Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét

Málta szigete adott otthont a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-es regionális döntőjének, amelynek magyar résztvevője egy korántsem hagyományos fogással mutatta be hazánk gasztronómiai sokszínűségét. A S.Pellegrino Young Chef Academy által létrehozott globális kezdeményezés célja a világ legtehetségesebb fiatal szakácsainak felfedezése és mentorálása.

A regionális verseny első helyét Pablo Falcón nyerte el a haiku költészet ihlette ételkölteményével. Ezzel a díjjal a 26 éves séf bebiztosította helyét a következő évben, Milánóban megrendezésre kerülő nagydöntőn.

A San Pellegrino Young Chef Award for South Europe három különdíjasára és végső nyertesére a The Phoenicia Ball Room-ban, november 26-án megrendezett gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésen derült fény. Az eseményen a meghívott vendégek mellett, a regionális döntőn részt vevő 15 fiatal séf és mentoraik is jelen voltak. A vacsora lenyűgöző menüjéről Grigoris Kikis Michelin-csillagos séf, valamint Málta saját MasterChef-bírója és a Michelin Bib Gourmand minősítésű séf, Letizia Vella gondoskodott – mindketten a 2022-es S.Pellegrino Young Chef Academy verseny korábbi versenyzői.

Pablo Falcon
Pablo Falcon
Fotó: San Pellegrino Young Chef

A híres séfekből álló zsűri – a máltai Victor Borg, a görög Thanos Freskos, a román Alexandru Iacub, a szlovén Igor Jagodic és a lengyel Iwona Niemczewska – minden, a verseny során felszolgált ételt aprólékosan értékelt, végső és egyhangú döntésük eredményeként pedig az idei San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesének a Szlovéniát képviselő 26 éves Pablo Falcónt választották.

A neves Hiša Franko fiatal séfje, Yvonne Melee mentorálásával a “Haiku to the mountain” fantázianevet viselő ételével érdemelte ki a nagydíjat.

Ahogyan Falcón fogalmazott, a gasztronómia és a költészet az emberiség legszebb kifejezésmódjai közé tartoznak, kreativitásukkal és innovációjukkal pedig folyamatosan arra késztetnek bennünket, hogy megkérdőjelezzük, miként használjuk a kultúrát, és érzékeljük, értelmezzük a valóságot.

Győztes fogásában a haiku háromsoros versformáját és az egyszerűségében rejlő tökéletességet kapcsolta össze.

Mindhárom elemében az erdei ízek harmóniája uralkodik, középpontjában az őzhússal. Az első helyet jelentő díjat, amely garantálja a jövő évi milánói világdöntőn való részvételt, Michel Beneventi, a Sanpellegrino vezérigazgatója adta át.

Haiku to the Mountain - Pablo Falcon kreációja
Haiku to the Mountain - Pablo Falcon kreációja
Fotó: San Pellegrino Young Chef

A versenyen három tematikus díjat is kiosztottak, amelyek mind a S.Pellegrino hitvallását tükrözik: a gasztronómia képes alakítani a társadalmat, az ételek pedig pozitív hatással lehetnek az emberek életére.

  • A S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj nyertese a román Alin Vadean, aki Cezar Munteanu mentorálásával a mai ökológiai kihívásokra kívánta felhívni a figyelmet “Through the eyes of a fish” fogásával. A díjat Marcello De Masi, a Sanpellegrino európai és mediterrán térségért felelős regionális üzletfejlesztési menedzsere adta át.
  • A Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat a szerb Nikola Šorak kapta, akit Mario Mandarić mentorált. “A play about Sava Savanovic, the first Serbian vampire” étellel megkísérli újraértelmezni a fine dining koncepcióját. A díjat Tom Jenkins, a Fine Dining Lover újságírójától vehette át.
  • Az Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díjat, a máltai Andrea Amore nyerte el, Andrew Borg mentorálásával. A hagyományos máltai paradicsomos hallevesbe vitt némi modern csavart, az így megalkotott „'Aljotta' Maltese fish soup” ételéért járó elismerést Alberto Bafumitól vehette át.

A regionális megmérettetés magyar résztvevője, Varga Fanni több mint 6 éve erősíti a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest csapatát. A fiatal Chef de Partie minden nap azért dolgozik, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hozza ki magából. Hozzáállása és szenvedélye vezette döntős étele, a „Kacsamozaik magyaros csavarral” megalkotásakor, amellyel szerette volna bebizonyítani, hogy hazánk gasztronómiája túlmutat a piros paprika, gulyás és csirkepaprikás hármasán. A különleges fogást a természetközeliség, Fanni vidéken megélt gyermekkora és az eddig megszerzett tapasztalatai inspirálták.

„Az őszies ételem középpontjában a kacsa állt, amelynek minden részét felhasználtam. A kroketthez töpörtyűkrémes szilvalekvárt készítettem, a zúzát és a szívet a mangalica sonkába tekerd roládhoz, és a kucsmagombás töltelékhez is felhasználtam, a tarlórépát pedig szagos mügével egészítettem ki, de megjelentek a tokaji ecetek is” – meséli Fanni, aki bár nem jutott tovább a nagydöntőbe, így is sikerként élte meg a versenyt. „Rengeteget tanultam arról, hogy miben kell fejlődnöm és mik az erősségeim. Sok rendkívül inspiráló séffel, mentorral és szakmabelivel ismerkedhettem meg, ezek pedig mind gazdagították az életemet. Rendkívül hálás vagyok a szervezőknek ezért a lehetőségért, és büszke vagyok arra, hogy ezen a rangos versenyen idén én képviselhettem az országunkat.”


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.