Marbellára költözött a Zsidai Csoport

De nem nyaralni mentek, hanem éttermeket, bárokat nyitottak egy luxusszállóban a spanyoloknál.

A dél-spanyolországi híres üdülőhelyen, Costa del Solon működő Kempinski Hotelben kapott Zsidai Zoltán Roy és csapata arra megbízást, hogy újrapozícionálják – a budapesti Kempinskihez hasonlóan –a ház lobbyját, vendégterét és teljes gasztronómiai kínálatát. Így született meg, és adják át folyamatosan az El Paseo del Mar gasztronómiai központot, benne az itthonról is ismert Baltazár Bar & Grillel, valamint egy nagyon top koktél- és borbárt, és a tengerparti részen kialakították a Spíler Beach Clubot, a medencék mellett pedig a Spíler Pool Bart. A helyről, átalakításról és az együttműködés részleteiről kérdezzük Zsidai Royt.

Lokáció

Fantasztikus adottságú tengerpartról beszélünk: közelben Marbella legjobb golfpályái (és mint tudjuk, ez a vidék a lovassportok mellett a golf hazája), amely tavasszal és ősszel nagyban meghatározza a ház vendégkörét is. Emellett családosok, párok látogatják alapvetően a szállodát, úgy kellett tehát kialakítani a koncepciót, hogy mindenben a vendégek kényelmét, esztétikai és gasztronómiai élményét szolgálja. A marbellai és a budapesti Kempinski tulajdonosi köre egy és ugyanaz – innen érkezett a felkérés a magyar tapasztalatok alapján, hogy a resort teljes koncepcióját alakítsuk át.

Palotaforradalom

Bár sok éttermet, bárt alakítottunk már ki, de tengerparti resorttal még nem volt dolgunk, úgyhogy egyet tudtunk teljes biztonsággal: itt egész másféle szolgáltatást kell létrehozni, mint amit eddig valósítottunk meg. A lokáció, a ház egyedülállóan különleges építészeti megoldásai mind arra sarkallak, hogy itt egy meghökkentő, „wow” élményt adó design,  laza belső építészeti megoldásokkal és ehhez szorosan illő gasztrokínálattal szülessen.

A hely alapján először felmerült, hogy egy hacienda típusú témára fókuszálunk, de aztán elvetettük ezt az ötletet, hiszen annyira csodálatos, hatalmas, egy dél-spanyol palota hangulatát hozó a marbellai Kempinski épülete, itt a nagy terekben nem érvényesülnének apró finomságok, vagy jegyek. Igazán meghökkentő, laza és egyben nagyon vagány élmény kell – így Bara Ákos belsőépítész tervei alapján ezt a vonalat vittük végig a megjelenésben és a konyha kialakításának során.

Gasztrovilág

Az étel- és italválaszték kialakítása olyan volt, akár egy kirakós játék. Lassan minden egymás mellé került, így alkotva kerek egészt. Két étterem és két bár koncepcióját, az ehhez szükséges technológiát, teljes személyzetet mi raktuk össze, végig szem előtt tartva, hogy Andalúziában járunk, ezért a helyi (top)gasztronómiai kínálat erőteljesen szerepel.

Meg az az igazság, nincs is arrafelé túl nehéz dolgunk alapanyag tekintetében. Mivel Barcelona a gin-tonik őshazája, természetes, hogy ital kínálatban a helyi koktélkultúrát használtuk fel, ahogy ételek frontján az éttermekben a halak viszik a prímet – mi más? Hiszen a tonhal kultúra bölcsője is errefelé található, naná, hogy olyan tonhalválaszték van az étlapon, amely a környéken párját ritkítja.

Személyzet

A működéshez szükséges személyzet felhajtásának oroszlánrészét fejvadászok végezték, és annyira szerencsénk volt, hogy a kulcspozíciókra nagytudású, nagynevű spanyol topséfeket hoztak interjúztatni ill. próbamunkára. Nyitásra – ami Húsvét táján volt - természetesen itthonról is kivittünk egy csapatot, ezért ez elég húzós időszakra sikeredett: itthon pótolni kellett a kiesett kollégák munkáját, ott pedig időre betanítani az induló csapatot mindarra, amit a mi kollégáinktól sajátítottak el.

Forrás: Vendég


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.