Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg  az Év Mentes Séfje versenyt. Mutatjuk az idei verseny díjazottjait.
 

A döntőt élő selejtezők előzték meg amatőr és profi kategóriában. Ettől az évtől a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, így kizárólag szezonális alapanyagok kaptak helyet a választható alapanyagok listájában, és most először voltak kötelezően használandó alapanyagok is, így ezáltal a versenyzőknek még inkább szüksége volt kreativitásra és képzelőerőre.  

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán.

Amatőr és profi győztesek az idei évben
Amatőr és profi győztesek az idei évben
Fotó: Seiner Krisztián

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró, műsorvezető, Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem konyhavezetője, vegán séf, Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje, Molnár György mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő. A zsűri elnöke Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, aki a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának győztese.

Íme, az ide év győztesei:

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Nagy Alexandra, akinek főétele a Napkelte a Szondiban: 

alapja egy káposztasteak, illetve csicseriborsó, édesburgonya, patisszon, csicsóka. Desszertje pedig a Napnyugta csókja- pekándió, körte, mandulaliszt felhasználásával.

Profi kategóriában az idei díjazottak
Profi kategóriában az idei díjazottak
Fotó: Seiner Krisztián

A profi kategóriában Angeli Mátyás, a zebegényi Natura Hill séfhelyettese diadalmaskodott, aki az előző évben a második helyen végzett. Főétele az Éliás, Tóbiás...:

kardamomos csicsóka-dödölle, almaecetes káposztakrém, körtés-korianderes pirított káposzta, fokhagymás “tejföl”, pirított hagyma, hagyma tempura, csicsóka-héj chips. Desszertje pedig a Nyaral a gyökér- citromos petrezselyemgyökér krém, vaníliás mandula ropogós, petrezselymes mandula morzsa, vaníliás kókusz-sodó, friss petrezselyem.

Semsei László a profi kategória versenyzője pedig különdíjas lett, akit Zsolnay Gergely, a zsűri elnöke külön jutalmazott.

Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. 

 


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.