Így mutatjuk be a hazai gasztronómiát Lyonban

Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak az arénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül.

Aranyszalag minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, kimagasló minőségű alapanyagokkal, bor- és pezsgőválogatással, emblematikus italainkkal és desszertekkel nyitott meg Magyarország standja a SIRHA Lyon szakkiállításon. Az expóra, egyben a Bocuse d’Or döntő helyszínére öt nap alatt közel 200 000 vendég érkezik, a standon az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők ismerhetik meg a magyar ízeket. A standra látogató döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők világszerte a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét közvetíthetik. A szakácsversenyen döntős Molnár Gábor és csapatának szereplése mellett az ország bemutatkozását azért is kiemelt figyelem kíséri idén, mert 2016-ban Budapest rendezheti a következő Bocuse d’Or európai selejtezőjét. 

A csúcsgasztronómia alapja a minőség, éppen ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a hazánkra jellemző, tradicionális, ugyanakkor a legjobb minőséget képviselő termékekkel készült. A stand kialakításában, a szervezési feladatokban a nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo, mint szakmai partner közreműködött. A szakácsverseny VIP részén különleges programmal nyílt meg a hazai stand, a gasztronómia legnagyobbjait magyar séfek látják vendégül, a menüsort hazai borok és pezsgők kísérik, a dekoráció pedig a századforduló Budapestjét idézi, szecessziós stíluselemekkel. A fővárost egy reprezentatív kiadvány mutatja be a vendégeknek, úti célként felrajzolva Európa gasztro térképére.

A lyoni SIRHA kiállítás kínálata; http://youtu.be/X0gTNNxMSSY

Kimagasló termelői alapanyagok kóstolója

Az impozáns standon lesz nemes vadhús kolbász a Zselicvad szarvasfarmjáról, szabadtartású, tisztavérű mangalicából készült érlelt sonka a Baumgarner család állományából, keleméri bárány Balogh-Nagy Erzsébet farmjáról, és elmaradhatatlan a PICK szalámi is. A magyar konyha hagyományos hozzávalóit a magas szín- és ízkoncentrációjáról híres bezdáni paprika és az ásványokban, nyomelemekben gazdag, kivételesen tiszta parajdi só képviselik. Valódi különlegességek a tokaji borból, természetes erjesztéssel, tölgyhordós érleléssel készített ecetek vagy az organikus Brunner Méhészet galagonyaméze.

Az Aranyszalag minősítéssel rendelkező termelői alapanyagok mellett a Rózsavölgyi Csokoládé és a Gerbeaud édes ízekkel, a Szigetközi a szakma által is komoly elismerésben részesített, kivételes ásványvizével várja a látogatókat. Megjelennek a standon a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra darabjai is. Italokból szintén változatos lesz a kínálat a SIRHA magyar standján; a szatmári szilvalekvárt szilvapálinkával kóstolhatják össze a kiállításra érkezők, a sokszorosan díjazott Agárdi pálinkafőzde ezúttal szörpöt és a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködésben készített gyógylikőrjét is megmutatja, a Zwack több száz éves, titkos recept alapján készülő Unicumját is még többen megismerhetik.

Borok és pezsgők kísérik a hazai séfek fogásait

A VIP standra a legjobb magyar éttermek közül választottak ki séfeket, akik kizárólag magyar alapanyagokból készítik kreatív fogásaikat, mint a vaddisznópofa, a bárány- vagy debreceni kolbász és az őz. Pörkölt, paprikás, töltött káposzta idézi majd a magyar konyha hagyományait, a köretekben megjelenik a torma és káposzta, a desszertsorban az eredeti Gerbeaud szelet és a bejgli is helyet kapott. A gasztronómiától elválaszthatatlan a borkultúra, így az itt kínált ételekhez és desszertekhez egy-egy kiemelkedő tételt kínálnak; Tokajból a legendás Szepsy István, a Szent Tamás Pincészet, Villányból a Bock Pince, a Terra Hungarica válogatásában Pók Tamás, Karner Gábor és a Hollóvár autentikus borai szerepelnek a menüsor mellett. A Kreinbacher Birtok ősszel bemutatott, somlói tradicionális pezsgőjét szintén kóstolhatja a VIP közönség, míg a SIRHA kiállításon a Törley József egykori társáról elnevezett Francois President és a népszerű Hungaria pezsgővel koccinthatnak a látogatók. Ugyanitt Szepsy, Szent Tamás és Bock borok mellett Tokajt a Kikelet Pince, az egri borvidéket a St. Andrea Pincészet bora hozza el a lyoni közönségnek.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.