Míg a népesség jelentős része leragadt a „dupla feketénél”, mind nagyobb azok tábora, akik ennél választékosabb kávékultúrára vágynak, és itt nem csak a hazánkba látogató külföldiekre gondolok, hanem egy erősödő honi fogyasztói rétegre is − mondta Illés Gyula, a Caffé Perté Kft. területi vezetője és barista trénere. Egyre többen tudják, hogy a kávé, a hozzá kapcsolódó tudás és gasztronómia legalább olyan összetett, mint például a borok világa. Ma már egy nívósabb étteremben, kávéházban nem lehet porból kevert kapucsínóval, gyenge minőségű kávéval vendégkört építeni. Az Illés Gyula által február végén megszerzett, európai kávészövetség (SCAE − Speciality Coffee Association of Europe) által kiadott vizsgáztatói jogosítvány (SCAE 1-es szintű vizsgáztató) lehetőséget teremt bármely magyarországi felszolgálónak, baristának arra, hogy valóban európai szintű szaktudással közelítsen a kávékultúrához. A Caffé Perté folyamatosan tart barista tanfolyamokat, melyek végeztével most már hivatalos európai oklevél is megszerezhető. Illés Gyula barista alapképzését 2006-ban szerezte, 2007 óta tagja a SCAE szervezetnek. A 2008-as koppenhágai Latte Art Világbajnokságon a tizedik helyezést érte el, mely egyben a nemzetközi versenyeken mostanáig elért legjobb magyar eredmény.
Már európai szinten vizsgázhatnak a magyar baristák
„Megszületett” hazánk első, nemzetközi szintű vizsgáztatásra is jogosult baristája. A hazai vendéglátó-ipari szakmának így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközi minősítésű szakembereiket Magyarországon képeztethessék ki.
Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának
A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének
A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet
A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort
Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba
Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár
A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában
Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát
A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában
Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog
A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.