Keresztény kávézót szeretnének

Legyen egy keresztény értelmiségi kávézó! – ez a címe annak a Facebook-csoportnak, amely tízezer tagot szeretne gyűjteni, hogy így is bizonyítsa a befektetőknek: van igény keresztény profilú kávézóra Budapesten - írja a Magyar Kurír.

A kávézót nem a semmiből kellene megteremteni, csupán a református Csillagpont táborokban működő „fesztiválkávézót”, a Café El Mondót kellene állandósítani.

Ugyanakkor nem ez lenne az első keresztény kávéház a fővárosban: mint arról a Magyar Kurír keresztény hírportál beszámolt, 2011 nyarán nyílt meg a nyolcadik kerületi palotanegyedben, a Párbeszéd Házában a jezsuita Loyola Café. Boldogok, akik kávéznak, és meghallgatják egymást, és közben mindenféléről beszélgetnek! – mondta a megnyitón Koronkai Zoltán SJ. A Loyola Café azóta előadásoknak, kiállításoknak is otthont ad, itt szokta tartani például beszélgetős estjeit a Kurír által már bemutatott Talita keresztény női portál vagy épp A Szív jezsuita lap is.

A parokia.hu református portál híradása szerint a Café El Mondo csapata négy éve dolgozik azon, hogy rendes kávéházként működhessen. „A terv most minden eddiginél közelebb került a megvalósításhoz, hiszen tízezer szimpatizáns összegyűjtésével kívánnak meggyőzni egy befektetőt, hogy biztosítsa a kávéház üzemeltetéséhez szükséges kezdő tőkét. Ha az év végéig összegyűlik tízezer szavazat, tavasszal már megnyílhat Budapest belvárosában a Café El Mondo kávéház.”

Csákai István projektmenedzser a parokia.hunak elmondta: pezsgő szellemi élet szeretnének a leendő kávéházban, „noha semmiképpen sem célunk elitista fórumot kialakítani”, és az egyetemisták „nyugodt szívvel elhívhatnák nem hívő barátaikat is. Szeretnénk hidat képezni keresztyének és nem keresztyének között, akik egy finom ital mellett Istenről és a világ dolgairól beszélgethetnek szabad légkörben, a tabutémákat sem megkerülve”. Emellett szerveznének kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat, kiállításokat és koncerteket is. Szem előtt tartanák azt is, hogy környezetkímélő technikával előállított termékeket forgalmazzanak a méltányos kereskedelem jegyében.

A Facebook-oldal ismertetője úgy fogalmaz: „a Café El Mondo egy keresztény kávéház, de nem szokványos értelemben. Egy olyan hely, ami nem csak befogad, de aktívan részt vesz az úgynevezett közéletben. A Café El Mondo szót kér, felszólal, egyes kérdésekben hajthatatlan és megkerülhetetlen, indulatokat kelt, máskor viszont egyszerűen csak helyet ad. Vitáknak, művészetnek, szórakozásnak. A Cafe El Mondo identitása erős, éppen ezért a másikra is nyitott: nem egy keresztényeknek szóló menedék, hanem egy jó, érdekes és inspiráló központ, ahol a különböző világok találkozhatnak."

Az El Mondo csapata egy mostanában ritkábban frissülő blogot is működtet, az El Mondo blogot, amely a 2005 és 2007 között megjelenő El Mondo nyomtatott lap online utóda. Mint írják, "az El Mondo keresztény, de progresszív lap. Űrt szeretne betölteni azzal, hogy egyszerre próbál biblikus és önkritikus lenni, párbeszédet folytatni az eltérő nézőpontok megszólaltatásával (baloldaliak és jobboldaliak, keresztények, ateisták és más vallásúak stb.) és az egyházban tabuként vagy leegyszerűsítve kezelt témák feltárásával." (forrás: Magyar Kurír)


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.