Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg  az Év Mentes Séfje versenyt. Mutatjuk az idei verseny díjazottjait.
 

A döntőt élő selejtezők előzték meg amatőr és profi kategóriában. Ettől az évtől a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, így kizárólag szezonális alapanyagok kaptak helyet a választható alapanyagok listájában, és most először voltak kötelezően használandó alapanyagok is, így ezáltal a versenyzőknek még inkább szüksége volt kreativitásra és képzelőerőre.  

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán.

Amatőr és profi győztesek az idei évben
Amatőr és profi győztesek az idei évben
Fotó: Seiner Krisztián

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró, műsorvezető, Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem konyhavezetője, vegán séf, Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje, Molnár György mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő. A zsűri elnöke Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, aki a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának győztese.

Íme, az ide év győztesei:

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Nagy Alexandra, akinek főétele a Napkelte a Szondiban: 

alapja egy káposztasteak, illetve csicseriborsó, édesburgonya, patisszon, csicsóka. Desszertje pedig a Napnyugta csókja- pekándió, körte, mandulaliszt felhasználásával.

Profi kategóriában az idei díjazottak
Profi kategóriában az idei díjazottak
Fotó: Seiner Krisztián

A profi kategóriában Angeli Mátyás, a zebegényi Natura Hill séfhelyettese diadalmaskodott, aki az előző évben a második helyen végzett. Főétele az Éliás, Tóbiás...:

kardamomos csicsóka-dödölle, almaecetes káposztakrém, körtés-korianderes pirított káposzta, fokhagymás “tejföl”, pirított hagyma, hagyma tempura, csicsóka-héj chips. Desszertje pedig a Nyaral a gyökér- citromos petrezselyemgyökér krém, vaníliás mandula ropogós, petrezselymes mandula morzsa, vaníliás kókusz-sodó, friss petrezselyem.

Semsei László a profi kategória versenyzője pedig különdíjas lett, akit Zsolnay Gergely, a zsűri elnöke külön jutalmazott.

Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. 

 


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.