Magyar bor sikere Párizsban

Elsőként vett részt magyar borászat a párizsi Vinexpón. A villányi Jammertal birtok vörösborai hódítottak a franciáknál is - tájékoztatta lapunkat a borászat.

Európa egyik legnagyobb hagyományos borkiállítása, a párizsi Vinexpo – Wine Paris 2022 - , mely a járványhelyzet miatt két év után idén februárban kerülhetett ismét megrendezésre. A nagy presztízsű borkiállításon közel 3000 borászat képviseltette magát, melyek nagy része a világ leghíresebb francia bortermő vidékeiről érkeztek. A Wine Paris 2022 kiállításon a francia borok mellett az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt mutató külföldi pincészetek kínálataival is megismerkedhettek a nemzetközi borkereskedők és az érdeklődők. 2022-ben elsőként érte hazánkat az a nagy megtiszteltetés, hogy egy magyar borászat, a Jammertal Borbirtok képviseltethette magát az eseményen.

„A meghívást alanyi jogon azzal érdemeltük ki, hogy a tavalyi évben a világ egyik legnagyobb presztizsű eseményén, a Concours Mondial de Bruxelles 2021 Luxemburgban rendezett borversenyén a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta. Elnyertük a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat, s ezzel feltettük Villányt a világ elit vörösborainak térképére” - mondja dr. Szűcs Róbert, a borászat tulajdonosa. - „Az elmúlt években is számos magasan jegyzett nemzetközi versenyen nyertek a boraink arany- és nagyaranyérmeket, de hogy egy magyar vörösbor egy nagy nemzetközi versenyen az összes társa közül a legmagasabb pontszámot kapja, valóban egyedülálló siker.”

A kiállítás látogatói is kíváncsiak voltak rá, hogy mi lehet a siker titka: „Először is mi nagyon tudatosan készítjük a borainkat” - kezdi Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok borásza. - „Minden szőlőfürtöt egyesével válogatunk át, kézzel szüretelünk, ez a legkíméletesebb szüretelési forma. Megtartjuk a villányi tradíciókat, de az innováció a fő vezérelvünk. A borkészítésnél a legjobb minőségű gépeket, a legmodernebb technológiát alkalmazzuk.”

A Jammertal Borbirtok koncepciója a borai érési potenciáljára koncentrál. Ennek megfelelően a hordós érlelést követően nem ritkán 3-6 éves palackban való érlelés előzi meg a forgalomba helyezést. Ennek a nagyon költséges vállalásnak megfelelően a borok optimális időpontban kerülnek piacra. Ez történt a 2015-ös Cassiopeia Merlot esetében is, amely még a kereskedelmi forgalomba helyezését megelőzően 2021 nyarán érte el egyedülálló sikerét, amelynek következtében a Villányi borvidék is reflektorfénybe került.

A Jammertal Borbirtok Wine Paris 2022 -n való részvétele komoly lehetőséget jelent a villányi borvidék és ezzel együtt Magyarország számára is. Az ilyen magas színvonalú rendezvényeken való megjelenések pozícionálják a villányi terroir-t a legjelentősebb kékszőlő termő területek nemzetközi borászati térképén.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.