Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg  az Év Mentes Séfje versenyt. Mutatjuk az idei verseny díjazottjait.
 

A döntőt élő selejtezők előzték meg amatőr és profi kategóriában. Ettől az évtől a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, így kizárólag szezonális alapanyagok kaptak helyet a választható alapanyagok listájában, és most először voltak kötelezően használandó alapanyagok is, így ezáltal a versenyzőknek még inkább szüksége volt kreativitásra és képzelőerőre.  

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán.

Amatőr és profi győztesek az idei évben
Amatőr és profi győztesek az idei évben
Fotó: Seiner Krisztián

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró, műsorvezető, Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem konyhavezetője, vegán séf, Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje, Molnár György mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő. A zsűri elnöke Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, aki a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának győztese.

Íme, az ide év győztesei:

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Nagy Alexandra, akinek főétele a Napkelte a Szondiban: 

alapja egy káposztasteak, illetve csicseriborsó, édesburgonya, patisszon, csicsóka. Desszertje pedig a Napnyugta csókja- pekándió, körte, mandulaliszt felhasználásával.

Profi kategóriában az idei díjazottak
Profi kategóriában az idei díjazottak
Fotó: Seiner Krisztián

A profi kategóriában Angeli Mátyás, a zebegényi Natura Hill séfhelyettese diadalmaskodott, aki az előző évben a második helyen végzett. Főétele az Éliás, Tóbiás...:

kardamomos csicsóka-dödölle, almaecetes káposztakrém, körtés-korianderes pirított káposzta, fokhagymás “tejföl”, pirított hagyma, hagyma tempura, csicsóka-héj chips. Desszertje pedig a Nyaral a gyökér- citromos petrezselyemgyökér krém, vaníliás mandula ropogós, petrezselymes mandula morzsa, vaníliás kókusz-sodó, friss petrezselyem.

Semsei László a profi kategória versenyzője pedig különdíjas lett, akit Zsolnay Gergely, a zsűri elnöke külön jutalmazott.

Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. 

 


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.