Megvan a világ első Michelin-csillagos fagylaltozója

A 2024-es kiadásban tíz új étterem kapott csillagot, amellyel összesen 49 Michelin-csillagos vendéglátóhely található Tajvanon. Köztük a Minimal nevű taichungi fagylaltozóval, amely nemrégiben különleges elismerést kapott: ez a világ első és egyetlen olyan fagylaltozója, amely Michelin-csillaggal büszkélkedhet.

„ A kalauz szerint „a részletes kidolgozás, kifinomult ízek és érett technikák mind olyan szintet értek el, amelyek Michelin-csillagot érdemelnek.” – olvasható a CNN cikkében.

Minden a jég iránti rajongással kezdődött

Mint írják, a Minimal alapítója, Arvin Wan már gyerekkora óta rajong a jégért, akit már fiatalon lenyűgözött a hideg érzet a nyelvén, és kísérletezni kezdett azzal, hogy különböző ételeket tett a fagyasztóba.

Évekkel később, 2021-ben alapította meg a Minimal fagylaltozót, amelynek elnevezése a fagylalt alapvető elemeire utal, és amelyek hozzájárulnak a krémes textúrához, és a hely minimalista esztétikáját is kifejezi.

Wan húszfős étterme különleges hétfogásos menüt kínál, amely az ételek eltérő, többnyire fagypont alatti hőmérsékleteivel játszik.


Fotó: MINIMAL Facebook oldala

Egyedi menü változó hőmérséklet

Az étteremben több fogás is kapható, és mindegyik fogás a tálalási hőmérsékletéről kapta a nevét. Az étkezés a „0°C Loquat/Körte” elnevezésű, félig olvadt előétellel indul, amelyet az egyetlen forró fogás követ, a „180°C Rizs/Edamame” nevű rizsgombóc, amit ropogós palacsintába burkolnak.

Ezután a -40°C-os Vad gyömbérvirág/Szaké jégnyalóka következik, majd a -5°C-os Whisky/Ananász/Magnólia jégkása, a -12°C-os Üröm/Perilla/Ánizs fagylalt, és a -196°C-os Eper/Hibiszkusz/Krém fogás következik, amely folyékony nitrogénnel készült. Az étkezést egy 40°C-os sütemény zárja, amelyhez longán/osmanthus ízű fagylaltot kínálnak.

Eme egyedi fogások elkészítése és egy fagylalt témájú „étterem” működtetése sok tervezést és kísérletezést igényel, és sokkal többről van szó, mint a hozzávalók összekeveréséről és egy szimpla fagylaltról.  

 


A mogyoró- és diófélékre allergiás gyerekek szülei a következő tanévtől fellélegezhetnek

A mogyoró- és diófélékre allergiás gyerekek szülei a következő tanévtől fellélegezhetnek 

Ugyanis egy most megjelent rendelet értelmében száműzik a közétkeztetésből a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot.
 Beindult a bejgli-turizmus

Beindult a bejgli-turizmus  

Évente több tízezer darab bejglit vásárolnak azok vendégek, akik csak azért utaznak a Balatonra, hogy az ünnepi asztalukra különleges alapanyagokból készülő karácsonyi sütemény kerüljön.
Hobbiborászatból borélményközpont

Hobbiborászatból borélményközpont  

A Rókusfalvy Etyek idén ünnepli 25 éves fennállását.
Kacsa- és libahúsfogyasztásunkkal nem büszkélkedhetünk

Kacsa- és libahúsfogyasztásunkkal nem büszkélkedhetünk 

Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően a decemberi ünnepekre esik, amelynek kivételes előfutára a novemberi Márton-nap.
Új kávéízvilág a benzinkútnál

Új kávéízvilág a benzinkútnál 

A bevezetést egy egész Európára kiterjedő kampány kíséri, amelyben egy Brazíliában született francia művész alkotásai szerepelnek.
Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban

Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban 

A rántott húsok hazai koronázatlan királya, Bíró Lajos és az általa képviselt gasztronómiai irányzat ezúttal a legturistásabb pesti városrészt, a bulituristákról elhíresült Király utcát és környékét vette be.
Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet

Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet 

A kecskeméti METRO áruház átalakításával fejeződött be az idén 30 éves nagykereskedelem komplex, a teljes áruházlánc megújítását célzó projektje.
Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe

Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe 

Közülük egyikük nyeri el az előkelő szakmai címet.
Csúcsidőszak kacsából, libából

Csúcsidőszak kacsából, libából  

Nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget.
Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek 

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.