Konferencia a fenntartható gasztroturimus jegyében

A szervezők meghívtak elismert szlovén, lengyel, szlovák és romániai, fenntartható turizmussal foglalkozó gyakorlati szakembereket és turisztikai szolgáltatókat is, hogy beszélgessenek egy, a nagyobb térségünket lefedő nemzetközi együttműködésről a fenntartható turizmus közös fejlesztése érdekében - emellett hazai előadók jelentkezését is várják.

Idén, 2024. április 18-19-én először kerül megszervezésre a “GASTOUR - non-wood forest-based gastronomy and ecotourism” nemzetközi konferencia a Bükki Kör és a Green Destinations magyarországi, romániai és szlovákiai képviseletét ellátó Innotime Hungary Kft szervezésében, amelyre ezúton várják előadók jelentkezését. 

A konferencia fókuszában annak a feltárása szerepel, hogy hogyan lehet az erdei alapanyagokat és az egyéb zéró kilométerről érkező alapanyagokat beemelni a gasztronómiába, hogyan lehet minderre gasztroturisztikai programokat építeni és hogyan épülhet fel ebből egy, a térséget márkázni tudó fenntartható, egyedi desztinációs turisztikai kínálat. 

A konferencia helyszíne a Lillafüredi Palotaszálló / fotó: depositphotos.com
A konferencia helyszíne a Lillafüredi Palotaszálló / fotó: depositphotos.com

A Bükki Kör tagjai az elmúlt években maguk is egy különleges gasztroturisztikai programcsomagot dolgoztak ki, amelynek központjában az erdő ehető kincseinek a felfedezése, fókuszba állítása áll, s amely mára önálló desztinációs turisztikai márkává nőtte ki magát. A konferencia célja az elért eredmények bemutatásán kívül az együtt gondolkodás a gasztroturisztikai szakma hazai és külföldi meghatározó személyiségeivel arról, hogy az erdei alapanyagokra, valamint helyi termékekre építő gasztronómiának milyen turisztikai termékfejlesztési lehetőségei, irányai vannak, s hogyan tud mindez hozzájárulni a fenntartható turizmus fejlesztéséhez és az SDG-k eléréséhez. 

A konferencia nyelve: magyar és angol (a plenáris üléseken szinkrontolmácsolást biztosítunk)

A konferencia szervezőbizottsága: 

Bükki Kör: 

  • Angyal Enikő - Globus Travel - LOVENORDHUNGARY DMC ügyvezető

  • Borda Krisztina - Hotel Palota szállodaigazgató

  • Varga Henrietta - Végállomás Wine and Bistro tulajdonos

A Green Destinations magyarországi képviselete részéről: 

  • Nagy Júlia - Innotime Hungary Kft ügyvezető - desztinációmenedzsment szakértő

  • Adriányi Csenge - Innotime Hungary Kft fenntartható turisztikai szakértő

  • Kedves Csaba - Innotime Hungary Kft tulajdonos - ügyvezető - kulturális turisztikai szakértő

A következő témákban várják előadók jelentkezését: 

  • Fenntarthatóság a gasztronómiában, fenntartható éttermek

  • Fenntartható rendezvényszervezés 

  • Oktatás és promóció - avagy hogyan lehet a vendégek étkezési kultúráját formálni? 

  • Gondolkodásmód váltás a vendéglátásban - ökológiai szemlélet, trendek

  • Együttműködés a fenntartható gasztronómiáért - gazdák, termelők

  • Vidék kontra Budapest a gasztronómiában (van különbség? mi a különbség? kell-e áthidalni a különbségeket?) 

  • Sustainable tourism - sustainable gastronomy (angol nyelvű szekció)

  • Education and promotion - how to shape the dining culture of guests? (angol ynelvű szekció)

Jelentkezés: 1000 karakteres magyar és 1000 karakteres angol absztrakt megküldésével a következő linken keresztül. Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet.  

https://forms.gle/9xzBfgL6XvaLptgL9 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.