Tulajdonképpen nagyon egyszerűt: visszafelé, azaz hátulról előre használták a szavakat. Így lett egy állandó kuncsaft név akroszob (vén boszorka), a nem friss süti pedig gerő nyérmetüs (azaz öreg sütemény). Pintér Katalin, a Gerbeaud-ház igazgatónője azt is elmondta, a nagyon szép, két nyelven magyarul, angolul) íródott könyv készítéséhez több segítséget kaptak, mint remélték: itthonról, külföldről, a Gerbeaud família jó ismerőiből, egykori vendégekből, akárcsak korábban e házban dolgozókból szinte folyt a szó, alig győzték leírni a sok érdekes történetet. A nívós könyv, amely gyakorlatilag családi vállalkozásban készült – hiszen az igazgatónő férje, Niszkács Miklós kollegánk írta, és lányuk, Niszkács Anna szerkesztette – bemutatóján még egy érdekességről hallhattunk: idén júliusban 120 négyzetméternyi területen, Tokió elegáns bevásárló utcájában Gerbeaud kávéházat nyitnak egy helyi befektető segítségével. Tulajdonképpen a Vörösmarty térről jól ismert „Piros Szalon” mását: ugyanolyan bútorokkal, csillárokkal, egyéb berendezési tárgyakkal. A csokoládét itthonról utaztatják a klasszikus Gerbeaud-édességek elkészítéséhez, minden más alapanyagot helyi forrásból szereznek majd be. A jelenlegi pesti kávéház igazgatónője, Böléné Vlasics Gyöngyi vezeti majd a japán cukrászdát, amely hamarosan majd tovább bővül: ősszel ugyanott édességbolt megnyitását is tervezik.
Ismeri Ön a Gerbeaud-nyelvet?
A Gerbeaud-ház másfél százados történetét bemutató album megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón többek közt megtudtuk, a békebeli időkben egy sajátos, titkos nyelvet használtak a Gerbeaud-kisasszonyok, vagyis a felszolgálók.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.