Magyarországra valószínűleg nem került az ír dioxinos disznóból

Nagyobb mennyiségű ír sertéshús biztosan nem érkezett Magyarországra, hiszen Írországban drágább a sertés, mint nálunk, és ehhez még a szállítási költség is hozzájön.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője azt mondta, a fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst illetve abból készült húskészítményeket vagy készételeket. Ennek nem mindig könnyű eleget tenni, hiszen azt nem lehet kideríteni, az olyan sokféle alapanyagból készített élelmiszereknél, mint mondjuk a virsli, melyik alkotórész honnan származik. Komoly veszély mindenestre nincs, hiszen mint Éder Tamás, a Magyar Húsfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke a Népszabadságnak elmondta, a dioxinos sertés biztosan nem tűnik fel tőkehúsként a boltokban, mert az ír sertés eleve drága, és ráadásul komoly szállítási költséggel is meg van terhelve. Az ügynek egyelőre nincs magyar vonatkozása – áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján is.

Mint ismeretes, Hollandia értesítette az Európai Bizottságot ír sertés/sertéshús dioxin-szerű PCB (poliklórozott bifenil) tartalmáról. Az ír élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az összes 2008. szeptember 1-e után levágott sertés hústermékeit visszahívták a piacról, továbbá figyelmeztették a fogyasztókat a lehetséges veszélyre és az ír sertéshús fogyasztásának elkerülésére. Tíz farmot láttak el szennyezett takarmánnyal, ami az ír sertésfarmok 10 százaléka. Ezen farmokról kerültek ki azok a sertések, melyeket később feldolgoztak, és ami az Írországból származó sertéshús szállítmányok 80 százalékát teszi ki. A terméket Belgiumba, Dániába, Észtországba, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába, Lengyelországba, Svédországban, Portugáliába, Angliába és Cipruson szállították. A terméket továbbá Kanadába, USA-ba, Kínába, Hong Kong-ba, Koreába, Japánba, Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba exportálták.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.