Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az akadémia borversenye ugyanolyan, mint bármelyik másik megmérettetés az országban: hivatalos döntőbírák döntenek. Idén az ország 168 pincészetéből több mint 170 borral neveztek, köztük ismert borászok is.
Pálinkás József szerint az akadémia így próbálja a magyar borászok iránt érzett támogatását kifejezni. A magyar bor ugyanis egy világhírű termék és része a magyar gasztronómiának.
Az akadémia bora díj anyagi elismeréssel nem jár - mondta Pálinkás József. A győztes italokat azonban az MTA felszolgálja a minden évben megrendezett akadémiai bálon, illetve a rendezvényein és éttermében. Emellett az akadémia vendégei, akiknek kedveskedni kívánnak, szintén a győztes borok egyik kaphatják meg.
A legjobb vörösbor a Tiffán Zsolt és Tiffán Ede pincészetéből származó Cuveé Carissime lett, míg a fehérborok kategóriájában a Mátraalja borvidék 2008-as évjáratú Mátrai Hárslevelűje győzedelmeskedett. A legjobb desszertbor díját pedig a Tokaj-Hegyalja borvidék Úri Borok Pincészetének 1999-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszúja érdemelte ki. (Magyar Online)
Kiosztották a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 díjakat
Budapesten kihirdették a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 díjakat.Három csúcskategória volt, a vörös, a fehér és a desszertbor.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.