Mikulás, lovagok, pálinka

December 6-án szombaton pálinka lovagok hosszú sora vonult be az Újfehértói Görög Katolikus Templomba, megünnepelni Szent Miklóst. De hogyan is egyeztethető össze a magyarok itala a Mikulással és az egyházzal?

December 6-a a magyar köztudatban Szent Miklós napja, aki ismertebb nevén nem más, mint a Mikulás. Ez a kedves Úr viszont nem csak a gyerekek, de a pálinkafőzők kedvence is, ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. A pálinkafőzés már több évszázados hagyomány Magyarországon, de igazán 2004-ben lett a magyaroké. Ekkor ugyanis kimondták, hogy a pálinka abszolút magyar ital, illetve a pálinkatörvény mást is tartalmazott: a 100%-ban magyar gyümölcsből készült italt lehet pálinkának nevezni, hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagot nem tartalmazhat a vízen kívül.

Ezzel egy időben megjelentek a kereskedelmi pálinkafőzdék, akik az ital reneszánszában is segédkeztek: a minőséget állították a középpontba és a szép magyar hagyományokat szem előtt tartva egyre jobb és jobb pálinkák kerültek a piacra. Ő belőlük szerveződött egy érdekképviseleti szervezet is, a Magyar Pálinka Lovagrend. A lovagok már 10 éve tesznek a pálinka jövőjéért, értékeinek közvetítéséért, a hungarikumot megillető hely eléréséért. A Magyar Pálinka Lovagrend hagyományteremtés céljából 2007 óta megtartja Szent Miklós napján a Magyar Pálinka Napját. Osztogattak már az uniós szomszédaink felől érkezőknek pálinkát és rendszeresen tartanak ünnepi szentmisét is. Idén a szabolcs-szatmár-bereg megyei Újfehértón tartották a megemlékezést.

A Görög Katolikus Templomban 65 pálinka lovag gyűlt össze az ünnepségre, ahol három pap részvételével a pálinkák, illetve Szent Miklós ikonjának a megáldására is sor került. „A pálinka egy kiemelt érték az országban. Minden magyar fogyasztóhoz el kell juttatnunk az üzenetet, hogy milyen erővel bír ez az ital, ráadásul milyen finom is tud lenni, ha szakértő kezek vigyáznak rá a főzés során. Mi garantáltan pálinkával fogunk egymásnak boldog karácsonyt kívánni az ünnepi asztalnál. Bíztatok mindenkit, hogy tegye ugyanezt.” – Papp József, a Magyar Pálinka Lovagrend egyik alapító tagja, a Zsindelyes Pálinka gyártója.

Forrás: Vendég & Hotel


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.