Itt az első űrbor

Ian Hutcheon, a brit üzletember két szenvedélye keresztezésével megalkotta a világ első földönkívüli borát. Az úriember rajongott a csillagászatért, azonban a borászat sem hagyta hidegen. Úgy döntött, ötvözi a kettőt - írja a Borkultusz.

Egy 4,5 milliárd éves meteoritdarabbal dobta fel borát, mely a Mars és a Jupiter közötti aszteroida övből származik – írja a The Drinks Business nevű portál.

A kb. 7 centiméter átmérőjű követ egy magángyűjtőtől kapta, az állítólag 6000 évvel ezelőtt csapódott a Földbe a chilei Atacama sivatagban.

„Az ötlet, hogy ezt valahogy a borba csempésszük onnan jött, hogy mindenkinek meg akartam adni a lehetőséget, hogy valami földöntúlit érinthessen” – mondta Hutcheon, aki a chilei Cachapoal völgyben lévő Tremonte pincészetében meg is alkotta a különleges italt.

A hordókba, melyekben a cabernet sauvignon erjedt, beletettek a meteoritból, majd bent is hagyták 12 hónapon át. Az így elkészült bort végül egy másik cabernet sauvignonnal keverték össze. Hutcheon úgy véli, a meteorit „eleven ízt” ad a bornak.

A Meteorito egyelőre csak a chilei Centro Astronomico Tagua Tagua-ban, abban az obszervatóriumban szerezhető be, melyet Hutcheon 2007-ben indított el, de a csillagász-borász hamar szeretné beindítani az exportot. Körülbelül 10 ezer liter készült a különleges borból, mely remélhetőleg hamarosan világszerte megtalálható lesz. (forrás: Borkultusz)


Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.