A legtöbb szavazatot kapott borász a cím nyertese, amelynek elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár. A Borászok borásza kitalálója úgy döntött, hogy 2009-től ezt az eseményt még szélesebb alapra emeli, intézményesíti, ezért létrehozta a Vinum Praemium Alapítványt. Az Alapítvány az alábbi címeket adományozza oda:
1. Borászok borásza:
Az a kiemelkedő bort készítő borász lehet, akit az alapítvány kuratóriuma jelöl a hazai bortermelés 50 legjobbja közé és egyszerű szavazással az 50 borász választja ki maguk közül a legjobbat.
2. Az év felfedezettje különdíj:
A kuratórium különdíjjal jutalmazza minden évben az általa jelölt 50 borász közül azt a borászt, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg.
3. Magyar Borért különdíj:
A díjat a kuratórium annak ítéli, aki megítélése szerint a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért, az azokból készült borok minőségéért.
A Borászok borásza 2010-es jelöltjei:
Bacsó András Tokaj Oremus
Baráth Sándor Kreinbacher Birtok
Bárdos Sarolta Tokaj Nobilis
Berecz Stephanie Tokaj Kikelet
Bock József Bock Pince
Bodó Judit Bott Pince
Bolyki János Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet
Bott Frigyes Bott Frigyes Pincészete
Bukolyi László Gróf Buttler Borászat
Bussay László Bussay Szőlő és Bortermelő
Demeter Zoltán Tokaji Pincészet
Domokos Attila Dobogó Pincészet
Dúzsi Tamás Dúzsi Tamás Pincéje
Fekete Béla Fekete Pince
ifj. Figula Mihály Figula Wines
Gere Attila Gere Attila Pincészete
Györgykovács Imre Györgykovács Kispincészet
Heimann Zoltán Heimann Családi Birtok
Homonna Attila Homonna Attila Pincészete
Horváth József Ráspi Borászat
Hwang, Anthony Királyudvar Szőlőbirtok
Ipacs Szabó István Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Jásdi István Jásdi Pince
Kaló Imre Kaló Imre Pincészete
Karner Gábor Karner Gábor Kézműves Borászat
Kiss Gábor Kiss Gábor Szőlőbirtoka és Pincészete
Konyári János Konyári Pincészet
Laposa József Laposa Pincészet
Latorczai László Sauska Pincészet
Légli Ottó Légli Szőlő- és Bortermelő Gazdaság
Liptai Zsolt Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Losonci Bálint Losonci Pince
Dr. Lőrincz György St. Andrea
Luka Enikő Luka Pincészet
Malatinszky Csaba Malatinszky Kúria
Matolcsy Sára Etyeki Kúria
Maurer Oszkár Maurer Pincészet
Mészáros László Disznókő
Molnár Péter Patricius Borház
Németh Attila Gábor N.A.G. Kézműves Szőlőbirtok és Borászat
Szászi Endre Szászi Pince
Szepsy István Szepsy Birtok
Takács Lajos Hollóvár Pincészet
Takler Ferenc Takler Pince
Tamás Ervin Tamás Pince
Tarnóczi Zoltán Orsolya Pince
Tiffán Ede Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
Vida Péter Vida Péter Pincészete
ifj. Weninger, Franz Weninger Pincészet
Zöldi-Kovács Árpád Béres Szőlőbirtok és Pincészet
A jelöltek április 1-ig adhatják le szavazatukat és április 23-án derül ki,
hogy 2010-ben ki lesz a Borászok Borásza.
Ki lesz a Borászok Borásza 2010-ben?
2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a címet az Etyek Pincefesztiválon résztvevő borászoknak. Alapvetően különbözik ez a cím az összes eddigi borász díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek egy díj elnyeréséről, hanem maguk a borászok, akik egy-egy szavazatukkal választják ki maguk közül a legjobbat, a Borászok borászát. Ez emeli egészen más rangra az eseményt!
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.