Ismeri Ön a Gerbeaud-nyelvet?

A Gerbeaud-ház másfél százados történetét bemutató album megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón többek közt megtudtuk, a békebeli időkben egy sajátos, titkos nyelvet használtak a Gerbeaud-kisasszonyok, vagyis a felszolgálók.

Tulajdonképpen nagyon egyszerűt: visszafelé, azaz hátulról előre használták a szavakat. Így lett egy állandó kuncsaft név akroszob (vén boszorka), a nem friss süti pedig gerő nyérmetüs (azaz öreg sütemény). Pintér Katalin, a Gerbeaud-ház igazgatónője azt is elmondta, a nagyon szép, két nyelven magyarul, angolul) íródott könyv készítéséhez több segítséget kaptak, mint remélték: itthonról, külföldről, a Gerbeaud família jó ismerőiből, egykori vendégekből, akárcsak korábban e házban dolgozókból szinte folyt a szó, alig győzték leírni a sok érdekes történetet. A nívós könyv, amely gyakorlatilag családi vállalkozásban készült – hiszen az igazgatónő férje, Niszkács Miklós kollegánk írta, és lányuk, Niszkács Anna szerkesztette – bemutatóján még egy érdekességről hallhattunk: idén júliusban 120 négyzetméternyi területen, Tokió elegáns bevásárló utcájában Gerbeaud kávéházat nyitnak egy helyi befektető segítségével. Tulajdonképpen a Vörösmarty térről jól ismert „Piros Szalon” mását: ugyanolyan bútorokkal, csillárokkal, egyéb berendezési tárgyakkal. A csokoládét itthonról utaztatják a klasszikus Gerbeaud-édességek elkészítéséhez, minden más alapanyagot helyi forrásból szereznek majd be. A jelenlegi pesti kávéház igazgatónője, Böléné Vlasics Gyöngyi vezeti majd a japán cukrászdát, amely hamarosan majd tovább bővül: ősszel ugyanott édességbolt megnyitását is tervezik.

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.