Maradék kenyérből főzik a sört

Egy kelet-londoni, Hackney Brewery nevű főzde sörbe kotyvasztott kenyérrel veszi fel a harcot az élelmiszer-pazarlással.

Az Egyesült Királyság boltjaiban már kapható a londoni pékek és csemegeboltok kenyérfeleslegéből főzött sörital – mutat rá az Indepentent. A malátázott árpát, a komlót és az élesztőt tartalmazó Toast Ale-t szeletelt, pirított, majd pedig felaprított cipóval gazdagítják a főzés során. 

A pirított kenyér karamelljegyekkel színesíti a frissítő zamatát, és kissé visszafogja a komló kesernyés jellegét, amivel az amber ale-ek és a gabonasörök malátás karakterét ébresztheti fel a szomjúhozó fogyasztó ízlelőbimbóin.

A sör ára három font.


A profit maradéktalanul a Feedback nevű, jótékonysági szervezethez vándorol, amely 2030-ra a felére kívánja csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét.

A Toast Ale hamarosan több étterem, kocsma és bár itallapjára is felkerülhet.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem úttörőiként Jamie Oliver és Hugh Fearnley-Whittingstall is rajong az „újdonfőtt” kuriózumért. A Toast Ale-t egyébként Tristam Stuart, a Feedback alapítója találta ki, amikor is Brüsszelben felfigyelt egy hasonló kezdeményezésre


Hármas szenzáció a MOL Campus éttermeiben

Hármas szenzáció a MOL Campus éttermeiben 

Dupla Michelin-ajánlás a MOL torony éttermeiben és Lendvai Levente az Év Fiatal Séfje.
Liptai Zsolt lett az év bortermelője

Liptai Zsolt lett az év bortermelője 

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét kedden hirdették ki.
Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.
Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.