Megvan a világ első Michelin-csillagos fagylaltozója

A 2024-es kiadásban tíz új étterem kapott csillagot, amellyel összesen 49 Michelin-csillagos vendéglátóhely található Tajvanon. Köztük a Minimal nevű taichungi fagylaltozóval, amely nemrégiben különleges elismerést kapott: ez a világ első és egyetlen olyan fagylaltozója, amely Michelin-csillaggal büszkélkedhet.

„ A kalauz szerint „a részletes kidolgozás, kifinomult ízek és érett technikák mind olyan szintet értek el, amelyek Michelin-csillagot érdemelnek.” – olvasható a CNN cikkében.

Minden a jég iránti rajongással kezdődött

Mint írják, a Minimal alapítója, Arvin Wan már gyerekkora óta rajong a jégért, akit már fiatalon lenyűgözött a hideg érzet a nyelvén, és kísérletezni kezdett azzal, hogy különböző ételeket tett a fagyasztóba.

Évekkel később, 2021-ben alapította meg a Minimal fagylaltozót, amelynek elnevezése a fagylalt alapvető elemeire utal, és amelyek hozzájárulnak a krémes textúrához, és a hely minimalista esztétikáját is kifejezi.

Wan húszfős étterme különleges hétfogásos menüt kínál, amely az ételek eltérő, többnyire fagypont alatti hőmérsékleteivel játszik.


Fotó: MINIMAL Facebook oldala

Egyedi menü változó hőmérséklet

Az étteremben több fogás is kapható, és mindegyik fogás a tálalási hőmérsékletéről kapta a nevét. Az étkezés a „0°C Loquat/Körte” elnevezésű, félig olvadt előétellel indul, amelyet az egyetlen forró fogás követ, a „180°C Rizs/Edamame” nevű rizsgombóc, amit ropogós palacsintába burkolnak.

Ezután a -40°C-os Vad gyömbérvirág/Szaké jégnyalóka következik, majd a -5°C-os Whisky/Ananász/Magnólia jégkása, a -12°C-os Üröm/Perilla/Ánizs fagylalt, és a -196°C-os Eper/Hibiszkusz/Krém fogás következik, amely folyékony nitrogénnel készült. Az étkezést egy 40°C-os sütemény zárja, amelyhez longán/osmanthus ízű fagylaltot kínálnak.

Eme egyedi fogások elkészítése és egy fagylalt témájú „étterem” működtetése sok tervezést és kísérletezést igényel, és sokkal többről van szó, mint a hozzávalók összekeveréséről és egy szimpla fagylaltról.  

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.