Küzdelem a magyar sörfogyasztókért

Lassan, de biztosan darálja be a magyar piacot a Heineken Hungária Zrt. A két legerősebb márkája a Soproni és a Heineken egy ugrásra van attól, hogy megverje versenytársait, előbbi a Borsodi márkát, utóbbi az egyetlen magyar prémiumnak számító Drehert - írja a Napi.

A Gösser is egyre inkább magára talál, így a gyár márkáinak (prémium és felső közép) piaci részesedése volumenben számolva (Nielsen adatok) átlépte a 35 százalékot, szemben a két nagy versenytárs 30-30 százalékos részesedésével. Michiel Egeler, a Heineken vezérigazgatója elmondta: a cég sikerei elsősorban abból fakadnak, hogy lemondtak a kis hasznot hozó olcsóbb kategória „futtatásáról”, a marketing és fejlesztési forrásaikat a prémium szegmensben játszó termékekre összpontosították. Többek között ennek köszönhető, hogy a tavalyi 6 százalékos eladásvisszaesés mellett 20 százalékkal sikerült növelni a cég profitját. A 2008-as 47 milliárd forint forgalom után 2009-ben nagyjából egy százalékos visszaesés lényegében stagnált a bevétel. Egeler hozzátette, a teljes piacon 8 százalékkal csökkent a sörértékesítés, így a Heineken 6 százalékos eladás kiesése valójában mind értékben, mind volumenben 1 százalékos piacszerzést jelentett. Egeler kihangsúlyozta azt is, hogy a Heineken kifejezetten jól döntött, amikor hátra hagyva a volument generáló, ám alacsony profitot hozó szegmenst. A low price kategóriában ugyanis őrületes verseny bontakozott ki. (A piacon olyan termékek is megjelentek, amelyek árából arra következtetni, hogy a jövedéki adót sem fizették be utána.) Ugyanakkor nem vitatta, hogy a szuper olcsó termékek előre törése a prémium szegmenst is megviselte. Tavaly októberig viszonylag jól ment a sör a kiskereskedelemben, csak a HORECA (vendéglátó ipar) értékesítés mutatott jelentősebb csökkenést. Ősszel azonban megállt a bolti eladás is, így a gyártóknak meglehetősen „ideges” kereskedőkkel kellett szembe nézniük, amelynek az lett a vége, hogy az árrés terhére erőteljes akciókat kellett indítani, amely nyilvánvalóan a nagy gyártók erős márkáinál csapódott le. Kérdés, hogy a tavaly őszi folyamatok mennyire viselték meg a gyártók büdzséit. Egeler lapunknak nem tudott teljes piaci listaáras reklám-marketingköltéseket mondani, ám hozzátette, hogy a meglátása szerint a versenytársak visszavettek a marketing aktivitásból. Ezt jelzi, hogy míg korábban 12-15 márka kapott tévés-rádiós-óriásplakátos támogatást, addig most 6-7, ráadásul már kristályosodni látszik, ki lesz a mainstream. Így a Heineken és a Soproni mellett, a Dréher, a Borsodi, a Gösser, Beks, illetve Arany Ászok. Ami az idei évet illeti, a konszenzus 2-3 százalékos piaci visszaesésről szól, ám Egeler szerint az sem kizárt, hogy 5 százalékig is elmegy a forgalom csökkenés. Ezzel szemben a Heineken nem számol forgalom csökkenéssel, s a prémium szegmens erősítése jelentős forgalomerősödést hozhat a cégnek. Egeler 1-2 százalékos gyártói áremeléssel számol, ezzel év végére nagyjából 5 százalékos forgalomerősödés mutatkozhat. Hatalmas marketingbüdzsével indul az évnek a Soproni, amelyből első körben a kelet-magyarországi térségben indított reklámhadjáratot, amely országos méretűvé nő. A végén 2 millió korsó ingyen sört oszt szét a társaság, de csak csapolva. (Forrás: Napi Gazdaság)

Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.