Ideje megtanulni az új kifejezést: tápanyagprofilozás

Erre figyelmeztet a Nestlé. Ahol egy csibeleves teszten az is kiderült, már csak akár ennek okán is hazajöhetnének a magyarok a Brit-szigetekről.

Ételkóstolással egybekötött szakmai bemutatón jártunk a Nestlé Hungaria Kft. budapesti képviseletén, ahol egy laboratórium kellős közepére csöppentünk. Hatféle leves és hatféle gabona csokigolyó sorakozott előttünk, először még nem tudtuk, miért.

A cég történetéről, termékfejlesztéséről hallhattunk elöljáróban, és egy nagyon érdekes témáról, ami kapcsolódott a különös meghívás helyszínéhez is. Kiderült, minden egyes terméküket forgalomba hozatal előtt tápanyagprofilozó rendszer segítségével elemzik és fejlesztik, tudományosan megalapozott alapokon vizsgálják.

Íly módon:

- csökkentették termékeikben a sótartalmat

- kevesebb lett a hozzáadott cukortartalom

- csökkentették a telített- és transzzsírsav-tartalmat - növelték a gyerekeknek szóló termékekben a teljes értékű gabonatartalmat, és optimalizálták az ásványi anyag és vitamin-összetételt

- a korral együtt folyamatosan fejlesztik termékeiket

- a csomagoláson látványosan feltüntetik a tápanyagösszetételt és az adagolási információt

- a gyerekek számára felelős módon reklámoznak, azaz az EU rendelkezéseit betartva promotálják termékeiket a kicsiknek

Majd ezután következett a nestlés találkozó legérdekesebb része: hatféle levest kóstoltunk, és utána hatféle, gyerekeknek szóló csokis gabonagolyót.

Levesteszt: kiderült a „Dörgicsei csibeleves” 15 éves múltját tekintettük át. A még a 2000-es években forgalomban lévő nagyon sós ízűtől haladtunk a totál ízetlen felé. A Nestlé mentségére legyen szólva, a két legutolsó minta nem a hazai piacra készült (hál’istennek), hanem az egyik az UK Traffic Light rendszer szigorú zöld kritériumának felel meg, a másik pedig a jobb sorsra érdemes pánamerikai népek életét boldogítja – ezt a legújabb PAHO tápanyag profil modellje alapján készítették.

Csokis gabonapehely golyó teszt: Ugyanaz volt a helyzet, mint só-témában a kóstolt leveseknél – azaz a nagyon édes, korábban forgalomban lévő termékektől haladtunk a korszerű, egészségesek felé, és itt is a két utolsó ízetlen volt. Szegény angol gyerkőcök, és ízek után áhítozó pánamerikai népség, akikkel ezeket kóstoltatják...

Forrás: Vendég & Hotel


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.