Hogy a franciák jól ismerik a borokat?

Az ételek és borok tekintetében ínyencnek tartott franciák csaknem háromnegyede elismeri, hogy nem igazodik ki a borok világában.

A megkérdezett franciák 71 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kiismeri-e magát a borok között - derült ki a Terre de vins magazinban kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. A telefonos felmérést májusban a ViaVoice közvélemény-kutató intézet készítette több mint ezer nagykorú bevonásával.

A válaszadók 43 százaléka árulta el, hogy "fogalma sincs" a borokról. Csak három százalékuk érezte úgy, hogy "sokat" tud róluk, 26 százalékuk pedig úgy vélte, "elég jól kiismeri magát".

A szakmagazin szerint a kutatás eredménye tükrözi a társadalmi különbségeket is. A vezető pozícióban lévők és a szabad foglalkozásúak 43 százaléka gondolta úgy, hogy jól ismeri a borokat. Az alkalmazottaknak csak 20 százaléka, a munkásoknak pedig 16 százaléka vélte ezt magáról.

A ViaVoice felmérése arra is rávilágított, hogy Franciaországban az "elit" jut hozzá a jó borokhoz, az alacsonyabb bevételű háztartásokban élők nem engedhetik meg maguknak fogyasztásukat.

A franciák jelentős hányada (51 százaléka) szerint szükség lenne arra, hogy a fiatalokat bevezessék a borok világába, és felhívják figyelmüket a mértéktartó fogyasztásra.

Forrás: MTI


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.