Hiánycikk lesz az európai olívaolaj

Kontinensszerte megsanyargatja az olívatermést az időjárás.

Nagy bajban vannak az olaszok, 25 éve nem volt olyan borzasztó az olívatermés, mint idén – tájékoztat az Index. Annyira rossz a helyzet, hogy várhatóan idén importálniuk kell az olívaolajat.  57 százalékos a visszaesés az idei év olívatermelésében, több termelő az utcára vonult Rómában, hogy a kormány segítségét kérjék a kialakult helyzet miatt.  

Az időjárás a fő ellenség

Heves esőzések, kora tavaszi fagyok, erős szelek és nyári aszály egyaránt sújtotta a mediterrán vidéket. Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint egyértelműen ezek a szélsőséges időjárási körülmények okozzák az alacsonyabb termésátlagot. Ráadásul az előrejelzések szerint az extrém időjárási viszonyok a következő években is bekövetkezhetnek, ami alapjaiban rengetheti meg az olasz olívatermelést. Valentini szerint elég két napon fagypont alatti hőmérsékletet mérni tavasszal, vagy 3-4 olyan napon 40 fok felettit nyáron, esetleg 10 napon eső nélkül maradni, és máris megvan a baj még akkor is, ha egyébként éves átlagban nem volt gond az időjárással.


A legyengült fákat sokkal könnyebben támadja meg a Xylella fastidiosa nevű baktérium, ami egyébként Európában a szőlőket és a csonthéjasokat is fenyegeti. Az olívatermelők szakszervezete szerint a kár eléri az 1 milliárd eurót, és azonnali megoldást várnak a kormánytól a probléma megoldására.

Nem csak az olaszok problémája

Az előrejelzések szerint a 2018-19-es évben nem csak az olaszok termésátlaga esett vissza drasztikusan, de a portugáloké 20 százalékkal, a görögöké pedig 42 százalékkal lett kevesebb az előző évekhez képest.

Forrás: Élelmiszer Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.