Megszületett Székesfehérvár királyi desszertje

Először hirdetett Székesfehérvár desszertversenyt, méghozzá nem is akármilyen alkalomból. 2022-ben a város az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulóját ünnepli, az Emlékév tiszteletére a helyi cukrászok kapcsolódó történelmi tematikájú süteményeket álmodtak meg. Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… – csak néhány az elkészült alkotások fantázianevei közül. A nyertes, azaz Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. cím birtokosa a Krém cukrászda alkotása lett, amely az Andreas Rex nevet viseli - tájékoztatta lapunkat a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

A hétvégén 9 cukrászat 13 féle desszertjéből kellett a legjobbat és a legszebbet kiválasztania az 500 tagú (nem tévedés!) zsűrinek. A szervező Székesfehérvári Turisztikai Kft. ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy közönségszavazás döntsön, ezért egy előzetesen meghirdetett online Aranybulla kvízt tettek közzé. Az első 500 kitöltő lehetett olyan szerencsés, hogy bejutást nyert a kóstolásra és szavazásra. Csak hab a tortán, hogy az esemény a barokk Hiemer-ház gyönyörű báltermében zajlott, és a sütemények mellett a szervező olyan „finomságokkal” is színesítette, mint Alba robot jelenléte, aki kóstolás híján a szavazatok számlálását vállalta magára.

A desszerteket a közönség mellett a cukrász szakma is értékelte. A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, Erdélyi Balázs a beküldött receptek előzetes véleményezését vállalta, a versenynapon pedig az Ipartestület képviseletében Tóth Norbert mestercukrász kóstolt és értékelt. Elmondása szerint a fehérvári versenyre készített pályaművek nagy többsége az ország bármelyik sütis pultjában megállná a helyét, minőségi desszertek készültek. Hasonló véleményt fogalmazott meg Gácsi Zoltán, aki a Csokoládé Akadémia díját adta át a legszebb sütemény készítőjének.

A nyertes desszert receptjét a szervező közzéteszi, azzal a szándékkal, hogy a sütemény bekerüljön a város cukrászatainak állandó kínálatába, és eggyel több okot adjon a fehérvári látogatásra. Előre láthatóan legkésőbb május végétől már a vendégek is kóstolhatják a Királyi Desszertet Székesfehérváron.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.