Melyik a világ legjobb étterme?

Idén is elkészítették a “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra.

Idén is a francia Guy Savoy érdemelte ki a legjobb étterem címét. A három Michelin csillagos Monnaie de Paris étterem séfje 2016-ban még "csupán" a 4. helyen volt, tavaly és idén azonban már egyaránt a lista első helyével büszkélkedhet, vagyis 2018-ban is övé a világ legjobb étterme.

Guy Savoy diadalát nagyban elősegítették a híres ételkreaciói, mint pl. a szarvasgombás articsóka leves, megbolondítva egy kis szarvasgombás levelestésztával. A második helyen holtversenyben az amerikai Le Bernardin és a japán Kyubey végzett. 

A La Liste olyan nemzetközi gasztronómiai lista, melyet nem csupán egy szakmai zsűri véleménye alapján, hanem a fogyasztók, az előkelő gasztronómiai kalauzok (Michelin, Gault-Millau…) és bloggerek értékelése alapján állítanak össze.

A 2018-as lista vezető országa ismét Japán lett, hiszen 134 étterme került fel a listára, őt követi Kína (123). 118 éttermével Franciaországé lett a harmadik hely, melyet az USA követ (88). Európában Spanyolország (67), Olaszország (55), Németország (52) és Svájc is erősen képviselteti magát 38 étteremmel.

A magyarok közül az encsi Anyukám Mondta, a budapesti Borkonyha, az Onyx és a Costes került fel a rangos listára.

A 2018-as kiadás újdonsága az újratervezett, többnyelvű mobil applikáció, amely 165 ország 165 000 éttermét sorolja fel. Ezek három kategóriába oszthatóak: a legfontosabb gasztronómiai útmutatók és kritikusok szerint a világ első 1000 legjobb étterme 5000 "kivételes étterem" , mely konyhája az ország vagy régió egyik legjobbja "kedvelt drágakövek", melyek kiváló minőségű, de megfizethető konyhát állítanak elő hangulatos környezetben.

A teljes lista itt olvasható.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.