Ételkóstolással egybekötött szakmai bemutatón jártunk a Nestlé Hungaria Kft. budapesti képviseletén, ahol egy laboratórium kellős közepére csöppentünk. Hatféle leves és hatféle gabona csokigolyó sorakozott előttünk, először még nem tudtuk, miért.
A cég történetéről, termékfejlesztéséről hallhattunk elöljáróban, és egy nagyon érdekes témáról, ami kapcsolódott a különös meghívás helyszínéhez is. Kiderült, minden egyes terméküket forgalomba hozatal előtt tápanyagprofilozó rendszer segítségével elemzik és fejlesztik, tudományosan megalapozott alapokon vizsgálják.
Íly módon:
- csökkentették termékeikben a sótartalmat
- kevesebb lett a hozzáadott cukortartalom
- csökkentették a telített- és transzzsírsav-tartalmat - növelték a gyerekeknek szóló termékekben a teljes értékű gabonatartalmat, és optimalizálták az ásványi anyag és vitamin-összetételt
- a korral együtt folyamatosan fejlesztik termékeiket
- a csomagoláson látványosan feltüntetik a tápanyagösszetételt és az adagolási információt
- a gyerekek számára felelős módon reklámoznak, azaz az EU rendelkezéseit betartva promotálják termékeiket a kicsiknek
Majd ezután következett a nestlés találkozó legérdekesebb része: hatféle levest kóstoltunk, és utána hatféle, gyerekeknek szóló csokis gabonagolyót.
Levesteszt: kiderült a „Dörgicsei csibeleves” 15 éves múltját tekintettük át. A még a 2000-es években forgalomban lévő nagyon sós ízűtől haladtunk a totál ízetlen felé. A Nestlé mentségére legyen szólva, a két legutolsó minta nem a hazai piacra készült (hál’istennek), hanem az egyik az UK Traffic Light rendszer szigorú zöld kritériumának felel meg, a másik pedig a jobb sorsra érdemes pánamerikai népek életét boldogítja – ezt a legújabb PAHO tápanyag profil modellje alapján készítették.
Csokis gabonapehely golyó teszt: Ugyanaz volt a helyzet, mint só-témában a kóstolt leveseknél – azaz a nagyon édes, korábban forgalomban lévő termékektől haladtunk a korszerű, egészségesek felé, és itt is a két utolsó ízetlen volt. Szegény angol gyerkőcök, és ízek után áhítozó pánamerikai népség, akikkel ezeket kóstoltatják...
Forrás: Vendég & Hotel