Konyakos gombakrémleves nyitotta a legjobb századfordulós menüt

Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.

A BGF hallgatóinak menüje győzött a dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.

Idén 14. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre 1880-1910 közötti időből származó ételsorokkal nevezhettek hagyományőrzők, szakemberek, illetve főiskolás hallgatók 3-5 fős csapatai.

A szervezők kiemelték: a századforduló alatt hazánkban is felerősödött a nemzetközi gasztronómia iránti érdeklődés, az étlapokon megjelentek az osztrák és francia konyha hatásai, mindez pedig a magyar ételkínálat bővülését eredményezte. Ezeket az évtizedeket a rendkívül precíz, igényes szakácsmunka jellemezte: az ételkészítés során pontosan betartották a technológiai előírásokat, megfelelő alapanyagokat használtak és előírásszerűen fűszereztek.

A BGF Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a Szakemberek kategóriában a veresegyházi Dédi Vendégháza állhatott a dobogó felső fokára, a Hagyományőrzők között pedig az Acsai Gazdasszonyok csapata szerezte meg az első helyet. Szintén hagyományőrző együttes, az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon formációja kapta a közönségdíjat, míg a Főiskolás hallgatók kategóriában a BGF Ponyva lepény nevű csapata bizonyult a legjobbnak. Ők emellett a zsűri döntése alapján elnyerték a Benke László által felajánlott fődíjat, azaz az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándorserleget is.

A győztes menüsor:

  • konyakos gombakrémleves kapros rákgombóccal;
  • szarvasbélszín libamájjal, narancsos spanyolmártással, lilakáposztás sütőtöktoronnyal és burgonyafánkkal; 
  • valamint flódni áfonyás-mákos töltelékkel, erdei gyümölcsmártással és bazsalikomos vanília fagylalttal.

A verseny zsűrije:

A zsűri elnöke: Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács.

A zsűri tagjai: Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója, Gundel Gábor, gasztronómiai szakértő, Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke és Pataki Ádám, az érdi Pataki Cukrászda tulajdonosa.

A versennyel egy időben került megrendezésre a BGF KVIK és a GKRTE közös konferenciája, valamint a GKRTE közgyűlése is.

A szakmai konferencián előadást tartott A bor és a gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén címmel Virág Ágnes, Phd. hallgató, a Szent István Egyetem Turizmus-Vendéglátás Tanszékének tanársegédje, Multikulturális hatások a magyar gasztronómiában, különös tekintettel a XIX-XX. század fordulójára címmel
Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátás Intézeti Tanszékének vezetője, A hagyományos gasztronómiai értékek megjelenése a falusi turizmusban a Mátra-alján címmel Gyurkó Béla, turisztikai szakértő, okleveles vidékfejlesztő agrármérnök, valamint Károvits Tamás, gasztronómiai szakértő, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke, aki A magyar gasztronómia mint turisztikai vonzerő címmel tartott előadást.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.