Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg  az Év Mentes Séfje versenyt. Mutatjuk az idei verseny díjazottjait.
 

A döntőt élő selejtezők előzték meg amatőr és profi kategóriában. Ettől az évtől a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, így kizárólag szezonális alapanyagok kaptak helyet a választható alapanyagok listájában, és most először voltak kötelezően használandó alapanyagok is, így ezáltal a versenyzőknek még inkább szüksége volt kreativitásra és képzelőerőre.  

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán.

Amatőr és profi győztesek az idei évben
Amatőr és profi győztesek az idei évben
Fotó: Seiner Krisztián

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró, műsorvezető, Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem konyhavezetője, vegán séf, Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje, Molnár György mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő. A zsűri elnöke Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, aki a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának győztese.

Íme, az ide év győztesei:

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Nagy Alexandra, akinek főétele a Napkelte a Szondiban: 

alapja egy káposztasteak, illetve csicseriborsó, édesburgonya, patisszon, csicsóka. Desszertje pedig a Napnyugta csókja- pekándió, körte, mandulaliszt felhasználásával.

Profi kategóriában az idei díjazottak
Profi kategóriában az idei díjazottak
Fotó: Seiner Krisztián

A profi kategóriában Angeli Mátyás, a zebegényi Natura Hill séfhelyettese diadalmaskodott, aki az előző évben a második helyen végzett. Főétele az Éliás, Tóbiás...:

kardamomos csicsóka-dödölle, almaecetes káposztakrém, körtés-korianderes pirított káposzta, fokhagymás “tejföl”, pirított hagyma, hagyma tempura, csicsóka-héj chips. Desszertje pedig a Nyaral a gyökér- citromos petrezselyemgyökér krém, vaníliás mandula ropogós, petrezselymes mandula morzsa, vaníliás kókusz-sodó, friss petrezselyem.

Semsei László a profi kategória versenyzője pedig különdíjas lett, akit Zsolnay Gergely, a zsűri elnöke külön jutalmazott.

Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. 

 


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.