Már európai szinten vizsgázhatnak a magyar baristák

„Megszületett” hazánk első, nemzetközi szintű vizsgáztatásra is jogosult baristája. A hazai vendéglátó-ipari szakmának így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközi minősítésű szakembereiket Magyarországon képeztethessék ki.

Míg a népesség jelentős része leragadt a „dupla feketénél”, mind nagyobb azok tábora, akik ennél választékosabb kávékultúrára vágynak, és itt nem csak a hazánkba látogató külföldiekre gondolok, hanem egy erősödő honi fogyasztói rétegre is − mondta Illés Gyula, a Caffé Perté Kft. területi vezetője és barista trénere. Egyre többen tudják, hogy a kávé, a hozzá kapcsolódó tudás és gasztronómia legalább olyan összetett, mint például a borok világa. Ma már egy nívósabb étteremben, kávéházban nem lehet porból kevert kapucsínóval, gyenge minőségű kávéval vendégkört építeni. Az Illés Gyula által február végén megszerzett, európai kávészövetség (SCAE − Speciality Coffee Association of Europe) által kiadott vizsgáztatói jogosítvány (SCAE 1-es szintű vizsgáztató) lehetőséget teremt bármely magyarországi felszolgálónak, baristának arra, hogy valóban európai szintű szaktudással közelítsen a kávékultúrához. A Caffé Perté folyamatosan tart barista tanfolyamokat, melyek végeztével most már hivatalos európai oklevél is megszerezhető. Illés Gyula barista alapképzését 2006-ban szerezte, 2007 óta tagja a SCAE szervezetnek. A 2008-as koppenhágai Latte Art Világbajnokságon a tizedik helyezést érte el, mely egyben a nemzetközi versenyeken mostanáig elért legjobb magyar eredmény.

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.