Lehet ezt másképp is, nem csak remegve az iskolapadban

A Budapesti Gazdasági Egyetem ProGasztro Klubját Hegedűs Péter 11. alkalommal szervezte meg. A rendezvényt már a kezdetektől fogva élénk érdeklődés kísérte az iskola hallgatói körében. Persze ma már a klub korábbi meghívott szakemberei is klubtagokká váltak a mindig izgalmas új témáknak és a színes előadóknak köszönhetően.

Miből is áll egy ilyen klubdélután?

Néhány tartalmas és szórakoztató előadás a szálloda és vendéglátás sikeres szakembereitől a jövő szakembereinek. Volt már a klub vendége séf, étteremvezető, recepciós és szállodaigazgató is. Nem ez számít, hanem a szakma szeretete és tisztelete.  A diákokat az életre kell nevelni, az iskolának mintegy hidat kell teremtenie a mostani és a jövő generációja között - tartja Hegedűs Péter egyetemi oktató, a klub elnöke és alapítója, korábban a Budavári Fortuna fine dining étterem igazgatója, aki nem csupán érdekes előadásokat szervez, de mindig belecsempészi a klubdélutánokba a kultúrát és a gasztronómiát is. Az előadásokat követően mindig megszólal a zene, melyre a legkülönlegesebb előadók érkeznek, a híres, befutott sztároktól kezdve az amatőr művészekig. Ezután pedig az egész társaság átvonul a ’SZÍNESBE’, ahol kötetlen formában beszélgethetnek a meghívott előadók és résztvevők, mely társalgást a gasztronómiai remekművek kóstolása egészíti ki.

A ProGasztro klub mögött egy támogató csapat áll

A klub működésének fő patrónusai a Turizmus Intézeti Tanszék vezetőnője, Dr Szalók Csilla és Dr. Csizmadia László professzor, akik már kezdetektől támogatják ezt a diákok körében is népszerű rendezvénysorozatot. A Turizmus Intézeti Tanszék és a ma már több száz fős ProGasztro klub "ablakot nyitott a világra", mely egy komoly innovációt jelent az egyetem falai között. " Megálmodói szenvedélyesen szeretik és tisztelik az életet, s nem titkolták azon szándékukat, hogy egy olyan egyetemi klubéletet hozzanak létre, amely időről-időre felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg tagjait, ébren tartja a vágyat egy elegáns, kifinomult életforma iránt, közösséget teremt, találkozóhelyet, ahol mesterek, tanulók, barátok kiváló ételek, nemes italok társaságában folytathatnak eszmecserét" – olvashatjuk küldetésüket a meghívóban.

Bor, gasztronómia és zene kivételes vendégek társaságában

A márciusi klub vendége volt Mario Magalhaes, az alig két éve megnyitott, de már több neves nemzetközi díjat besöpört Aria Hotel szállodaigazgatója, valamint Magyar Kornél, a szálloda saját zenei igazgatója, aki kidolgozta a szálloda zenei koncepcióját. A háromezer darabból álló zenei gyűjteményből a vendégek igényeinek megfelelő listákat állít össze ma is és megismerteti a magyar zenei élettel a Budapestre érkező turistákat.

A bor és a gasztronómia igényes párosításának lehettünk tanúi dr. Lőrincz György, az egri St. Andrea Pincészet borászának, Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjének és Lizsicsár Miklós üzletvezetőnek előadásában. Bebizonyították, hogy lelkesedéssel, akarattal és egy kis szerencsével megvalósíthatók legmerészebb álmaink is.

Tompos Kátya színművésznő, Hrutka Róbert kíséretében a vers és a zene csodálatos összhangjával valósággal elvarázsolta az ifjú generációt (az idősebbet is).

A „SZÍNES”-ben pedig ezúttal a St. Andrea pincészet Napborát (Egri csillagok) és az Áldás nevű bikavért kóstolhattuk ’egy kis szellemi táplálék’ mellett, melyen ezúttal Barna Ádám, a St. Andrea étterem szakácsmestere készített, így a résztvevők a következő falatkákat kóstolhatták:

- Kacsamáj mousse kacsatepertős buktán, kakukkfüves almakompóttal

- Kőrösi körözöttes „kavicsok”

Lőrincz György egri borász a pincészete 2 zászlós borát hozta el – Áldás és a Nap bort.

A negyedik évad második klubösszejövetelének mottója „És neveld lelked kérlelhetetlen igényérzetre” (Márai Sándor) pedig találóan kifejezi a klub célját: igényességre, alázatra és a szakma szeretetére, becsületére nevelni a jövő generációt. Lehet ezt másképp is, nem csak remegve az iskolapadban.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.