Már Szlovákiában is megjelent a fertőzés, itthon nyugalomra int a VM és az ÁNTSZ

A járvány bejelentése óta fennáll annak a lehetősége, hogy a megbetegedés hazánkba is behurcolásra kerül. Ennek korai felderítésére megtörténtek a szükséges intézkedések. A járvány nem terjed olyan értelemben, hogy Magyarországhoz egyre közelítene – a legfrissebb híradások immár szlovákiai esetről is beszámolnak – a fertőző forrás vagy a terjesztő élelmiszer - írja közleményében az ÁNTSz.

A Németországban zajló E. coli baktérium okozta járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés hazánkban ez ideig nem került felderítésre – ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központban végzett mikrobiológiai vizsgálatok ismeretében, amelyek eddig minden esetben negatív eredménnyel zárultak. A megerősített járványügyi és laboratóriumi felügyelet biztosítja a hazánkba esetlegesen behurcolt esetek korai felderítését, függetlenül attól, hogy azok mely országokból kerülnek behurcolásra.

A járvány bejelentése óta fennáll annak a lehetősége, hogy a megbetegedés hazánkba is behurcolásra kerül. Ennek korai felderítésére megtörténtek a szükséges intézkedések. A járvány nem terjed olyan értelemben, hogy Magyarországhoz egyre közelítene – a legfrissebb híradások immár szlovákiai esetről is beszámolnak – a fertőző forrás vagy a terjesztő élelmiszer. A betegek mindannyian Németország északi tartományaiban fertőződtek, és ez igaz az újonnan felderített betegek túlnyomó többsége esetében is (egyedül a lengyelországi két esetről van olyan információnk, hogy egyikük Németországban fertőződött, a másikuk pedig közvetlen érintkezés, a nem megfelelő higiénés szabályok betartásának elmulasztása útján az első betegtől kapta el a fertőzést).

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az államtitkár egyeztető megbeszélést folytatott az Országos Kereskedelmi Szövetség és 8 nagy hazai, illetve nemzetközi Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházlánc képviselőivel a németországi hasmenésjárvány miatt kialakult hazaizöldség piaci helyzetről.

A megbeszélésen Czerván György közölte: a szaktárca mindent megtesz az élelmiszerbiztonság maximális szavatolásáért; a találkozón az áruházláncok pedig kinyilvánították: alapvető üzleti érdeküknek tartják a biztonságos hazai zöldségek forgalmazását, magyar beszállítóik megtartását.

A résztvevők a magyar zöldségágazat helyzetét, a fogyasztói reakciókról és a piaci folyamatokról szerzett kereskedelmi tapasztalatokat, a felmerülő problémák kezelésére rendelkezésre álló eszközöket tekintették át.

A kormányzat és az egyeztetésen részt vevő valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc legfontosabb céljának a biztonságos magyar zöldség iránti fogyasztói bizalom helyreállítását nevezte.

A közlemény szerint egyetértés alakult ki arról, hogy ebben kölcsönösen támaszkodni kell egymás munkájára, többek között az együttes és összehangolt pozitív kommunikáció révén lehet az érezhető fogyasztói bizonytalanságot megszüntetni, amelyhez megfelelő alapot teremt, hogy a hazai zöldség nemcsak nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, hanem jó minőségű és biztonságosan fogyasztható is. A megbeszélésen egyetértés alakult ki a feketegazdaság elleni hatékony fellépés szükségességében.

A VM emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter június 7-én egy tévéműsorban kérte a feldolgozókat, a közétkeztetőket és a kereskedőláncokat, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, juttassák el a fogyasztókhoz, hiszen a termelők önhibájukon kívül kerültek bajba, az uborkáról pedig kiderült, hogy semmi köze a járványhoz. (forrás: ÁNTSZ, Vidékfeljesztási Minisztárium Sajtóiroda)


Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.