Magyarországra valószínűleg nem került az ír dioxinos disznóból

Nagyobb mennyiségű ír sertéshús biztosan nem érkezett Magyarországra, hiszen Írországban drágább a sertés, mint nálunk, és ehhez még a szállítási költség is hozzájön.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője azt mondta, a fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst illetve abból készült húskészítményeket vagy készételeket. Ennek nem mindig könnyű eleget tenni, hiszen azt nem lehet kideríteni, az olyan sokféle alapanyagból készített élelmiszereknél, mint mondjuk a virsli, melyik alkotórész honnan származik. Komoly veszély mindenestre nincs, hiszen mint Éder Tamás, a Magyar Húsfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke a Népszabadságnak elmondta, a dioxinos sertés biztosan nem tűnik fel tőkehúsként a boltokban, mert az ír sertés eleve drága, és ráadásul komoly szállítási költséggel is meg van terhelve. Az ügynek egyelőre nincs magyar vonatkozása – áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján is.

Mint ismeretes, Hollandia értesítette az Európai Bizottságot ír sertés/sertéshús dioxin-szerű PCB (poliklórozott bifenil) tartalmáról. Az ír élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az összes 2008. szeptember 1-e után levágott sertés hústermékeit visszahívták a piacról, továbbá figyelmeztették a fogyasztókat a lehetséges veszélyre és az ír sertéshús fogyasztásának elkerülésére. Tíz farmot láttak el szennyezett takarmánnyal, ami az ír sertésfarmok 10 százaléka. Ezen farmokról kerültek ki azok a sertések, melyeket később feldolgoztak, és ami az Írországból származó sertéshús szállítmányok 80 százalékát teszi ki. A terméket Belgiumba, Dániába, Észtországba, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába, Lengyelországba, Svédországban, Portugáliába, Angliába és Cipruson szállították. A terméket továbbá Kanadába, USA-ba, Kínába, Hong Kong-ba, Koreába, Japánba, Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba exportálták.

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Magyar siker a Bocuse d'Or-on

Magyar siker a Bocuse d'Or-on 

Ismét bizonyított a magyar csapat a gasztronómiai világbajnokságon.
 Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas

Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas 

A tradíciók tisztelete és a kreativitás ötvözése áll Nagy Szabolcs séf konyhájának középpontjában.
Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja

Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja 

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.