Magyarországra figyel a borturisztikai világ

Elkezdődött a világ legnagyobb borturisztikai eseménye, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) tizedik, jubileumi rendezvénye Budapesten.

A három napos eseményen Magyarország borvidékei mutatkoznak be a nemzetközi szakmai közönségnek, ezzel is népszerűsítve hazánkat és az ország borturisztikai desztinációit. Ezekben a napokban több mint 300 borturizmusban érdekelt cég – utazási irodák, tour operatorok, szakmai szervezetek – és a világ különböző pontjairól érkező szakember képviselteti magát Budapesten, 29 különböző országból.

A konferencia első napján Anthony Swift, az IWINETC főszervezője, Farkas Dávid, a társszervező Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős vezérigazgató-helyettese, valamint Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára köszöntötte a hazai és nemzetközi bor- és borturisztikai szakma, valamint a sajtó megjelent képviselőit.

„Magyarország számára rendkívül megtisztelő, hogy otthont adhat a világ elsőszámú borturisztikai rendezvényének, országunk és fővárosunk találkozóhelye lehet a világ borszakmai és borturisztikai szektorának.” – mondta. „Ez a mai nap is bizonyítja, hogy külföldön elismerik a borturizmus, és általában a turizmus területén az elmúlt időszakban végzett megfeszített munkánkat.” – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A köszöntők után Gál Zsombor, az MTÜ kiemelt vezető szakértője beszélt hazánk borturisztikai lehetőségeiről és arról, hogy az MTÜ egyre növekvő figyelmet szentel a minőségi borkultúra és gasztronómia népszerűsítésének. Az Ügynökség célja, hogy a turisztikai márkán keresztül a magyar bor értékeit is megismerje a világ.

A konferencia nyitó napján, április 10-én ifj. Szepsy István mádi borász tartott előadást a Tokaj-hegyaljai borvidék sajátosságairól. Elizabeth Gabay Master of Wine moderálásával tartott kerekasztalbeszélgetésen Rókusfalvy Pál etyeki borász és gasztronómiai fesztiválszervező, Laposa Zsófia, badacsonyi borász és Zilai Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség tagozatvezetője beszélgetett a borfesztiválok és borfókuszú rendezvények jelentőségéről. Délután Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus és Ronn Wiegand Master of Wine kiemelt borkóstoló keretében mutatta be Magyarország borait és desztinációit az ország hat borrégiójának nyolc jellegzetes borán keresztül.

A magyar előadók mellett neves nemzetközi szakemberek is előadásokat tartanak a konferencia öt fő témájában: piackutatás, szakmai fejlesztés, márkaépítés és marketing, rejtett borturisztikai desztinációk, kapcsolatépítés. A konferencianapok délutánján, majd a szakmai programok után a delegátusok, az utazási irodák és a szakmai média képviselői vidéki helyszínekre látogatva is felfedezik Magyarországot mint borturisztikai desztinációt.

A keddi napon a résztvevők a Lázár Lovasparkban vettek részt borvacsorán. A konferencia programjáról és az előadókról bővebben: https://www.iwinetc.com/

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.