Mákjuk volt… (Frissítve)

Február 24-26. között zajlik az idei Danubius Tanulóverseny három vendéglátós szakma (szakács, cukrász, felszolgáló) részvételével a Best Western Hotel Hungariában.

Ezúttal a tradíció, a pesti hagyományos fogások jegyében hirdették meg a háziversenyt, ezért e fő téma jegyében készültek az ételek a konyhán. Így került tanyasi szárnyas erőleves kacsamájas derelyével levesként a menübe, mogyoró vajban confitált harcsafilé, puliszkával, paprikamártással utána következőnek az ételsorban, lassan sütött főtt császárhús saját pecsenyelében, lencseraguval, krumplipürével főételként és sárgabarackos-mákos desszert valamint almás pite desszertként. Ebből az ételsorból a mákos desszert elkészítése különösen elsőrangú volt.


A szigorú ítészek közé a Vendég & Hotel szaklap képviselőjét is meghívták, így a vendég oldaláról lehetett bepillantást nyerni a fiatalok szakmai képzésének színvonalába. Pontozólapon értékelhettük a szakács, a cukrász valamint a felszolgáló munkáját, külön-külön pontozva a tartalmi elemeket és a vendégekkel való kapcsolatkialakítást.

Összegezve a látottakat: dicséretes az igyekvés, a szorgalom, azonban szakmai tapasztalatok terén van még mit tanulni a fiataloknak – ezért az idősebb generációnak „van feladva a lecke”, hogy az idei tanév végén záródó elméleti alapok után a kétéves gyakorlati munka során a tanulók mellett állva adják tovább tudásukat, tapasztalatukat.

A 42. Danubius Tanulóverseny végeredénye:

Felszolgálók:
1. Movik Noémi Best Western Hungária
2.Szloboda Gina Hotel Hilton
3. Csiki Brigitta Gundel étterem

Szakácsok.
1.Nyeső Imre Hotel Lővér
2.Patkó István Dávid Best Western Hungária
3.Bakó Gábor Hotel Sárvár

Cukrászok.
1.Stenczinger Timea Best Western Hungária
2.Józsa Nikolett Hotel Béke
3. Patkós Nikolett Gundel étterem

Az összetett versenyt a Hotel Best Western Hungária csapata nyerte. Számos külön díj is kosztásra került.

A képen a dijazott versenyzők Tóbiás János vezérigazgató helyettes és Krausz György a gyöztes szálloda igazgatójának társaságában


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.