Ismeri Ön a Gerbeaud-nyelvet?

A Gerbeaud-ház másfél százados történetét bemutató album megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón többek közt megtudtuk, a békebeli időkben egy sajátos, titkos nyelvet használtak a Gerbeaud-kisasszonyok, vagyis a felszolgálók.

Tulajdonképpen nagyon egyszerűt: visszafelé, azaz hátulról előre használták a szavakat. Így lett egy állandó kuncsaft név akroszob (vén boszorka), a nem friss süti pedig gerő nyérmetüs (azaz öreg sütemény). Pintér Katalin, a Gerbeaud-ház igazgatónője azt is elmondta, a nagyon szép, két nyelven magyarul, angolul) íródott könyv készítéséhez több segítséget kaptak, mint remélték: itthonról, külföldről, a Gerbeaud família jó ismerőiből, egykori vendégekből, akárcsak korábban e házban dolgozókból szinte folyt a szó, alig győzték leírni a sok érdekes történetet. A nívós könyv, amely gyakorlatilag családi vállalkozásban készült – hiszen az igazgatónő férje, Niszkács Miklós kollegánk írta, és lányuk, Niszkács Anna szerkesztette – bemutatóján még egy érdekességről hallhattunk: idén júliusban 120 négyzetméternyi területen, Tokió elegáns bevásárló utcájában Gerbeaud kávéházat nyitnak egy helyi befektető segítségével. Tulajdonképpen a Vörösmarty térről jól ismert „Piros Szalon” mását: ugyanolyan bútorokkal, csillárokkal, egyéb berendezési tárgyakkal. A csokoládét itthonról utaztatják a klasszikus Gerbeaud-édességek elkészítéséhez, minden más alapanyagot helyi forrásból szereznek majd be. A jelenlegi pesti kávéház igazgatónője, Böléné Vlasics Gyöngyi vezeti majd a japán cukrászdát, amely hamarosan majd tovább bővül: ősszel ugyanott édességbolt megnyitását is tervezik.

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.
Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól! 

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják majd a legjobb fröccsbort?