Melyik a világ legjobb étterme?

Idén is elkészítették a “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra.

Idén is a francia Guy Savoy érdemelte ki a legjobb étterem címét. A három Michelin csillagos Monnaie de Paris étterem séfje 2016-ban még "csupán" a 4. helyen volt, tavaly és idén azonban már egyaránt a lista első helyével büszkélkedhet, vagyis 2018-ban is övé a világ legjobb étterme.

Guy Savoy diadalát nagyban elősegítették a híres ételkreaciói, mint pl. a szarvasgombás articsóka leves, megbolondítva egy kis szarvasgombás levelestésztával. A második helyen holtversenyben az amerikai Le Bernardin és a japán Kyubey végzett. 

A La Liste olyan nemzetközi gasztronómiai lista, melyet nem csupán egy szakmai zsűri véleménye alapján, hanem a fogyasztók, az előkelő gasztronómiai kalauzok (Michelin, Gault-Millau…) és bloggerek értékelése alapján állítanak össze.

A 2018-as lista vezető országa ismét Japán lett, hiszen 134 étterme került fel a listára, őt követi Kína (123). 118 éttermével Franciaországé lett a harmadik hely, melyet az USA követ (88). Európában Spanyolország (67), Olaszország (55), Németország (52) és Svájc is erősen képviselteti magát 38 étteremmel.

A magyarok közül az encsi Anyukám Mondta, a budapesti Borkonyha, az Onyx és a Costes került fel a rangos listára.

A 2018-as kiadás újdonsága az újratervezett, többnyelvű mobil applikáció, amely 165 ország 165 000 éttermét sorolja fel. Ezek három kategóriába oszthatóak: a legfontosabb gasztronómiai útmutatók és kritikusok szerint a világ első 1000 legjobb étterme 5000 "kivételes étterem" , mely konyhája az ország vagy régió egyik legjobbja "kedvelt drágakövek", melyek kiváló minőségű, de megfizethető konyhát állítanak elő hangulatos környezetben.

A teljes lista itt olvasható.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.