Keresztény kávézót szeretnének

Legyen egy keresztény értelmiségi kávézó! – ez a címe annak a Facebook-csoportnak, amely tízezer tagot szeretne gyűjteni, hogy így is bizonyítsa a befektetőknek: van igény keresztény profilú kávézóra Budapesten - írja a Magyar Kurír.

A kávézót nem a semmiből kellene megteremteni, csupán a református Csillagpont táborokban működő „fesztiválkávézót”, a Café El Mondót kellene állandósítani.

Ugyanakkor nem ez lenne az első keresztény kávéház a fővárosban: mint arról a Magyar Kurír keresztény hírportál beszámolt, 2011 nyarán nyílt meg a nyolcadik kerületi palotanegyedben, a Párbeszéd Házában a jezsuita Loyola Café. Boldogok, akik kávéznak, és meghallgatják egymást, és közben mindenféléről beszélgetnek! – mondta a megnyitón Koronkai Zoltán SJ. A Loyola Café azóta előadásoknak, kiállításoknak is otthont ad, itt szokta tartani például beszélgetős estjeit a Kurír által már bemutatott Talita keresztény női portál vagy épp A Szív jezsuita lap is.

A parokia.hu református portál híradása szerint a Café El Mondo csapata négy éve dolgozik azon, hogy rendes kávéházként működhessen. „A terv most minden eddiginél közelebb került a megvalósításhoz, hiszen tízezer szimpatizáns összegyűjtésével kívánnak meggyőzni egy befektetőt, hogy biztosítsa a kávéház üzemeltetéséhez szükséges kezdő tőkét. Ha az év végéig összegyűlik tízezer szavazat, tavasszal már megnyílhat Budapest belvárosában a Café El Mondo kávéház.”

Csákai István projektmenedzser a parokia.hunak elmondta: pezsgő szellemi élet szeretnének a leendő kávéházban, „noha semmiképpen sem célunk elitista fórumot kialakítani”, és az egyetemisták „nyugodt szívvel elhívhatnák nem hívő barátaikat is. Szeretnénk hidat képezni keresztyének és nem keresztyének között, akik egy finom ital mellett Istenről és a világ dolgairól beszélgethetnek szabad légkörben, a tabutémákat sem megkerülve”. Emellett szerveznének kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat, kiállításokat és koncerteket is. Szem előtt tartanák azt is, hogy környezetkímélő technikával előállított termékeket forgalmazzanak a méltányos kereskedelem jegyében.

A Facebook-oldal ismertetője úgy fogalmaz: „a Café El Mondo egy keresztény kávéház, de nem szokványos értelemben. Egy olyan hely, ami nem csak befogad, de aktívan részt vesz az úgynevezett közéletben. A Café El Mondo szót kér, felszólal, egyes kérdésekben hajthatatlan és megkerülhetetlen, indulatokat kelt, máskor viszont egyszerűen csak helyet ad. Vitáknak, művészetnek, szórakozásnak. A Cafe El Mondo identitása erős, éppen ezért a másikra is nyitott: nem egy keresztényeknek szóló menedék, hanem egy jó, érdekes és inspiráló központ, ahol a különböző világok találkozhatnak."

Az El Mondo csapata egy mostanában ritkábban frissülő blogot is működtet, az El Mondo blogot, amely a 2005 és 2007 között megjelenő El Mondo nyomtatott lap online utóda. Mint írják, "az El Mondo keresztény, de progresszív lap. Űrt szeretne betölteni azzal, hogy egyszerre próbál biblikus és önkritikus lenni, párbeszédet folytatni az eltérő nézőpontok megszólaltatásával (baloldaliak és jobboldaliak, keresztények, ateisták és más vallásúak stb.) és az egyházban tabuként vagy leegyszerűsítve kezelt témák feltárásával." (forrás: Magyar Kurír)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.