Itt az első űrbor

Ian Hutcheon, a brit üzletember két szenvedélye keresztezésével megalkotta a világ első földönkívüli borát. Az úriember rajongott a csillagászatért, azonban a borászat sem hagyta hidegen. Úgy döntött, ötvözi a kettőt - írja a Borkultusz.

Egy 4,5 milliárd éves meteoritdarabbal dobta fel borát, mely a Mars és a Jupiter közötti aszteroida övből származik – írja a The Drinks Business nevű portál.

A kb. 7 centiméter átmérőjű követ egy magángyűjtőtől kapta, az állítólag 6000 évvel ezelőtt csapódott a Földbe a chilei Atacama sivatagban.

„Az ötlet, hogy ezt valahogy a borba csempésszük onnan jött, hogy mindenkinek meg akartam adni a lehetőséget, hogy valami földöntúlit érinthessen” – mondta Hutcheon, aki a chilei Cachapoal völgyben lévő Tremonte pincészetében meg is alkotta a különleges italt.

A hordókba, melyekben a cabernet sauvignon erjedt, beletettek a meteoritból, majd bent is hagyták 12 hónapon át. Az így elkészült bort végül egy másik cabernet sauvignonnal keverték össze. Hutcheon úgy véli, a meteorit „eleven ízt” ad a bornak.

A Meteorito egyelőre csak a chilei Centro Astronomico Tagua Tagua-ban, abban az obszervatóriumban szerezhető be, melyet Hutcheon 2007-ben indított el, de a csillagász-borász hamar szeretné beindítani az exportot. Körülbelül 10 ezer liter készült a különleges borból, mely remélhetőleg hamarosan világszerte megtalálható lesz. (forrás: Borkultusz)


Nyári ízek újrahangolva  – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja

Nyári ízek újrahangolva – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.