Így mutatjuk be a hazai gasztronómiát Lyonban

Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak az arénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül.

Aranyszalag minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, kimagasló minőségű alapanyagokkal, bor- és pezsgőválogatással, emblematikus italainkkal és desszertekkel nyitott meg Magyarország standja a SIRHA Lyon szakkiállításon. Az expóra, egyben a Bocuse d’Or döntő helyszínére öt nap alatt közel 200 000 vendég érkezik, a standon az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők ismerhetik meg a magyar ízeket. A standra látogató döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők világszerte a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét közvetíthetik. A szakácsversenyen döntős Molnár Gábor és csapatának szereplése mellett az ország bemutatkozását azért is kiemelt figyelem kíséri idén, mert 2016-ban Budapest rendezheti a következő Bocuse d’Or európai selejtezőjét. 

A csúcsgasztronómia alapja a minőség, éppen ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a hazánkra jellemző, tradicionális, ugyanakkor a legjobb minőséget képviselő termékekkel készült. A stand kialakításában, a szervezési feladatokban a nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo, mint szakmai partner közreműködött. A szakácsverseny VIP részén különleges programmal nyílt meg a hazai stand, a gasztronómia legnagyobbjait magyar séfek látják vendégül, a menüsort hazai borok és pezsgők kísérik, a dekoráció pedig a századforduló Budapestjét idézi, szecessziós stíluselemekkel. A fővárost egy reprezentatív kiadvány mutatja be a vendégeknek, úti célként felrajzolva Európa gasztro térképére.

A lyoni SIRHA kiállítás kínálata; http://youtu.be/X0gTNNxMSSY

Kimagasló termelői alapanyagok kóstolója

Az impozáns standon lesz nemes vadhús kolbász a Zselicvad szarvasfarmjáról, szabadtartású, tisztavérű mangalicából készült érlelt sonka a Baumgarner család állományából, keleméri bárány Balogh-Nagy Erzsébet farmjáról, és elmaradhatatlan a PICK szalámi is. A magyar konyha hagyományos hozzávalóit a magas szín- és ízkoncentrációjáról híres bezdáni paprika és az ásványokban, nyomelemekben gazdag, kivételesen tiszta parajdi só képviselik. Valódi különlegességek a tokaji borból, természetes erjesztéssel, tölgyhordós érleléssel készített ecetek vagy az organikus Brunner Méhészet galagonyaméze.

Az Aranyszalag minősítéssel rendelkező termelői alapanyagok mellett a Rózsavölgyi Csokoládé és a Gerbeaud édes ízekkel, a Szigetközi a szakma által is komoly elismerésben részesített, kivételes ásványvizével várja a látogatókat. Megjelennek a standon a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra darabjai is. Italokból szintén változatos lesz a kínálat a SIRHA magyar standján; a szatmári szilvalekvárt szilvapálinkával kóstolhatják össze a kiállításra érkezők, a sokszorosan díjazott Agárdi pálinkafőzde ezúttal szörpöt és a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködésben készített gyógylikőrjét is megmutatja, a Zwack több száz éves, titkos recept alapján készülő Unicumját is még többen megismerhetik.

Borok és pezsgők kísérik a hazai séfek fogásait

A VIP standra a legjobb magyar éttermek közül választottak ki séfeket, akik kizárólag magyar alapanyagokból készítik kreatív fogásaikat, mint a vaddisznópofa, a bárány- vagy debreceni kolbász és az őz. Pörkölt, paprikás, töltött káposzta idézi majd a magyar konyha hagyományait, a köretekben megjelenik a torma és káposzta, a desszertsorban az eredeti Gerbeaud szelet és a bejgli is helyet kapott. A gasztronómiától elválaszthatatlan a borkultúra, így az itt kínált ételekhez és desszertekhez egy-egy kiemelkedő tételt kínálnak; Tokajból a legendás Szepsy István, a Szent Tamás Pincészet, Villányból a Bock Pince, a Terra Hungarica válogatásában Pók Tamás, Karner Gábor és a Hollóvár autentikus borai szerepelnek a menüsor mellett. A Kreinbacher Birtok ősszel bemutatott, somlói tradicionális pezsgőjét szintén kóstolhatja a VIP közönség, míg a SIRHA kiállításon a Törley József egykori társáról elnevezett Francois President és a népszerű Hungaria pezsgővel koccinthatnak a látogatók. Ugyanitt Szepsy, Szent Tamás és Bock borok mellett Tokajt a Kikelet Pince, az egri borvidéket a St. Andrea Pincészet bora hozza el a lyoni közönségnek.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.