Magyarországra valószínűleg nem került az ír dioxinos disznóból

Nagyobb mennyiségű ír sertéshús biztosan nem érkezett Magyarországra, hiszen Írországban drágább a sertés, mint nálunk, és ehhez még a szállítási költség is hozzájön.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője azt mondta, a fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst illetve abból készült húskészítményeket vagy készételeket. Ennek nem mindig könnyű eleget tenni, hiszen azt nem lehet kideríteni, az olyan sokféle alapanyagból készített élelmiszereknél, mint mondjuk a virsli, melyik alkotórész honnan származik. Komoly veszély mindenestre nincs, hiszen mint Éder Tamás, a Magyar Húsfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke a Népszabadságnak elmondta, a dioxinos sertés biztosan nem tűnik fel tőkehúsként a boltokban, mert az ír sertés eleve drága, és ráadásul komoly szállítási költséggel is meg van terhelve. Az ügynek egyelőre nincs magyar vonatkozása – áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján is.

Mint ismeretes, Hollandia értesítette az Európai Bizottságot ír sertés/sertéshús dioxin-szerű PCB (poliklórozott bifenil) tartalmáról. Az ír élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az összes 2008. szeptember 1-e után levágott sertés hústermékeit visszahívták a piacról, továbbá figyelmeztették a fogyasztókat a lehetséges veszélyre és az ír sertéshús fogyasztásának elkerülésére. Tíz farmot láttak el szennyezett takarmánnyal, ami az ír sertésfarmok 10 százaléka. Ezen farmokról kerültek ki azok a sertések, melyeket később feldolgoztak, és ami az Írországból származó sertéshús szállítmányok 80 százalékát teszi ki. A terméket Belgiumba, Dániába, Észtországba, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába, Lengyelországba, Svédországban, Portugáliába, Angliába és Cipruson szállították. A terméket továbbá Kanadába, USA-ba, Kínába, Hong Kong-ba, Koreába, Japánba, Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba exportálták.

Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.