Jól állt a tulipános pohár a várnak

Szikrázó napsütés nappal, forró hangulat éjjel - tegnap véget ért a VIII. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál. A 3 napig tartó eseményre közel tizenötezren látogattak el, melyen idén a pálinka mellett a whisky-é volt a főszerep.

Míg a Budai Vár Oroszlános Udvarában egy filmforgatás előkészületi munkái zajlottak, a Hunyadi Udvarban zavartalanul válogathattak a vendégek a több mint négyszázféle pálinka és közel félszáz whisky, köztük az új ízeket is felvonultató Jim Beam bourbonjei közül.

A fesztiválozók kifejezetten keresték az újdonságokat. Ezt bizonyítja, hogy a klasszikus ízek mellett a déli gyümölcsökből, zöldségekből, sörökből készült párlatok kimondottan kedveltek voltak, miként az abszolút kuriózumnak számító, 12 évig tölgyfahordóban érlelt Békési whisky is nagyon népszerűnek számított.

A mostani rendezvény egyik újdonságaként a szervezők Borbáth Gabriella pálinkaszakértő segítségével tematikus kóstolósorokat állítottak össze, ezzel könnyítve meg a kevésbé rutinos fesztiválozók dolgát. Az érdeklődők egyénileg, vagy akár szakértő kísérettel is végigjárhatták a különböző célcsoportoknak szánt pálinkatúrákat. A vállalkozóbb szelleműek a Rézangyal blendelő kurzusán bizonyíthattak, melynek során négyféle szilvapálinkából mindenki elkészíthette a saját maga házasítását.

Az alkalmanként skót dudajátékkal felpezsdített Whisky Udvarban közel félszáz single malt, blended és bourbon kiválóság közül válogathattak hétvégén a whisky rajongók. A közönség folyamatos visszajelzései alapján beigazolódott, hogy egy-egy jó minőségű whiskynek is legalább olyan izgalmas árnyalatai lehetnek, mint a jó pálinkáknak.

Elégedettek lehettek azok is, akiket a koncertprogramok csábítottak elsősorban a Budai Várba. Pénteken egy őrült rockabilly buli után Fábián Juli, Pély Barna és a PASO-s Krisa szórakoztatta Random Trip örömzenével a vendégeket. Szombaton a táncos reggae, ska, punk és latin elemekből építkező zenekaroké volt a színpad.

Vasárnap örökérvényű magyar slágerek szenzációs feldolgozásai, no meg a Maszkura és a Tücsökraj összetéveszthetetlen muzsikája csalt letörölhetetlen mosolyt a közönség arcára.
Ahogy évről évre megszokhattuk, a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon a nagyszerű kolbászok, húskészítmények és sajtok mellett idén is a legfinomabb italok jelentek meg. A három nap alatt tizenötezren látogattak el a Budai Várba, hogy az élet italával töltött tulipános poharukat a magasba emeljék, koccintsanak, és jó egészséget kívánjanak.

 

Forrás: Élelmiszer Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.