Magyar tehetség is szerepel a séf verseny regionális döntősei között

A S.Pellegrino Young Chef Academy kihirdette a 2024-25 S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális döntőseinek névsorát. Az izgalmas nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felkutassa és támogassa a gasztronómia határait feszegető 30 év alatti tehetséges séfeket világszerte.

 

A jelentkezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy kapcsolatokat építsenek a gasztronómia világának legnagyobb hatású szereplőivel és sajátos konyhaművészeti látásmódjukkal formálhassák a közösséget. A verseny világszerte több ezer érdeklődőt vonzott, végül 165 fiatal séf mutathatja be tehetségét és szenvedélyét a regionális döntőkben, ezzel egy lépéssel közelebb kerülve a rangos verseny nagydöntőjéhez.

A jelentkezők pályázatait és egyedi fogásait az “Olasz Konyhaművészet Nemzetközi Iskolája”, vagyis az ALMA elnevezésű elismert szervezet bírálta el.

Az ALMA szakértői három szempontot tartottak szem előtt a döntés során: a technikai készségek és a kreativitás mellett figyelembe vették a séfek személyes hitvallását, amelyet a gasztronómia közösségformáló ereje és a társadalomra gyakorolt pozitív hatása iránt tanúsítanak.

 

„A kezdetek óta együttműködünk a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny lebonyolításában, mégis minden évben képes meglepni minket a jelöltek szenvedélyes elköteleződése, évről-évre képesek túlszárnyalni magukat” – mondta Matteo Berti, az ALMA oktatási igazgatója. „A kiválasztási folyamat korántsem volt könnyű feladat, de innentől már a versenyzőkön múlik, hogy tehetségükkel lenyűgözzék a szakértő zsűrit. Sok szerencsét kívánunk mindannyiuknak!”

A kiválasztott fiatal séfek, összesen 15 régiós döntőben mérettetik meg magukat világszerte, 2024 szeptemberétől egészen 2025 januárjáig.

Varga Fanni
Varga Fanni
Fotó: S. Pellegrino Young Chef

A dél-európai és mediterrán régió döntője 2024. november 25-26. zajlik majd Máltán, itt mutatkozhat be a magyar résztvevő, Varga Fanni is.

A Múzsa és a Kollázs séfje egy igazán különleges, magyarosan elkészített, kacsás fogással hívta fel magára a bizottság figyelmét, így a novemberi fordulóban tizennégy versenytársa mellett élőben is bizonyíthat a helyi zsűri előtt.

A regionális döntők már önmagukban hatalmas lehetőséget jelentenek a séfek számára, mivel a nyilvánosság és elismert, helyi séfekből, köztük Victor Borg és Thanos Feskos Michelin-csillagos éttermeket vezető séfekből álló zsűri előtt mutathatják be egyedi ételeiket. A zsűri, összesen négy díj regionális nyerteseit választja majd ki:

  • S.Pellegrino Young Chef Díj – a regionális versenyek helyi zsűrije három aranyszabály mentén értékeli a bemutatott ételeket, és minden regionális döntőben kiválaszt egy fiatal séfet, aki a legerősebb technikai készség és kreativitás mellett, kivételes személyes hitvallással rendelkezik a gasztronómiáról;
  • S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj – a vendéglátás fenntarthatóságát elősegítő legnagyobb élelmiszeripari fenntarthatósági programot és globális közösséget, a Food Made Goodot üzemeltető Fenntartható Éttermek Egyesülete által megszavazott fogás szociálisan felelős gyakorlat eredménye, beleértve a beszerzés, a társadalom és a környezetvédelem követelményeit;
  • Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj – a díjat a mentorok annak a séfnek ítélik oda, akinek a tányérja leginkább tükrözi szülőföldjének kulináris örökségét. Az ételben hangsúlyosan kell jelen lennie a hagyományos konyhaművészeti gyakorlatoknak és a személyes modern látásmódnak, kapcsolatot teremtve a múlt és a jövő között;
  • Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj – az elismerést a Fine Dining Lovers online közösségének szavazatai alapján ítélik oda annak a fiatal séfnek, akinek jellegzetes étele leginkább tükrözi saját személyes hitvallását.

 

A 2025-ös nagydöntőn a globális címért az egyes kategóriák regionális győztesei mérkőzhetnek meg.

A S.Pellegrino Young Chef Academy verseny dél-európai és mediterrán régió döntőseinek névsora:

  1. Bogdan Panaite - Románia
  2. Andrea Amore - Málta
  3. Luis Estrella - Málta
  4. Alexandros Diamantis - Görögország
  5. Vadean Alin - Románia
  6. Matija Cotič - Szlovénia
  7. Boštjan Volk - Szolvénia
  8. Maciej Osiński - Lengyelország
  9. Yuval Romano - Izrael
  10. Nikola Šorak - Izrael
  11. Pablo Falcón - Szlovénia
  12. Cezary Boraczynski - Lengyelország
  13. Dawid Cieśliński - Lengyelország
  14. Varga Fanni - Magyarország
  15. Rotem Dolev - Izrael

 


Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.
Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat

Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat 

Ilyen volt a a Balaton Wine&Gourmet fesztivál Veszprémben, a nyárt búcsúztató utolsó hétvégén.
Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek

Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek 

Egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek.
Itt az új magyar szőlőfajta?

Itt az új magyar szőlőfajta? 

Elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített szőlőfajta.
Bolladoro:  ahol az étel és a kultúra találkozik

Bolladoro: ahol az étel és a kultúra találkozik 

A Bolladoro nem csupán kulináris, hanem kulturális programokkal is várja vendégeit.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.