Jó pincér voltam...

Hogyan lehet valaki a disszidálás után pincérből nagyvállalati vezető az Egyesült Államokban, majd az egyik legelismertebb egri borászat tulajdonosa? Az áprilisban Az év gasztroborászának választott, korábban a UPC regionális vállalatát vezető Kovács Nimród életéről László Ágnes írt könyvet Jó pincér voltam. címmel.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet címe Kovács Nimród pályájának kezdetére utal. A borász-üzletember az MTI-nek felidézte: mivel nem vették fel az egyetemre, a Margitszigeti Nagyszállóban dolgozott pincérként, majd disszidálása után az Egyesült Államokban is így finanszírozta tanulmányait. Kovács Nimród elárulta: már akkor tudta, hogy nem pincérként szeretne nyugdíjba menni, de a vendéglátásban rengeteget tanult emberismeretből. Mivel azonban a szocialista Magyarország levegőjét szűknek érezte, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, majd onnan az Egyesült Államokba ment. Az egyetem elvégzése után egy neves New York-i reklámügynökségnél kezdett dolgozni, majd egy kábeltelevíziós társaság marketing igazgatója lett, és évtizedekre maradt is a kábeltelevíziózásnál, több cégben tulajdonrészt is szerezve.

"A kábeltévé olyan, mint egy bolt, amit meg kellett tölteni áruval, de a legtöbb lélek nélküli volt" - emlékezett vissza Kovács Nimród, aki munkatársaival olyan csatornák elindításában vett részt, mint a Discovery Chanel. Az üzletember a rendszerváltás idején Londonban dolgozott, amikor meglátta a lehetőséget arra, hogy kiépítse a kábeltelevíziózást Magyarországon: ekkor indították el az országban az HBO-t is, amelynek adását a kezdeti időkben kazettáról hozták.

Kovács Nimród részt vett az UPC megalapításában is, melynek kelet- és közép-európai regionális vezetőjeként vonult nyugdíjba 2009-ben. Eddigre az üzletember már szorosan kötődött a magyar bor világához: néhány társával kereskedőcéget alapított, hogy a vezető magyar termelők borait a nemzetközi piacra vigyék Monarchia néven. Nyugdíjba vonulása és üzlettársai kivásárlása után Kovács Nimród átalakította a céget, amely azóta Kovács Nimród Borászat néven működik Egerben.

"Sokkal több pénzt kerestem, mint amennyit megérdemeltem, de a jóisten úgy határozott, komoly tandíjakat szed be: ilyen volt a boros szakma" - emlékezett a kezdeti nehézségekre, hozzátéve: meg kellett tanulnia kis céget vezetni. Kovács Nimród azonban hangsúlyozta: Egerben óriási potenciál van, és a borvidék olyan, egészen egyedülálló termőhelyekkel rendelkezik, mint a Nagy-Eged hegy. "Eger sokkal tovább aludta Csipkerózsika-álmát, mint néhány másik magyar borvidék, de remélem, hogy a hetvenedik születésnapomra, azaz három év múlva már a méltó helyére kerül" - beszélt céljairól a borász-üzletember.

Kovács Nimród szombaton a Mamut Libri könyvesboltban tartott borkóstolással egybekötött dedikálást, és november 29-én Eszenyi Enikő közreműködésével mutatják be a kötetet a Szent István körúti Örkény István könyvesboltban.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.