Jó pincér voltam...

Hogyan lehet valaki a disszidálás után pincérből nagyvállalati vezető az Egyesült Államokban, majd az egyik legelismertebb egri borászat tulajdonosa? Az áprilisban Az év gasztroborászának választott, korábban a UPC regionális vállalatát vezető Kovács Nimród életéről László Ágnes írt könyvet Jó pincér voltam. címmel.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet címe Kovács Nimród pályájának kezdetére utal. A borász-üzletember az MTI-nek felidézte: mivel nem vették fel az egyetemre, a Margitszigeti Nagyszállóban dolgozott pincérként, majd disszidálása után az Egyesült Államokban is így finanszírozta tanulmányait. Kovács Nimród elárulta: már akkor tudta, hogy nem pincérként szeretne nyugdíjba menni, de a vendéglátásban rengeteget tanult emberismeretből. Mivel azonban a szocialista Magyarország levegőjét szűknek érezte, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, majd onnan az Egyesült Államokba ment. Az egyetem elvégzése után egy neves New York-i reklámügynökségnél kezdett dolgozni, majd egy kábeltelevíziós társaság marketing igazgatója lett, és évtizedekre maradt is a kábeltelevíziózásnál, több cégben tulajdonrészt is szerezve.

"A kábeltévé olyan, mint egy bolt, amit meg kellett tölteni áruval, de a legtöbb lélek nélküli volt" - emlékezett vissza Kovács Nimród, aki munkatársaival olyan csatornák elindításában vett részt, mint a Discovery Chanel. Az üzletember a rendszerváltás idején Londonban dolgozott, amikor meglátta a lehetőséget arra, hogy kiépítse a kábeltelevíziózást Magyarországon: ekkor indították el az országban az HBO-t is, amelynek adását a kezdeti időkben kazettáról hozták.

Kovács Nimród részt vett az UPC megalapításában is, melynek kelet- és közép-európai regionális vezetőjeként vonult nyugdíjba 2009-ben. Eddigre az üzletember már szorosan kötődött a magyar bor világához: néhány társával kereskedőcéget alapított, hogy a vezető magyar termelők borait a nemzetközi piacra vigyék Monarchia néven. Nyugdíjba vonulása és üzlettársai kivásárlása után Kovács Nimród átalakította a céget, amely azóta Kovács Nimród Borászat néven működik Egerben.

"Sokkal több pénzt kerestem, mint amennyit megérdemeltem, de a jóisten úgy határozott, komoly tandíjakat szed be: ilyen volt a boros szakma" - emlékezett a kezdeti nehézségekre, hozzátéve: meg kellett tanulnia kis céget vezetni. Kovács Nimród azonban hangsúlyozta: Egerben óriási potenciál van, és a borvidék olyan, egészen egyedülálló termőhelyekkel rendelkezik, mint a Nagy-Eged hegy. "Eger sokkal tovább aludta Csipkerózsika-álmát, mint néhány másik magyar borvidék, de remélem, hogy a hetvenedik születésnapomra, azaz három év múlva már a méltó helyére kerül" - beszélt céljairól a borász-üzletember.

Kovács Nimród szombaton a Mamut Libri könyvesboltban tartott borkóstolással egybekötött dedikálást, és november 29-én Eszenyi Enikő közreműködésével mutatják be a kötetet a Szent István körúti Örkény István könyvesboltban.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.