Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét

Málta szigete adott otthont a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-es regionális döntőjének, amelynek magyar résztvevője egy korántsem hagyományos fogással mutatta be hazánk gasztronómiai sokszínűségét. A S.Pellegrino Young Chef Academy által létrehozott globális kezdeményezés célja a világ legtehetségesebb fiatal szakácsainak felfedezése és mentorálása.

A regionális verseny első helyét Pablo Falcón nyerte el a haiku költészet ihlette ételkölteményével. Ezzel a díjjal a 26 éves séf bebiztosította helyét a következő évben, Milánóban megrendezésre kerülő nagydöntőn.

A San Pellegrino Young Chef Award for South Europe három különdíjasára és végső nyertesére a The Phoenicia Ball Room-ban, november 26-án megrendezett gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésen derült fény. Az eseményen a meghívott vendégek mellett, a regionális döntőn részt vevő 15 fiatal séf és mentoraik is jelen voltak. A vacsora lenyűgöző menüjéről Grigoris Kikis Michelin-csillagos séf, valamint Málta saját MasterChef-bírója és a Michelin Bib Gourmand minősítésű séf, Letizia Vella gondoskodott – mindketten a 2022-es S.Pellegrino Young Chef Academy verseny korábbi versenyzői.

Pablo Falcon
Pablo Falcon
Fotó: San Pellegrino Young Chef

A híres séfekből álló zsűri – a máltai Victor Borg, a görög Thanos Freskos, a román Alexandru Iacub, a szlovén Igor Jagodic és a lengyel Iwona Niemczewska – minden, a verseny során felszolgált ételt aprólékosan értékelt, végső és egyhangú döntésük eredményeként pedig az idei San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesének a Szlovéniát képviselő 26 éves Pablo Falcónt választották.

A neves Hiša Franko fiatal séfje, Yvonne Melee mentorálásával a “Haiku to the mountain” fantázianevet viselő ételével érdemelte ki a nagydíjat.

Ahogyan Falcón fogalmazott, a gasztronómia és a költészet az emberiség legszebb kifejezésmódjai közé tartoznak, kreativitásukkal és innovációjukkal pedig folyamatosan arra késztetnek bennünket, hogy megkérdőjelezzük, miként használjuk a kultúrát, és érzékeljük, értelmezzük a valóságot.

Győztes fogásában a haiku háromsoros versformáját és az egyszerűségében rejlő tökéletességet kapcsolta össze.

Mindhárom elemében az erdei ízek harmóniája uralkodik, középpontjában az őzhússal. Az első helyet jelentő díjat, amely garantálja a jövő évi milánói világdöntőn való részvételt, Michel Beneventi, a Sanpellegrino vezérigazgatója adta át.

Haiku to the Mountain - Pablo Falcon kreációja
Haiku to the Mountain - Pablo Falcon kreációja
Fotó: San Pellegrino Young Chef

A versenyen három tematikus díjat is kiosztottak, amelyek mind a S.Pellegrino hitvallását tükrözik: a gasztronómia képes alakítani a társadalmat, az ételek pedig pozitív hatással lehetnek az emberek életére.

  • A S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj nyertese a román Alin Vadean, aki Cezar Munteanu mentorálásával a mai ökológiai kihívásokra kívánta felhívni a figyelmet “Through the eyes of a fish” fogásával. A díjat Marcello De Masi, a Sanpellegrino európai és mediterrán térségért felelős regionális üzletfejlesztési menedzsere adta át.
  • A Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat a szerb Nikola Šorak kapta, akit Mario Mandarić mentorált. “A play about Sava Savanovic, the first Serbian vampire” étellel megkísérli újraértelmezni a fine dining koncepcióját. A díjat Tom Jenkins, a Fine Dining Lover újságírójától vehette át.
  • Az Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díjat, a máltai Andrea Amore nyerte el, Andrew Borg mentorálásával. A hagyományos máltai paradicsomos hallevesbe vitt némi modern csavart, az így megalkotott „'Aljotta' Maltese fish soup” ételéért járó elismerést Alberto Bafumitól vehette át.

A regionális megmérettetés magyar résztvevője, Varga Fanni több mint 6 éve erősíti a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest csapatát. A fiatal Chef de Partie minden nap azért dolgozik, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hozza ki magából. Hozzáállása és szenvedélye vezette döntős étele, a „Kacsamozaik magyaros csavarral” megalkotásakor, amellyel szerette volna bebizonyítani, hogy hazánk gasztronómiája túlmutat a piros paprika, gulyás és csirkepaprikás hármasán. A különleges fogást a természetközeliség, Fanni vidéken megélt gyermekkora és az eddig megszerzett tapasztalatai inspirálták.

„Az őszies ételem középpontjában a kacsa állt, amelynek minden részét felhasználtam. A kroketthez töpörtyűkrémes szilvalekvárt készítettem, a zúzát és a szívet a mangalica sonkába tekerd roládhoz, és a kucsmagombás töltelékhez is felhasználtam, a tarlórépát pedig szagos mügével egészítettem ki, de megjelentek a tokaji ecetek is” – meséli Fanni, aki bár nem jutott tovább a nagydöntőbe, így is sikerként élte meg a versenyt. „Rengeteget tanultam arról, hogy miben kell fejlődnöm és mik az erősségeim. Sok rendkívül inspiráló séffel, mentorral és szakmabelivel ismerkedhettem meg, ezek pedig mind gazdagították az életemet. Rendkívül hálás vagyok a szervezőknek ezért a lehetőségért, és büszke vagyok arra, hogy ezen a rangos versenyen idén én képviselhettem az országunkat.”


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.