Jó pincér voltam...

Hogyan lehet valaki a disszidálás után pincérből nagyvállalati vezető az Egyesült Államokban, majd az egyik legelismertebb egri borászat tulajdonosa? Az áprilisban Az év gasztroborászának választott, korábban a UPC regionális vállalatát vezető Kovács Nimród életéről László Ágnes írt könyvet Jó pincér voltam. címmel.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet címe Kovács Nimród pályájának kezdetére utal. A borász-üzletember az MTI-nek felidézte: mivel nem vették fel az egyetemre, a Margitszigeti Nagyszállóban dolgozott pincérként, majd disszidálása után az Egyesült Államokban is így finanszírozta tanulmányait. Kovács Nimród elárulta: már akkor tudta, hogy nem pincérként szeretne nyugdíjba menni, de a vendéglátásban rengeteget tanult emberismeretből. Mivel azonban a szocialista Magyarország levegőjét szűknek érezte, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, majd onnan az Egyesült Államokba ment. Az egyetem elvégzése után egy neves New York-i reklámügynökségnél kezdett dolgozni, majd egy kábeltelevíziós társaság marketing igazgatója lett, és évtizedekre maradt is a kábeltelevíziózásnál, több cégben tulajdonrészt is szerezve.

"A kábeltévé olyan, mint egy bolt, amit meg kellett tölteni áruval, de a legtöbb lélek nélküli volt" - emlékezett vissza Kovács Nimród, aki munkatársaival olyan csatornák elindításában vett részt, mint a Discovery Chanel. Az üzletember a rendszerváltás idején Londonban dolgozott, amikor meglátta a lehetőséget arra, hogy kiépítse a kábeltelevíziózást Magyarországon: ekkor indították el az országban az HBO-t is, amelynek adását a kezdeti időkben kazettáról hozták.

Kovács Nimród részt vett az UPC megalapításában is, melynek kelet- és közép-európai regionális vezetőjeként vonult nyugdíjba 2009-ben. Eddigre az üzletember már szorosan kötődött a magyar bor világához: néhány társával kereskedőcéget alapított, hogy a vezető magyar termelők borait a nemzetközi piacra vigyék Monarchia néven. Nyugdíjba vonulása és üzlettársai kivásárlása után Kovács Nimród átalakította a céget, amely azóta Kovács Nimród Borászat néven működik Egerben.

"Sokkal több pénzt kerestem, mint amennyit megérdemeltem, de a jóisten úgy határozott, komoly tandíjakat szed be: ilyen volt a boros szakma" - emlékezett a kezdeti nehézségekre, hozzátéve: meg kellett tanulnia kis céget vezetni. Kovács Nimród azonban hangsúlyozta: Egerben óriási potenciál van, és a borvidék olyan, egészen egyedülálló termőhelyekkel rendelkezik, mint a Nagy-Eged hegy. "Eger sokkal tovább aludta Csipkerózsika-álmát, mint néhány másik magyar borvidék, de remélem, hogy a hetvenedik születésnapomra, azaz három év múlva már a méltó helyére kerül" - beszélt céljairól a borász-üzletember.

Kovács Nimród szombaton a Mamut Libri könyvesboltban tartott borkóstolással egybekötött dedikálást, és november 29-én Eszenyi Enikő közreműködésével mutatják be a kötetet a Szent István körúti Örkény István könyvesboltban.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.