Jól végződött a 'Balatoni vihar'

A NÉBIH koordinálásával három nap alatt 89 észak Balaton-parti borászatot és 300 000 hektoliter bort ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

A „Balatoni Vihar” akcióban 32 borászati felügyelő 89 északi parti borászatot ellenőrzött április 25-27. között. Az ellenőrzéssorozatot a NÉBIH szervezte és koordinálta. Az akció előzményeként a NÉBIH 1 000 hektoliter hamisított bort foglalt le egy tapolcai borászatnál, a Világos Kereskedelmi Bt.-nél. A hatóság a termékeket azonnali hatállyal zárolta, továbbá az üzem működését is felfüggesztették a szakemberek. Az ellenőrzéssorozatot e jelentős hamisítási eset miatt, valamint a balatoni bor jó hírének megőrzése érdekében indította a hatóság.

Az akció célja az volt, hogy a szakemberek még szezon előtt meggyőződhessenek arról, megfelelő-e a borok minősége, valamint eleget tesznek-e az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az akció során mintegy 300 000 hektoliter terméket vizsgáltak meg a szakemberek. Nyomon követési hibát az ellenőrzött termékek 2%-ánál, 6.740 hektoliternél találtak, a laboratóriumi vizsgálatok során pedig egyetlen tételnél sem állapítottak meg minőségi problémát. A Balaton-felvidéki borok tehát mind élelmiszerbiztonsági, mind minőségi szempontból megfelelőek.

A NÉBIH Navigátor mobiltelefonos applikáció segítségével már a vásárlók maguk is bármikor borászati felügyelőkké válhatnak. Az alkalmazásban ugyanis a bor címkéjén található azonosítók valamelyikének megadásával ellenőrizhetik, hogy a termék rendelkezik-e a szükséges engedéllyel, de további hasznos, vásárlást segítő információkat is olvashatnak az érdeklődők - tette közzé a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.