Ifjú titán szakácsok versenye

Úgy tűnik Budapesten idén ez a nagy nemzetközi gasztronómiai versenyek éve lesz! Pénteken ifjú szakácsok, cukrászok és pincérek mérik össze erejüket a Gundel Károly Szakképző Iskolában.

A verseny témája a Bor és Gasztronómia. Az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi szakmai versenyen ebben az évben 12 csapat vesz részt. A szakács-cukrász-pincér versenyzők feladata, hogy a modern gasztronómiai szemléletüket és tudásukat összehangolják a bor értékességével és kifinomultságával. Az esemény kimagasló színvonalát a zsűri összetétele is jelzi, hiszen a mai csúcsgasztronómia legjelesebb képviselői értékelik az önálló és a csapateredményeket.

A szakács zsűriben szerepel Bíró Lajos (Bock Bisztró), Cseh János (Chef Galéria), Fülepi Kálmán (bEAT), Kerekes Sándor (Őshonos Delikát), Wolf András (Boscolo Hotel Bp Salon étterem).

A cukrász zsűri tagjai is igazi sztárok: Gyenge Csaba (mestercukrász szakoktató), Juhos József (Sütizz), Kolonics Zoltán (kreatív cukrász), Mihályi László (Desszert Szalon), Pataki Ádám (Pataki Cukrászda).

A pincér zsűri pedig olyan prominens személyiségekből áll, mint Csetnegi Zoltán (Hilton Budapest), Jakabfi László (gasztronómiai szaktanácsadó), Kovács László (La Fiesta), Kozma Kálmán (Gundel Étterem) és Turák Imre (Corinthia Hotel Budapest).

Résztvevő csapatok:

  • BVHSzC Dobos C. József Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
  • IAL Emilia Romagna-Scuola Alberghiera e di Ristorazione die Serramazzoni (Modena, Olaszország)
  • Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus (Jõhvi, Észtország)
  • Jednota Fogyasztási Szövetkezetek Magán Szakközépiskolája (Šamorin, Szlovákia)
  • KSzC Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája (Kecskemét)
  • Staatliche Berufsschule Immenstadt (Németország)
  • Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)
  • VSzC Jendrassik-Venesz Középiskolája és Szakiskolája (Veszprém
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)

 

De nézzük csak, mik is a versenyfeladatok és az elbíráslás szempontjai!

SZAKÁCSOK FELADATA

Válasszanak ki egy borászatot, amelynek boraihoz állítsanak össze egy háromfogásos menüsort!
Menüsor lehet:
1) hideg előétel, meleg előétel, főétel
2) hideg előétel, leves, főétel
3) leves, meleg előétel, főétel

A főételt kétféle textúrájú körettel kell elkészíteni, amelyek közül az egyik zöldségköret. Legalább két menüelemhez használják a kiválasztott borokat.

A szakácsok értékelésnél a zsűri vizsgálja az alkalmazott technológia szakszerűségét, ízek összhangját, a kreativitást, a szakszerű tálalást, a színek és díszítő elemek alkalmazását, összhatását, a munkaszervezést, a higiéniai előírások és technológiai fegyelem betartását. Mindemellett a versenyzők kommunikációs készsége és a termékek bemutatása is értékelésre kerül.

CUKRÁSZOK FELADATA

1) Készítsenek tányérdesszertet, amely háromféle textúrát jelenítenek meg, kétféle kísérő öntettel vagy mártással, és amelyhez felhasználnak egy kiválasztott bort.

2) Készítsenek továbbá egy dísztortát, amely utal a kiválasztott borászatra, borra vagy borászra.

A cukrászok értékelésénél az ízek összhangja, kreativitás, szakszerű tálalás, színek és díszítő elemek alkalmazása, összhatása munkaszervezés, higiéniai előírások és technológiai fegyelem betartása, alkalmazott technológia és eszközhasználat szakszerűsége versenyzők kommunikációs készsége, termékek bemutatása lesznek a fő elbírálási szempontok.

PINCÉREK FELADATA

1) menüsor összeállítása
2) alkalmi díszasztal terítése
3) élőmunka nagyközönség előtt

Menüsor: Állítsanak össze a kiválasztott borászat szortimentjéhez igazodó 5 fogásos ételsort italajánlással! Készítsenek az alkalomhoz illő és a trendeknek megfelelő menükártyát!

Díszasztal: Terítsenek meg 2-4 személy részére a fenti étel- és italsorhoz! Jelenítsék meg a kiválasztott borászatot,borászt vagy tájat!

Élőmunka: Készítsenek a vendégeik asztalánál szabadon választott alapanyagokból egy kreatív, alkoholmentes italt! Munka közben idegen nyelven kommunikáljanak a vendégeikkel!

A pincérek értékelésénél a kiválasztott borászatra jellemző kivitelezés, a díszasztal megjelenése, eszközök, alkalmazott díszítő elemek esztétikai és szakmai összhangja, a díszasztal és installáció összképe, hangulata étrend összeállításának szakszerűsége, összhangja, az élőmunka szakszerűsége, a készített ital íze, jellege, megjelenése, a versenyző kommunikációs készsége lesznek a fő szempontok.

 

VERSENYPROGRAM

Időpontja: 2016. április 14-15.

A cukrászok versenyfeladataikat csütörtök éjjel 22 és 4 között végzik el, a zsűri péntek hajnalban 4-5 óra között értékel.

A szakácsok versenyfeladataikat péntek délelőtt 8-13 óra között végzik el, a zsűri 13-15 óra között értékel.

A pincérek péntek reggel 8-10 óra között megterítik a díszasztalokat, amelyeket a zsűri 10-12 óra között értékel. Az élőmunka versenyfeladatot péntek délután 13:30-17 óra között végzik el nagyközönség előtt, a zsűri folyamatosan értékeli.

A közönség számára a verseny 2016. április 15-én, pénteken 12-17 óra között látogatható.

Az esemény Facebook oldalán további információk a versenyről.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.