Hiánycikk lesz az európai olívaolaj

Kontinensszerte megsanyargatja az olívatermést az időjárás.

Nagy bajban vannak az olaszok, 25 éve nem volt olyan borzasztó az olívatermés, mint idén – tájékoztat az Index. Annyira rossz a helyzet, hogy várhatóan idén importálniuk kell az olívaolajat.  57 százalékos a visszaesés az idei év olívatermelésében, több termelő az utcára vonult Rómában, hogy a kormány segítségét kérjék a kialakult helyzet miatt.  

Az időjárás a fő ellenség

Heves esőzések, kora tavaszi fagyok, erős szelek és nyári aszály egyaránt sújtotta a mediterrán vidéket. Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint egyértelműen ezek a szélsőséges időjárási körülmények okozzák az alacsonyabb termésátlagot. Ráadásul az előrejelzések szerint az extrém időjárási viszonyok a következő években is bekövetkezhetnek, ami alapjaiban rengetheti meg az olasz olívatermelést. Valentini szerint elég két napon fagypont alatti hőmérsékletet mérni tavasszal, vagy 3-4 olyan napon 40 fok felettit nyáron, esetleg 10 napon eső nélkül maradni, és máris megvan a baj még akkor is, ha egyébként éves átlagban nem volt gond az időjárással.


A legyengült fákat sokkal könnyebben támadja meg a Xylella fastidiosa nevű baktérium, ami egyébként Európában a szőlőket és a csonthéjasokat is fenyegeti. Az olívatermelők szakszervezete szerint a kár eléri az 1 milliárd eurót, és azonnali megoldást várnak a kormánytól a probléma megoldására.

Nem csak az olaszok problémája

Az előrejelzések szerint a 2018-19-es évben nem csak az olaszok termésátlaga esett vissza drasztikusan, de a portugáloké 20 százalékkal, a görögöké pedig 42 százalékkal lett kevesebb az előző évekhez képest.

Forrás: Élelmiszer Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.