Mikulás, lovagok, pálinka

December 6-án szombaton pálinka lovagok hosszú sora vonult be az Újfehértói Görög Katolikus Templomba, megünnepelni Szent Miklóst. De hogyan is egyeztethető össze a magyarok itala a Mikulással és az egyházzal?

December 6-a a magyar köztudatban Szent Miklós napja, aki ismertebb nevén nem más, mint a Mikulás. Ez a kedves Úr viszont nem csak a gyerekek, de a pálinkafőzők kedvence is, ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. A pálinkafőzés már több évszázados hagyomány Magyarországon, de igazán 2004-ben lett a magyaroké. Ekkor ugyanis kimondták, hogy a pálinka abszolút magyar ital, illetve a pálinkatörvény mást is tartalmazott: a 100%-ban magyar gyümölcsből készült italt lehet pálinkának nevezni, hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagot nem tartalmazhat a vízen kívül.

Ezzel egy időben megjelentek a kereskedelmi pálinkafőzdék, akik az ital reneszánszában is segédkeztek: a minőséget állították a középpontba és a szép magyar hagyományokat szem előtt tartva egyre jobb és jobb pálinkák kerültek a piacra. Ő belőlük szerveződött egy érdekképviseleti szervezet is, a Magyar Pálinka Lovagrend. A lovagok már 10 éve tesznek a pálinka jövőjéért, értékeinek közvetítéséért, a hungarikumot megillető hely eléréséért. A Magyar Pálinka Lovagrend hagyományteremtés céljából 2007 óta megtartja Szent Miklós napján a Magyar Pálinka Napját. Osztogattak már az uniós szomszédaink felől érkezőknek pálinkát és rendszeresen tartanak ünnepi szentmisét is. Idén a szabolcs-szatmár-bereg megyei Újfehértón tartották a megemlékezést.

A Görög Katolikus Templomban 65 pálinka lovag gyűlt össze az ünnepségre, ahol három pap részvételével a pálinkák, illetve Szent Miklós ikonjának a megáldására is sor került. „A pálinka egy kiemelt érték az országban. Minden magyar fogyasztóhoz el kell juttatnunk az üzenetet, hogy milyen erővel bír ez az ital, ráadásul milyen finom is tud lenni, ha szakértő kezek vigyáznak rá a főzés során. Mi garantáltan pálinkával fogunk egymásnak boldog karácsonyt kívánni az ünnepi asztalnál. Bíztatok mindenkit, hogy tegye ugyanezt.” – Papp József, a Magyar Pálinka Lovagrend egyik alapító tagja, a Zsindelyes Pálinka gyártója.

Forrás: Vendég & Hotel


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.