Követendő példa Kanadából

Jótékonysági szervezetként működik a kanadai Montréal városának egyik étterme, amelyet Robin Hoodról, a brit erdők gazdagokat sarcoló és szegényeket segítő legendás íjász betyárjáról neveztek el (pontosabban franciául Robin des Bois-ról, az erdők Robinjáról). Ebben a vendéglőben önkéntesek (is) főznek a konyhában és szolgálnak fel az asztaloknál, és a nyereség a rászorultakat támogató civil szervezetek eszközeit gyarapítja - írja az MNO.hu.

A rugalmasan szervezett kísérlet sikeresnek tűnik. Az önkéntesek akár egyetlen estére is bejelentkezhetnek a szolgálatra, és ehhez részükről nincs szükség sem a szaktudás igazolására, sem írásos kötelezettségvállalásra. A módszer a közhasznú szervezetként működő étterem alapítója, Judy Servay ötlete. A hölgy korábban 12 éven át egy reklámvideókat gyártó cég élén állt, és többek között karácsonyi ünnepségeket rendezett hajléktalanok számára. Eközben jött rá, hogy sok ember bár kész részt venni valamilyen jótékony tevékenységben, nem feltétlenül rendelkezik elég idővel ahhoz, hogy kapcsolatba is lépjen azokkal, akiknek nélkülözését enyhíteni szeretné – esetleg nem is vágyik erre.

Judy Servay 2006-ban eladta cégét, majd miután egy kis időt Afrikában töltött, egy szponzor 50 ezer dolláros adományának és ugyanakkora kölcsönének segítségével létrehozta jótékonysági éttermét. Beszámolója szerint kezdetben néhány hétig saját édesanyja is beállt segítőnek, aztán a legkülönbözőbb emberek jelentkeztek: az alkalmi munkatársak közt akadt mentőorvos és egy hirdetőcég vezetője is - írja az MNO.hu

A Robin Hood e segítőknek köszönhetően 2010-ben 20 ezer dollárt juttathatott a rászorulóknak. A vállalkozás kockázatos, az étterem ugyanis jó minőségű fogásokat szolgál fel mérsékelt áron, és tartani akarja a szintet. Gyakran lépnek fel benne ismert montréali művészek, akik mellesleg készek közreműködni a konyhában vagy beállni pincérnek is. Minden este nyolc önkéntes dolgozik nyolc szakképzett alkalmazott irányítása alatt, és a lista napról napra bővül.

Az önkéntes munka a jótékonysági motivációk mellett jól is jön az álláskeresőknek, mivel az önéletrajzokban jó pontot jelenthet, a CV így vonzóbb lehet. A Robin Hood szíves közreműködői között zenészek is akadnak. Valóságos sereget tesznek ki azok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez: a listán már 4500 név szerepel. (MNO.hu)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.