Magyarországra figyel a borturisztikai világ

Elkezdődött a világ legnagyobb borturisztikai eseménye, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) tizedik, jubileumi rendezvénye Budapesten.

A három napos eseményen Magyarország borvidékei mutatkoznak be a nemzetközi szakmai közönségnek, ezzel is népszerűsítve hazánkat és az ország borturisztikai desztinációit. Ezekben a napokban több mint 300 borturizmusban érdekelt cég – utazási irodák, tour operatorok, szakmai szervezetek – és a világ különböző pontjairól érkező szakember képviselteti magát Budapesten, 29 különböző országból.

A konferencia első napján Anthony Swift, az IWINETC főszervezője, Farkas Dávid, a társszervező Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős vezérigazgató-helyettese, valamint Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára köszöntötte a hazai és nemzetközi bor- és borturisztikai szakma, valamint a sajtó megjelent képviselőit.

„Magyarország számára rendkívül megtisztelő, hogy otthont adhat a világ elsőszámú borturisztikai rendezvényének, országunk és fővárosunk találkozóhelye lehet a világ borszakmai és borturisztikai szektorának.” – mondta. „Ez a mai nap is bizonyítja, hogy külföldön elismerik a borturizmus, és általában a turizmus területén az elmúlt időszakban végzett megfeszített munkánkat.” – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A köszöntők után Gál Zsombor, az MTÜ kiemelt vezető szakértője beszélt hazánk borturisztikai lehetőségeiről és arról, hogy az MTÜ egyre növekvő figyelmet szentel a minőségi borkultúra és gasztronómia népszerűsítésének. Az Ügynökség célja, hogy a turisztikai márkán keresztül a magyar bor értékeit is megismerje a világ.

A konferencia nyitó napján, április 10-én ifj. Szepsy István mádi borász tartott előadást a Tokaj-hegyaljai borvidék sajátosságairól. Elizabeth Gabay Master of Wine moderálásával tartott kerekasztalbeszélgetésen Rókusfalvy Pál etyeki borász és gasztronómiai fesztiválszervező, Laposa Zsófia, badacsonyi borász és Zilai Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség tagozatvezetője beszélgetett a borfesztiválok és borfókuszú rendezvények jelentőségéről. Délután Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus és Ronn Wiegand Master of Wine kiemelt borkóstoló keretében mutatta be Magyarország borait és desztinációit az ország hat borrégiójának nyolc jellegzetes borán keresztül.

A magyar előadók mellett neves nemzetközi szakemberek is előadásokat tartanak a konferencia öt fő témájában: piackutatás, szakmai fejlesztés, márkaépítés és marketing, rejtett borturisztikai desztinációk, kapcsolatépítés. A konferencianapok délutánján, majd a szakmai programok után a delegátusok, az utazási irodák és a szakmai média képviselői vidéki helyszínekre látogatva is felfedezik Magyarországot mint borturisztikai desztinációt.

A keddi napon a résztvevők a Lázár Lovasparkban vettek részt borvacsorán. A konferencia programjáról és az előadókról bővebben: https://www.iwinetc.com/

Forrás: Vendég & Hotel


Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.