Mikulás, lovagok, pálinka

December 6-án szombaton pálinka lovagok hosszú sora vonult be az Újfehértói Görög Katolikus Templomba, megünnepelni Szent Miklóst. De hogyan is egyeztethető össze a magyarok itala a Mikulással és az egyházzal?

December 6-a a magyar köztudatban Szent Miklós napja, aki ismertebb nevén nem más, mint a Mikulás. Ez a kedves Úr viszont nem csak a gyerekek, de a pálinkafőzők kedvence is, ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. A pálinkafőzés már több évszázados hagyomány Magyarországon, de igazán 2004-ben lett a magyaroké. Ekkor ugyanis kimondták, hogy a pálinka abszolút magyar ital, illetve a pálinkatörvény mást is tartalmazott: a 100%-ban magyar gyümölcsből készült italt lehet pálinkának nevezni, hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagot nem tartalmazhat a vízen kívül.

Ezzel egy időben megjelentek a kereskedelmi pálinkafőzdék, akik az ital reneszánszában is segédkeztek: a minőséget állították a középpontba és a szép magyar hagyományokat szem előtt tartva egyre jobb és jobb pálinkák kerültek a piacra. Ő belőlük szerveződött egy érdekképviseleti szervezet is, a Magyar Pálinka Lovagrend. A lovagok már 10 éve tesznek a pálinka jövőjéért, értékeinek közvetítéséért, a hungarikumot megillető hely eléréséért. A Magyar Pálinka Lovagrend hagyományteremtés céljából 2007 óta megtartja Szent Miklós napján a Magyar Pálinka Napját. Osztogattak már az uniós szomszédaink felől érkezőknek pálinkát és rendszeresen tartanak ünnepi szentmisét is. Idén a szabolcs-szatmár-bereg megyei Újfehértón tartották a megemlékezést.

A Görög Katolikus Templomban 65 pálinka lovag gyűlt össze az ünnepségre, ahol három pap részvételével a pálinkák, illetve Szent Miklós ikonjának a megáldására is sor került. „A pálinka egy kiemelt érték az országban. Minden magyar fogyasztóhoz el kell juttatnunk az üzenetet, hogy milyen erővel bír ez az ital, ráadásul milyen finom is tud lenni, ha szakértő kezek vigyáznak rá a főzés során. Mi garantáltan pálinkával fogunk egymásnak boldog karácsonyt kívánni az ünnepi asztalnál. Bíztatok mindenkit, hogy tegye ugyanezt.” – Papp József, a Magyar Pálinka Lovagrend egyik alapító tagja, a Zsindelyes Pálinka gyártója.

Forrás: Vendég & Hotel


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.