Megmérgezték a konkurens étterem vendégeit

Nyolcvan embert kellett súlyos tünetekkel kórházba szállítani egy pekingi étteremből - adta hírül az NPR alapján a Hír24.

A vendégek azután kezdték rosszul érezni magukat, hogy a vendéglő padlizsánjából ettek, amelyről később kiderült, hogy egy vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel volt „feljavítva” – írta az NPR. A nyolcvan ember szinte azonnal érezte a tüneteket – szédülés, fáradtság, látászavarok –, és többen hányni is kezdtek.

Mindannyiukat kórházba szállították, ahol az orvosok hamar észlelték, hogy a vérükben nagy mennyiségű klonodin van, amelyet magas vérnyomás ellen szoktak használni. A kezelés hatására az összes mérgezett beteg tünetmentesen hagyhatta el a kórházat két nap múlva.

A rendőrség persze nyomozást indított a mérgezéssel kapcsolatban, és meg is találták a gyógyszert a padlizsán elkészítéséhez használt keményítőben. A további vizsgálatok pedig kiderítették, hogy a klonodint a szomszédos étteremmel együttműködő két elkövető helyezte el a keményítőben, ezzel „javítva” a két vendéglő közti versenyen. Mindkettőt egy évig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Az NPR az esetről szóló cikkében emlékeztet arra, hogy Kínában nem szokatlan a rivális termékének megmérgezése. Tavaly egy tejtermékeket készítő kínai paraszt nitrittel mérgezte meg egy versenytársa tejkészletét. 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.