Megalakult a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete

Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete (MGYKE) 2013. április végén. A szervezetet pincészetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy az szakmai érdekképviseletként védje a gyümölcsbor készítők érdekeit és elősegítse a minőségi alapanyagokból készült hazai nedűk kereskedelmét. Az egyesület a készülő Élelmiszerkönyv részét képező gyümölcsbor rendeletet is véleményezték. 

A Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesületét a Kontyos Borház, a Mokos Családi Pincészet és az Epermester Pincészet más magánszemélyekkel együtt alapította 2013 tavaszán. Az Egyesület működésének célja a magyarországi gyümölcsborkészítés kultúrájának felelevenítése, a minőségi gyümölcsborkészítés előmozdítása és az előállított termékek széles körben való megismertetése. Az alapító tagok együttműködést terveznek a magyar gyümölcsborkészítőkkel, valamint törekednek a bortermelés előmozdítására, a borturizmus, falusi turizmus fejlesztésére, a minőségi magyar gyümölcsborok piacának és keresletének növelésére.

Az egyesület tagjai azt szeretnék elérni, hogy különbséget lehessen és kelljen tenni a valódi gyümölcsborkészítők és a „gyümölcsborszerű” italok gyártói között. Terveik között szerepel, hogy a fermentációs eljárással készülő gyümölcsboroknak is komoly presztízsük alakuljon ki Magyarországon, illetve akár a nemzetközi piacokon.

Hosszú távon szeretnék, ha a szőlőborok és a pálinka mintájára a gyümölcsborok is oltalomban részesülhetnének. Ez azért különösen fontos, mert a rossz minőségű, nem szakszerűen készített gyümölcsborszerű italok rontják a hazai gyümölcsbor készítők piaci esélyeit. Jelenleg hozzávetőlegesen évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon.

„Kiváló minőségű gyümölcseink vannak, és ezek jelentős része alkalmas jó minőségű borok elkészítésére. Nem beszélve arról, ami a mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk egyik legfontosabb kitörési pontja: a minél magasabb feldolgozottságú termékek létrehozása” – mondta idősebb Kallós Gábor, az egyesület egyik alapítója.

A gyümölcsborok készítésénél alapvető szempont, hogy azok a gyümölcs levének erjesztésével jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsborok 100 százalékban gyümölcsből és bizonyos mértékben hozzáadott cukorból állnak, más adalékanyagot nem tartalmaznak. A borászatban egyébként használatos segédanyagként a borkén és a fajélesztő a gyümölcsboroknál is megengedett.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.