Közétkeztetési kézikönyv

A European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT), a European Federation of Contract Catering Organisations (FERCO) és a Turizmus – Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság Közösségi étkeztetési szakbizottsága tegnap nemzetközi konferenciát tartott Budapesten, amelynek témája a korszerű közétkeztetés lehetőségei és problémái voltak.

A konferencia utáni sajtótájékoztatón dr. Várnai Zsuzsanna, a Magyar Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakszervezet elnöke hangsúlyozta az egészséges étkezés fontosságát, amely csak úgy érhető el, ha a közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozások egy mindenki számára egyenlő versenyhelyzetbe kerülhetnének. Ennek eléréséhez egyforma, átlátható követelményeket kell teremteni a közbeszerzésben. Ebben segíthet az a kézikönyv, amely az egységes feltételeket hivatott biztosítani. Bevezetéséhez további kormányzati tárgyalásokra van még szükség. Román Péter, az Ágazati Párbeszéd Bizottság munkatársa kifejtette, hogy egyelőre szolgáltatói és befogadói oldalról is vannak még hiányosságok a közétkeztetés terén. A kézikönyv további célja, hogy egyfajta szemléletbeli változást is hozzon e téren Magyarországon: bűnbakok keresése helyett meg kell próbálni közös összefogással előrejutni. Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő elkötelezett híve a közösségi étkeztetés reformjának. Ennek érdekében több javaslattal is élt az illetékes helyeken, amelyek a szakbizottságok véleményezésére várnak. Az új kézikönyv egyfajta eszköz is lehet a kiírások készítőinek, mivel sokszor ők maguk sincsenek tisztában azzal, hogyan érhetik el azt, amit szeretnének. A kézikönyv hat nyelven letölthető a www.contract-catering-guide.org honlapon. A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az ügynek szüksége lenne egy „hiteles szószólóra” is, mint amilyen például Jamie Oliver Angliában.

Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.
Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában

Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában 

Borgála, sétáló borkóstoló – kis magyar bortörténelemmel átitatva.
Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene

Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene 

Folytatódik a több száz éves kávéházi cigányzenei tradíciót népszerűsítő Muzsikáló Magyarország program.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.