Ideje megtanulni az új kifejezést: tápanyagprofilozás

Erre figyelmeztet a Nestlé. Ahol egy csibeleves teszten az is kiderült, már csak akár ennek okán is hazajöhetnének a magyarok a Brit-szigetekről.

Ételkóstolással egybekötött szakmai bemutatón jártunk a Nestlé Hungaria Kft. budapesti képviseletén, ahol egy laboratórium kellős közepére csöppentünk. Hatféle leves és hatféle gabona csokigolyó sorakozott előttünk, először még nem tudtuk, miért.

A cég történetéről, termékfejlesztéséről hallhattunk elöljáróban, és egy nagyon érdekes témáról, ami kapcsolódott a különös meghívás helyszínéhez is. Kiderült, minden egyes terméküket forgalomba hozatal előtt tápanyagprofilozó rendszer segítségével elemzik és fejlesztik, tudományosan megalapozott alapokon vizsgálják.

Íly módon:

- csökkentették termékeikben a sótartalmat

- kevesebb lett a hozzáadott cukortartalom

- csökkentették a telített- és transzzsírsav-tartalmat - növelték a gyerekeknek szóló termékekben a teljes értékű gabonatartalmat, és optimalizálták az ásványi anyag és vitamin-összetételt

- a korral együtt folyamatosan fejlesztik termékeiket

- a csomagoláson látványosan feltüntetik a tápanyagösszetételt és az adagolási információt

- a gyerekek számára felelős módon reklámoznak, azaz az EU rendelkezéseit betartva promotálják termékeiket a kicsiknek

Majd ezután következett a nestlés találkozó legérdekesebb része: hatféle levest kóstoltunk, és utána hatféle, gyerekeknek szóló csokis gabonagolyót.

Levesteszt: kiderült a „Dörgicsei csibeleves” 15 éves múltját tekintettük át. A még a 2000-es években forgalomban lévő nagyon sós ízűtől haladtunk a totál ízetlen felé. A Nestlé mentségére legyen szólva, a két legutolsó minta nem a hazai piacra készült (hál’istennek), hanem az egyik az UK Traffic Light rendszer szigorú zöld kritériumának felel meg, a másik pedig a jobb sorsra érdemes pánamerikai népek életét boldogítja – ezt a legújabb PAHO tápanyag profil modellje alapján készítették.

Csokis gabonapehely golyó teszt: Ugyanaz volt a helyzet, mint só-témában a kóstolt leveseknél – azaz a nagyon édes, korábban forgalomban lévő termékektől haladtunk a korszerű, egészségesek felé, és itt is a két utolsó ízetlen volt. Szegény angol gyerkőcök, és ízek után áhítozó pánamerikai népség, akikkel ezeket kóstoltatják...

Forrás: Vendég & Hotel


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.