Keresik az Év Bortermelőjét

Idén is elérkezett az az izgalmas időszak, amikor a borászok, kereskedők, borkedvelők találgatni kezdik, hogy idén ki kapja az Év Bortermelője díjat. Az elmúlt években szoros volt a verseny, nehéz volt eldönteni, hogy végül ki kapja a legtöbb szavazatot.

Vannak borászok, akik már évek óta ott vannak az 5 jelölt között, de mégsem rájuk esik a választás. Hál’ istennek annyi jó borászunk, borunk van, hogy nagyon nehéz dilemma, nemcsak a Magyar Bor Akadémia tagjainak, de a jelölésben részt vevő több ezer embernek is eldönteni, hogy ki legyen egy évig a borkirály.

Néhány szó a versenyről. A cím hivatalos neve: „ÉV BORTERMELÓJE MAGYARORSZÁGON 2011. évben”, mely cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mostanra sokkal nagyobb a verseny. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye. A számtalan boros rendezvénynek köszönhetően borászainkat személyesen ismerjük, rengeteg alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk velük, hogy ők töltsenek nekünk egy pohárral kedvenc borunkból. Mára legtöbbjüket barátként emlegetjük.

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg: az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, tudományos és érdekképviseleti szervezetei, a jelentősebb hazai borkereskedő cégek, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szaksajtó részéről az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat.
Ez a kör idén a nagyközönség bevonásával bővül: az első körben jelölést adhatnak le egy több mint 8500 főt magába foglaló, borkedvelő közösség, Magyarország legrangosabb borszakmai rendezvénye, a Budavári Borfesztivál közösségi weboldalának tagjai, valamint a VinCE Magazin 100 hűséges előfizetője is.
Az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2010-ben az Év Bortermelője).

Tavaly az alábbi öt borász kapta a legtöbb ajánlást:
Áts Károly, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Légli Ottó és Vida Péter, akik közül Légli Ottó vehette át a megtisztelő díjat, hét év után, végre!
Csendes, szerény borászként ismeri mindenki. Igazi vidéki ember, jóízűen, mosolyogva beszélget, főleg ha borairól, vagy családjáról kérdezik. Tudja, mekkora értéke van egy talpalatnyi földnek, egy napsütéses szeptembernek, tudja, mekkora izgalommal jár a próbaszüret, a mustfokolás, és mekkora öröm a borásznak, ha fiúgyermeke is születik. Tudja, hogy érték a magyar fajta, szereti is, és sokak számára ő készíti itthon a legjobb Olasz rizlinget. Az elmúlt évben nagyszerűen, okosan használta az Év Bortermelője díjjal járó népszerűséget. Köszönjük a léglies balatoni borokat!
A kérdés már csak az, hogy idén ki lesz a borkirály. Az eredményig már nem kell sokat várnunk, hiszen pénteken lejár a jelölés határideje, és kiderül ki kapta az 5 legtöbb jelölést, november 18-án a Borest a Bor Akadémián rendezvényen bemutatkozik az öt jelölt, és december 2-án kiderül, hogy ki kapja idén az „Év Bortermelője 2011” díjat, melyet egy különleges gálaebéd keretében 2012. február 5-én vehet át a győztes.


Egészséges sütemények az ünnepekre

Egészséges sütemények az ünnepekre 

Karácsonykor is lehet egészségeset, de egyúttal finomat is sütni!
 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.