Megalakult a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete

Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete (MGYKE) 2013. április végén. A szervezetet pincészetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy az szakmai érdekképviseletként védje a gyümölcsbor készítők érdekeit és elősegítse a minőségi alapanyagokból készült hazai nedűk kereskedelmét. Az egyesület a készülő Élelmiszerkönyv részét képező gyümölcsbor rendeletet is véleményezték. 

A Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesületét a Kontyos Borház, a Mokos Családi Pincészet és az Epermester Pincészet más magánszemélyekkel együtt alapította 2013 tavaszán. Az Egyesület működésének célja a magyarországi gyümölcsborkészítés kultúrájának felelevenítése, a minőségi gyümölcsborkészítés előmozdítása és az előállított termékek széles körben való megismertetése. Az alapító tagok együttműködést terveznek a magyar gyümölcsborkészítőkkel, valamint törekednek a bortermelés előmozdítására, a borturizmus, falusi turizmus fejlesztésére, a minőségi magyar gyümölcsborok piacának és keresletének növelésére.

Az egyesület tagjai azt szeretnék elérni, hogy különbséget lehessen és kelljen tenni a valódi gyümölcsborkészítők és a „gyümölcsborszerű” italok gyártói között. Terveik között szerepel, hogy a fermentációs eljárással készülő gyümölcsboroknak is komoly presztízsük alakuljon ki Magyarországon, illetve akár a nemzetközi piacokon.

Hosszú távon szeretnék, ha a szőlőborok és a pálinka mintájára a gyümölcsborok is oltalomban részesülhetnének. Ez azért különösen fontos, mert a rossz minőségű, nem szakszerűen készített gyümölcsborszerű italok rontják a hazai gyümölcsbor készítők piaci esélyeit. Jelenleg hozzávetőlegesen évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon.

„Kiváló minőségű gyümölcseink vannak, és ezek jelentős része alkalmas jó minőségű borok elkészítésére. Nem beszélve arról, ami a mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk egyik legfontosabb kitörési pontja: a minél magasabb feldolgozottságú termékek létrehozása” – mondta idősebb Kallós Gábor, az egyesület egyik alapítója.

A gyümölcsborok készítésénél alapvető szempont, hogy azok a gyümölcs levének erjesztésével jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsborok 100 százalékban gyümölcsből és bizonyos mértékben hozzáadott cukorból állnak, más adalékanyagot nem tartalmaznak. A borászatban egyébként használatos segédanyagként a borkén és a fajélesztő a gyümölcsboroknál is megengedett.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.