Hogy a franciák jól ismerik a borokat?

Az ételek és borok tekintetében ínyencnek tartott franciák csaknem háromnegyede elismeri, hogy nem igazodik ki a borok világában.

A megkérdezett franciák 71 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kiismeri-e magát a borok között - derült ki a Terre de vins magazinban kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. A telefonos felmérést májusban a ViaVoice közvélemény-kutató intézet készítette több mint ezer nagykorú bevonásával.

A válaszadók 43 százaléka árulta el, hogy "fogalma sincs" a borokról. Csak három százalékuk érezte úgy, hogy "sokat" tud róluk, 26 százalékuk pedig úgy vélte, "elég jól kiismeri magát".

A szakmagazin szerint a kutatás eredménye tükrözi a társadalmi különbségeket is. A vezető pozícióban lévők és a szabad foglalkozásúak 43 százaléka gondolta úgy, hogy jól ismeri a borokat. Az alkalmazottaknak csak 20 százaléka, a munkásoknak pedig 16 százaléka vélte ezt magáról.

A ViaVoice felmérése arra is rávilágított, hogy Franciaországban az "elit" jut hozzá a jó borokhoz, az alacsonyabb bevételű háztartásokban élők nem engedhetik meg maguknak fogyasztásukat.

A franciák jelentős hányada (51 százaléka) szerint szükség lenne arra, hogy a fiatalokat bevezessék a borok világába, és felhívják figyelmüket a mértéktartó fogyasztásra.

Forrás: MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.