Megvannak a győztes torták receptjei

A magyar zászló színeit tükröző tökmagos országtorta és a cukormentes Áfonya hercegnő torta receptjeire most fény derült.

Ünnepi torta- és kenyérbemutató színesítette szombat délelőtt a nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között kialakított Magyar Ízek Utcája kínálatát: a látogatók megismerhették és megkóstolhatták Magyarország idei tortáját, az Őrség Zöld Aranyát, Magyarország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret.

Az Őrség Zöld Aranyát megalkotó salgótarjáni cukrász, Szó Gellért, aki idei győzelmével megvédte címét, mivel a tavalyi nyertes tortát is ő készítette, az Alagút Lánchíd felőli bejáratánál felállított színpadon elmondta, az idei nyertes torta egyik fő összetevője, a tökmagolaj használatának ötlete onnan jött, hogy idén különböző olajokkal kísérletezett, és a tökmagolaj nagyon finom és sok vitamint tartalmaz. Hozzátette, olyan édességet akart készíteni, amely tükrözi a magyar zászló színeit: a tortában a málnazselé adja a piros, a vaníliás-fehércsokoládés mousse a fehér, a roppanós tökmagpraliné és a tökmagolajos-joghurtos réteg pedig a zöld színt.

A torták bemutatásakor felidézték, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizedik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre idén 43 nevezés érkezett. A győztest szakmai zsűri választotta ki, olyan szempontokat figyelembe véve, mint az ízek harmóniája, a kinézet, az illeszkedés a magyaros ízvilághoz, az ünnephez köthetőség, az innováció és a praktikum.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta hirdeti meg a Magyarország cukormentes tortája pályázatot. Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte el a címet. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász, az édesség egyik megalkotója elmondta, a torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, hanem mandula- és zablisztből, joghurtból, valamint különböző piros bogyós gyümölcsökből készült.

A két nyertes torta alkotói azt is elárulták, hogy a győztes finomságokat otthon is könnyen el lehet készíteni. A recepteket a www.cukraszat.net oldalon lehet elérni.A tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárnál lehetett megkóstolni a nemzeti ünnepen, valamint országszerte több száz cukrászdában.

A győztes torták felvágását és szétosztását követően a Magyar Pékválogatott vette birtokba a színpadot, hogy beavassa a közönséget az idei Szent István-napi kenyér készítésének rejtelmeibe. Miközben a pékmesterek szorgosan dagasztották és formázták a kenyértésztát, valamint különböző vágási és fonási eljárásokat mutattak be a színpadon, Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, az idei ünnepi kenyér hosszú érlelésű kovásszal készült, természetes alapanyagokból, nagyon jó íz- és illatanyagokat tartalmaz, új búzát is használtak hozzá, és vastag héjazatú, hogy sokáig friss maradjon.

A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendezett versenyt, amelyen az adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú ünnepi kenyér kiválasztása volt a cél. Idén azonban versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a kor elvárásaival. A Magyar Pékség Védjegyével ellátott kenyeret a magyar pékségekben is meg lehet kóstolni.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.