Hogy a franciák jól ismerik a borokat?

Az ételek és borok tekintetében ínyencnek tartott franciák csaknem háromnegyede elismeri, hogy nem igazodik ki a borok világában.

A megkérdezett franciák 71 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kiismeri-e magát a borok között - derült ki a Terre de vins magazinban kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. A telefonos felmérést májusban a ViaVoice közvélemény-kutató intézet készítette több mint ezer nagykorú bevonásával.

A válaszadók 43 százaléka árulta el, hogy "fogalma sincs" a borokról. Csak három százalékuk érezte úgy, hogy "sokat" tud róluk, 26 százalékuk pedig úgy vélte, "elég jól kiismeri magát".

A szakmagazin szerint a kutatás eredménye tükrözi a társadalmi különbségeket is. A vezető pozícióban lévők és a szabad foglalkozásúak 43 százaléka gondolta úgy, hogy jól ismeri a borokat. Az alkalmazottaknak csak 20 százaléka, a munkásoknak pedig 16 százaléka vélte ezt magáról.

A ViaVoice felmérése arra is rávilágított, hogy Franciaországban az "elit" jut hozzá a jó borokhoz, az alacsonyabb bevételű háztartásokban élők nem engedhetik meg maguknak fogyasztásukat.

A franciák jelentős hányada (51 százaléka) szerint szükség lenne arra, hogy a fiatalokat bevezessék a borok világába, és felhívják figyelmüket a mértéktartó fogyasztásra.

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.