Hiánycikk lesz az európai olívaolaj

Kontinensszerte megsanyargatja az olívatermést az időjárás.

Nagy bajban vannak az olaszok, 25 éve nem volt olyan borzasztó az olívatermés, mint idén – tájékoztat az Index. Annyira rossz a helyzet, hogy várhatóan idén importálniuk kell az olívaolajat.  57 százalékos a visszaesés az idei év olívatermelésében, több termelő az utcára vonult Rómában, hogy a kormány segítségét kérjék a kialakult helyzet miatt.  

Az időjárás a fő ellenség

Heves esőzések, kora tavaszi fagyok, erős szelek és nyári aszály egyaránt sújtotta a mediterrán vidéket. Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint egyértelműen ezek a szélsőséges időjárási körülmények okozzák az alacsonyabb termésátlagot. Ráadásul az előrejelzések szerint az extrém időjárási viszonyok a következő években is bekövetkezhetnek, ami alapjaiban rengetheti meg az olasz olívatermelést. Valentini szerint elég két napon fagypont alatti hőmérsékletet mérni tavasszal, vagy 3-4 olyan napon 40 fok felettit nyáron, esetleg 10 napon eső nélkül maradni, és máris megvan a baj még akkor is, ha egyébként éves átlagban nem volt gond az időjárással.


A legyengült fákat sokkal könnyebben támadja meg a Xylella fastidiosa nevű baktérium, ami egyébként Európában a szőlőket és a csonthéjasokat is fenyegeti. Az olívatermelők szakszervezete szerint a kár eléri az 1 milliárd eurót, és azonnali megoldást várnak a kormánytól a probléma megoldására.

Nem csak az olaszok problémája

Az előrejelzések szerint a 2018-19-es évben nem csak az olaszok termésátlaga esett vissza drasztikusan, de a portugáloké 20 százalékkal, a görögöké pedig 42 százalékkal lett kevesebb az előző évekhez képest.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.