Mákjuk volt… (Frissítve)

Február 24-26. között zajlik az idei Danubius Tanulóverseny három vendéglátós szakma (szakács, cukrász, felszolgáló) részvételével a Best Western Hotel Hungariában.

Ezúttal a tradíció, a pesti hagyományos fogások jegyében hirdették meg a háziversenyt, ezért e fő téma jegyében készültek az ételek a konyhán. Így került tanyasi szárnyas erőleves kacsamájas derelyével levesként a menübe, mogyoró vajban confitált harcsafilé, puliszkával, paprikamártással utána következőnek az ételsorban, lassan sütött főtt császárhús saját pecsenyelében, lencseraguval, krumplipürével főételként és sárgabarackos-mákos desszert valamint almás pite desszertként. Ebből az ételsorból a mákos desszert elkészítése különösen elsőrangú volt.


A szigorú ítészek közé a Vendég & Hotel szaklap képviselőjét is meghívták, így a vendég oldaláról lehetett bepillantást nyerni a fiatalok szakmai képzésének színvonalába. Pontozólapon értékelhettük a szakács, a cukrász valamint a felszolgáló munkáját, külön-külön pontozva a tartalmi elemeket és a vendégekkel való kapcsolatkialakítást.

Összegezve a látottakat: dicséretes az igyekvés, a szorgalom, azonban szakmai tapasztalatok terén van még mit tanulni a fiataloknak – ezért az idősebb generációnak „van feladva a lecke”, hogy az idei tanév végén záródó elméleti alapok után a kétéves gyakorlati munka során a tanulók mellett állva adják tovább tudásukat, tapasztalatukat.

A 42. Danubius Tanulóverseny végeredénye:

Felszolgálók:
1. Movik Noémi Best Western Hungária
2.Szloboda Gina Hotel Hilton
3. Csiki Brigitta Gundel étterem

Szakácsok.
1.Nyeső Imre Hotel Lővér
2.Patkó István Dávid Best Western Hungária
3.Bakó Gábor Hotel Sárvár

Cukrászok.
1.Stenczinger Timea Best Western Hungária
2.Józsa Nikolett Hotel Béke
3. Patkós Nikolett Gundel étterem

Az összetett versenyt a Hotel Best Western Hungária csapata nyerte. Számos külön díj is kosztásra került.

A képen a dijazott versenyzők Tóbiás János vezérigazgató helyettes és Krausz György a gyöztes szálloda igazgatójának társaságában


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.