Kolbászból volt a fesztivál

Békéscsabán, ha a kerítés nincs is kolbászból, a turizmus biztosan abból van. Az első nyolc hónapban 14 százalékkal bővült a vendégforgalom a dél-alföldi régióban, s ebből Békéscsaba egyre nagyobb szeletet hasít ki. Ez kitartó, tudatos építkezés eredménye. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a fesztivál csütörtöki megnyitóján reményét fejezte ki, hogy hamarosan a város vendégforgalma a fesztivál százezres látogatottságával vetekszik majd. Különösen kedves számára, hogy határon túli magyarok is részt vesznek a rendezvényen: „Az 1920-ban meghúzott határok nem választanak el egymástól.”

Hégely Sándor, a fesztivál igazgatója kijelentette, hogy idén sikerült nemzetközi szintűvé emelni a szárazkolbászversenyt, 15 szál kolbászt ugyanis a határon túlról küldtek be zsűrizésre. A csütörtök délelőtti ifjúsági kolbászgyúró versenyen több mint 200 csapat vett részt, óvodások is jelen voltak a megmérettetésen, ami az igazgató szerint biztosítja, hogy a következő évtizedekben fennmaradjon a csabai kolbász receptje. A szombati nagy kolbászkészítő versenyen pedig több, mint 550 csapat, közel 3000 kg húst használt fel.

Szarvas Péter, Békéscsaba újonnan megválasztott polgármestere a kolbász fővárosának nevezte Békéscsabát. A csabai kolbászt 2013-ban hungarikummá nyilvánították, de már a régebbi korokban is minden háznál értéknek tartották - emlékeztetett. A polgármester egy kolbásztortával lepte meg a fesztiválozókat.

Gajda Róbert, a Békés megyei kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy 18 év alatt a fesztivál Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai eseményévé nőtte ki magát, a rendezvény hosszú évek óta tartó sikerének titka a Békés megyei emberek vendégszeretete, a csabai kolbász „zsenialitása” és a rendezvény interaktivitása.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei Igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a rendezvénysorozat a várost és a megyét az ország és a nemzetközi érdeklődés figyelmében tudta állítani, ezen túl a Viharsaroknak, az „ország éléskamrájának” agráriumára is ráirányította a figyelmet.

A megnyitó után Ambrus Zoltán, a fesztivál alapítója, a Csabai Kolbászklub elnöke átadta a nemzetközi szárazkolbászverseny díjait.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.