Keresik az Év Bortermelőjét

Idén is elérkezett az az izgalmas időszak, amikor a borászok, kereskedők, borkedvelők találgatni kezdik, hogy idén ki kapja az Év Bortermelője díjat. Az elmúlt években szoros volt a verseny, nehéz volt eldönteni, hogy végül ki kapja a legtöbb szavazatot.

Vannak borászok, akik már évek óta ott vannak az 5 jelölt között, de mégsem rájuk esik a választás. Hál’ istennek annyi jó borászunk, borunk van, hogy nagyon nehéz dilemma, nemcsak a Magyar Bor Akadémia tagjainak, de a jelölésben részt vevő több ezer embernek is eldönteni, hogy ki legyen egy évig a borkirály.

Néhány szó a versenyről. A cím hivatalos neve: „ÉV BORTERMELÓJE MAGYARORSZÁGON 2011. évben”, mely cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mostanra sokkal nagyobb a verseny. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye. A számtalan boros rendezvénynek köszönhetően borászainkat személyesen ismerjük, rengeteg alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk velük, hogy ők töltsenek nekünk egy pohárral kedvenc borunkból. Mára legtöbbjüket barátként emlegetjük.

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg: az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, tudományos és érdekképviseleti szervezetei, a jelentősebb hazai borkereskedő cégek, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szaksajtó részéről az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat.
Ez a kör idén a nagyközönség bevonásával bővül: az első körben jelölést adhatnak le egy több mint 8500 főt magába foglaló, borkedvelő közösség, Magyarország legrangosabb borszakmai rendezvénye, a Budavári Borfesztivál közösségi weboldalának tagjai, valamint a VinCE Magazin 100 hűséges előfizetője is.
Az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2010-ben az Év Bortermelője).

Tavaly az alábbi öt borász kapta a legtöbb ajánlást:
Áts Károly, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Légli Ottó és Vida Péter, akik közül Légli Ottó vehette át a megtisztelő díjat, hét év után, végre!
Csendes, szerény borászként ismeri mindenki. Igazi vidéki ember, jóízűen, mosolyogva beszélget, főleg ha borairól, vagy családjáról kérdezik. Tudja, mekkora értéke van egy talpalatnyi földnek, egy napsütéses szeptembernek, tudja, mekkora izgalommal jár a próbaszüret, a mustfokolás, és mekkora öröm a borásznak, ha fiúgyermeke is születik. Tudja, hogy érték a magyar fajta, szereti is, és sokak számára ő készíti itthon a legjobb Olasz rizlinget. Az elmúlt évben nagyszerűen, okosan használta az Év Bortermelője díjjal járó népszerűséget. Köszönjük a léglies balatoni borokat!
A kérdés már csak az, hogy idén ki lesz a borkirály. Az eredményig már nem kell sokat várnunk, hiszen pénteken lejár a jelölés határideje, és kiderül ki kapta az 5 legtöbb jelölést, november 18-án a Borest a Bor Akadémián rendezvényen bemutatkozik az öt jelölt, és december 2-án kiderül, hogy ki kapja idén az „Év Bortermelője 2011” díjat, melyet egy különleges gálaebéd keretében 2012. február 5-én vehet át a győztes.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.