Konferencia a fenntartható gasztroturimus jegyében

A szervezők meghívtak elismert szlovén, lengyel, szlovák és romániai, fenntartható turizmussal foglalkozó gyakorlati szakembereket és turisztikai szolgáltatókat is, hogy beszélgessenek egy, a nagyobb térségünket lefedő nemzetközi együttműködésről a fenntartható turizmus közös fejlesztése érdekében - emellett hazai előadók jelentkezését is várják.

Idén, 2024. április 18-19-én először kerül megszervezésre a “GASTOUR - non-wood forest-based gastronomy and ecotourism” nemzetközi konferencia a Bükki Kör és a Green Destinations magyarországi, romániai és szlovákiai képviseletét ellátó Innotime Hungary Kft szervezésében, amelyre ezúton várják előadók jelentkezését. 

A konferencia fókuszában annak a feltárása szerepel, hogy hogyan lehet az erdei alapanyagokat és az egyéb zéró kilométerről érkező alapanyagokat beemelni a gasztronómiába, hogyan lehet minderre gasztroturisztikai programokat építeni és hogyan épülhet fel ebből egy, a térséget márkázni tudó fenntartható, egyedi desztinációs turisztikai kínálat. 

A konferencia helyszíne a Lillafüredi Palotaszálló / fotó: depositphotos.com
A konferencia helyszíne a Lillafüredi Palotaszálló / fotó: depositphotos.com

A Bükki Kör tagjai az elmúlt években maguk is egy különleges gasztroturisztikai programcsomagot dolgoztak ki, amelynek központjában az erdő ehető kincseinek a felfedezése, fókuszba állítása áll, s amely mára önálló desztinációs turisztikai márkává nőtte ki magát. A konferencia célja az elért eredmények bemutatásán kívül az együtt gondolkodás a gasztroturisztikai szakma hazai és külföldi meghatározó személyiségeivel arról, hogy az erdei alapanyagokra, valamint helyi termékekre építő gasztronómiának milyen turisztikai termékfejlesztési lehetőségei, irányai vannak, s hogyan tud mindez hozzájárulni a fenntartható turizmus fejlesztéséhez és az SDG-k eléréséhez. 

A konferencia nyelve: magyar és angol (a plenáris üléseken szinkrontolmácsolást biztosítunk)

A konferencia szervezőbizottsága: 

Bükki Kör: 

  • Angyal Enikő - Globus Travel - LOVENORDHUNGARY DMC ügyvezető

  • Borda Krisztina - Hotel Palota szállodaigazgató

  • Varga Henrietta - Végállomás Wine and Bistro tulajdonos

A Green Destinations magyarországi képviselete részéről: 

  • Nagy Júlia - Innotime Hungary Kft ügyvezető - desztinációmenedzsment szakértő

  • Adriányi Csenge - Innotime Hungary Kft fenntartható turisztikai szakértő

  • Kedves Csaba - Innotime Hungary Kft tulajdonos - ügyvezető - kulturális turisztikai szakértő

A következő témákban várják előadók jelentkezését: 

  • Fenntarthatóság a gasztronómiában, fenntartható éttermek

  • Fenntartható rendezvényszervezés 

  • Oktatás és promóció - avagy hogyan lehet a vendégek étkezési kultúráját formálni? 

  • Gondolkodásmód váltás a vendéglátásban - ökológiai szemlélet, trendek

  • Együttműködés a fenntartható gasztronómiáért - gazdák, termelők

  • Vidék kontra Budapest a gasztronómiában (van különbség? mi a különbség? kell-e áthidalni a különbségeket?) 

  • Sustainable tourism - sustainable gastronomy (angol nyelvű szekció)

  • Education and promotion - how to shape the dining culture of guests? (angol ynelvű szekció)

Jelentkezés: 1000 karakteres magyar és 1000 karakteres angol absztrakt megküldésével a következő linken keresztül. Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet.  

https://forms.gle/9xzBfgL6XvaLptgL9 


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.