Tulajdonképpen nagyon egyszerűt: visszafelé, azaz hátulról előre használták a szavakat. Így lett egy állandó kuncsaft név akroszob (vén boszorka), a nem friss süti pedig gerő nyérmetüs (azaz öreg sütemény). Pintér Katalin, a Gerbeaud-ház igazgatónője azt is elmondta, a nagyon szép, két nyelven magyarul, angolul) íródott könyv készítéséhez több segítséget kaptak, mint remélték: itthonról, külföldről, a Gerbeaud família jó ismerőiből, egykori vendégekből, akárcsak korábban e házban dolgozókból szinte folyt a szó, alig győzték leírni a sok érdekes történetet. A nívós könyv, amely gyakorlatilag családi vállalkozásban készült – hiszen az igazgatónő férje, Niszkács Miklós kollegánk írta, és lányuk, Niszkács Anna szerkesztette – bemutatóján még egy érdekességről hallhattunk: idén júliusban 120 négyzetméternyi területen, Tokió elegáns bevásárló utcájában Gerbeaud kávéházat nyitnak egy helyi befektető segítségével. Tulajdonképpen a Vörösmarty térről jól ismert „Piros Szalon” mását: ugyanolyan bútorokkal, csillárokkal, egyéb berendezési tárgyakkal. A csokoládét itthonról utaztatják a klasszikus Gerbeaud-édességek elkészítéséhez, minden más alapanyagot helyi forrásból szereznek majd be. A jelenlegi pesti kávéház igazgatónője, Böléné Vlasics Gyöngyi vezeti majd a japán cukrászdát, amely hamarosan majd tovább bővül: ősszel ugyanott édességbolt megnyitását is tervezik.
Ismeri Ön a Gerbeaud-nyelvet?
A Gerbeaud-ház másfél százados történetét bemutató album megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón többek közt megtudtuk, a békebeli időkben egy sajátos, titkos nyelvet használtak a Gerbeaud-kisasszonyok, vagyis a felszolgálók.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet
A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort
Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba
Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár
A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában
Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát
A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában
Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog
A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Magyar siker a Bocuse d'Or-on
Ismét bizonyított a magyar csapat a gasztronómiai világbajnokságon.
Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas
A tradíciók tisztelete és a kreativitás ötvözése áll Nagy Szabolcs séf konyhájának középpontjában.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.