Magyarországra valószínűleg nem került az ír dioxinos disznóból

Nagyobb mennyiségű ír sertéshús biztosan nem érkezett Magyarországra, hiszen Írországban drágább a sertés, mint nálunk, és ehhez még a szállítási költség is hozzájön.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője azt mondta, a fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst illetve abból készült húskészítményeket vagy készételeket. Ennek nem mindig könnyű eleget tenni, hiszen azt nem lehet kideríteni, az olyan sokféle alapanyagból készített élelmiszereknél, mint mondjuk a virsli, melyik alkotórész honnan származik. Komoly veszély mindenestre nincs, hiszen mint Éder Tamás, a Magyar Húsfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke a Népszabadságnak elmondta, a dioxinos sertés biztosan nem tűnik fel tőkehúsként a boltokban, mert az ír sertés eleve drága, és ráadásul komoly szállítási költséggel is meg van terhelve. Az ügynek egyelőre nincs magyar vonatkozása – áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján is.

Mint ismeretes, Hollandia értesítette az Európai Bizottságot ír sertés/sertéshús dioxin-szerű PCB (poliklórozott bifenil) tartalmáról. Az ír élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az összes 2008. szeptember 1-e után levágott sertés hústermékeit visszahívták a piacról, továbbá figyelmeztették a fogyasztókat a lehetséges veszélyre és az ír sertéshús fogyasztásának elkerülésére. Tíz farmot láttak el szennyezett takarmánnyal, ami az ír sertésfarmok 10 százaléka. Ezen farmokról kerültek ki azok a sertések, melyeket később feldolgoztak, és ami az Írországból származó sertéshús szállítmányok 80 százalékát teszi ki. A terméket Belgiumba, Dániába, Észtországba, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába, Lengyelországba, Svédországban, Portugáliába, Angliába és Cipruson szállították. A terméket továbbá Kanadába, USA-ba, Kínába, Hong Kong-ba, Koreába, Japánba, Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba exportálták.

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.