Mesterkurzusok a szüret kezdetén

A második Vino Kóstoló Ünnepen, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek meg a város legkedveltebb sétálóutcáján található egri Érseki Palota udvarán, bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Idén az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. 

Nagy Egri Mesterkurzus

A rendezvény egyik kiemelkedő programja lesz a Nagy Egri Mesterkurzus, amin nyolc pincészet ritkán kóstolható csúcsborait mutatják be az egri Érseki Palota különtermében. Ezek a fajtaborok és házasítások a borvidék legjobb dűlőiből származnak, és a legnagyobb körültekintéssel és figyelemmel, megalkuvás nélkül készítették el őket a borászok. A mesterkurzuson az Egri Borműhely borászai személyesen vallanak arról, mi tesz egy bort komollyá, felejthetetlenné számukra.

Augusztus 24-én, pénteken délután a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, a Gál Tibor Pincészet, a Juhász Testvérek Pincészete, a Petrény Winery, a Soltész Pince, a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, valamint a Tóth Ferenc Pincészet legszebb tételeit kóstolhatják a vendégek.

Kékfrankos Mesterkurzus

Augusztus 25-én, szombaton délután pedig az Egri borvidék egyik kiemelt szőlőfajtáján, a kékfrankoson lesz a hangsúly, szintén egy ültetett kóstoló keretében. Az önállóan és házasításokban fontos szerepet betöltő, és természetesen az egri bikavér alapjául is szolgáló fajta elegáns savaival és intenzív gyümölcsösségével meglepetések sorát tartogatja.

Ráadásul idén a Kékfrankos Éve van, így ideje megismerkedni sokféle stílusával. A ​mesterkurzus​on számos kékfrankos megkóstolása mellett három fiatal egri borász,​​ ifj. Lőrincz György, Böjt Gergő és Stumpf Péter előadását hallgathatják meg, akik lelkesen és részletesen mesélnek majd a kékfrankosról.​


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.