A BGF hallgatóinak menüje győzött a dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.
Idén 14. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre 1880-1910 közötti időből származó ételsorokkal nevezhettek hagyományőrzők, szakemberek, illetve főiskolás hallgatók 3-5 fős csapatai.
A szervezők kiemelték: a századforduló alatt hazánkban is felerősödött a nemzetközi gasztronómia iránti érdeklődés, az étlapokon megjelentek az osztrák és francia konyha hatásai, mindez pedig a magyar ételkínálat bővülését eredményezte. Ezeket az évtizedeket a rendkívül precíz, igényes szakácsmunka jellemezte: az ételkészítés során pontosan betartották a technológiai előírásokat, megfelelő alapanyagokat használtak és előírásszerűen fűszereztek.
A BGF Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a Szakemberek kategóriában a veresegyházi Dédi Vendégháza állhatott a dobogó felső fokára, a Hagyományőrzők között pedig az Acsai Gazdasszonyok csapata szerezte meg az első helyet. Szintén hagyományőrző együttes, az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon formációja kapta a közönségdíjat, míg a Főiskolás hallgatók kategóriában a BGF Ponyva lepény nevű csapata bizonyult a legjobbnak. Ők emellett a zsűri döntése alapján elnyerték a Benke László által felajánlott fődíjat, azaz az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándorserleget is.
A győztes menüsor:
- konyakos gombakrémleves kapros rákgombóccal;
- szarvasbélszín libamájjal, narancsos spanyolmártással, lilakáposztás sütőtöktoronnyal és burgonyafánkkal;
- valamint flódni áfonyás-mákos töltelékkel, erdei gyümölcsmártással és bazsalikomos vanília fagylalttal.
A verseny zsűrije:
A zsűri elnöke: Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács.
A zsűri tagjai: Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója, Gundel Gábor, gasztronómiai szakértő, Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke és Pataki Ádám, az érdi Pataki Cukrászda tulajdonosa.
A versennyel egy időben került megrendezésre a BGF KVIK és a GKRTE közös konferenciája, valamint a GKRTE közgyűlése is.
A szakmai konferencián előadást tartott A bor és a gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén címmel Virág Ágnes, Phd. hallgató, a Szent István Egyetem Turizmus-Vendéglátás Tanszékének tanársegédje, Multikulturális hatások a magyar gasztronómiában, különös tekintettel a XIX-XX. század fordulójára címmel
Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátás Intézeti Tanszékének vezetője, A hagyományos gasztronómiai értékek megjelenése a falusi turizmusban a Mátra-alján címmel Gyurkó Béla, turisztikai szakértő, okleveles vidékfejlesztő agrármérnök, valamint Károvits Tamás, gasztronómiai szakértő, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke, aki A magyar gasztronómia mint turisztikai vonzerő címmel tartott előadást.
Forrás: Vendég&Hotel Online