A konferencia utáni sajtótájékoztatón dr. Várnai Zsuzsanna, a Magyar Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakszervezet elnöke hangsúlyozta az egészséges étkezés fontosságát, amely csak úgy érhető el, ha a közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozások egy mindenki számára egyenlő versenyhelyzetbe kerülhetnének. Ennek eléréséhez egyforma, átlátható követelményeket kell teremteni a közbeszerzésben. Ebben segíthet az a kézikönyv, amely az egységes feltételeket hivatott biztosítani. Bevezetéséhez további kormányzati tárgyalásokra van még szükség. Román Péter, az Ágazati Párbeszéd Bizottság munkatársa kifejtette, hogy egyelőre szolgáltatói és befogadói oldalról is vannak még hiányosságok a közétkeztetés terén. A kézikönyv további célja, hogy egyfajta szemléletbeli változást is hozzon e téren Magyarországon: bűnbakok keresése helyett meg kell próbálni közös összefogással előrejutni. Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő elkötelezett híve a közösségi étkeztetés reformjának. Ennek érdekében több javaslattal is élt az illetékes helyeken, amelyek a szakbizottságok véleményezésére várnak. Az új kézikönyv egyfajta eszköz is lehet a kiírások készítőinek, mivel sokszor ők maguk sincsenek tisztában azzal, hogyan érhetik el azt, amit szeretnének. A kézikönyv hat nyelven letölthető a www.contract-catering-guide.org honlapon. A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az ügynek szüksége lenne egy „hiteles szószólóra” is, mint amilyen például Jamie Oliver Angliában.
Közétkeztetési kézikönyv
A European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT), a European Federation of Contract Catering Organisations (FERCO) és a Turizmus – Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság Közösségi étkeztetési szakbizottsága tegnap nemzetközi konferenciát tartott Budapesten, amelynek témája a korszerű közétkeztetés lehetőségei és problémái voltak.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható
A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny
2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében.
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként
Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem
A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben
2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon
Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól
Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten
Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke
A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.