Milyen lehet az ürgéből készült pekenyica?

A Szolnok és térsége roma gasztronómiájának legjellegzetesebb ételeit tartalmazó, látványos, színes képekkel illusztrált könyvet jelentetett meg a város önkormányzata.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) A töklecsótól a bodagig című kiadványt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a csaknem hetven oldalas kiadvány a mintegy félszáz roma étel receptje mellett különféle, a cigánysághoz kötődő történeteket, anekdotákat is tartalmaz.

Mint mondta, megtalálható a szakácskönyvben például a legényfogó káposztaleves, a varjúleves, az ürgéből készült pekenyica, az anyadisznó méhéből, vagyis a kucurából készült pörkölt, a sült tehéntőgy, a lófasírt vagy a kecskepaprikás receptje is.

A szokatlan, mégis rendkívül ízletes ételek hatására felmerült a város vezetésében egy roma étterem létrehozásának gondolata is, „hogy ezeket az ételeket közkinccsé tegyük" - jegyezte meg. Kiemelte: az együttműködés a városban élő cigánysággal a gasztronómia révén tovább erősödik.

Vincze Lajos, az Integrációs Munkabizottság elnöke elmondta: a romák rengeteg nyelvi, kulturális értéket hordoznak, amelyeket folyamatosan, gyűjtenek, archiválnak, dokumentálnak.

A könyv elkészítése összesen mintegy kétmillió forintba került, amelyből 800 ezer forintot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Példát Adó Gyakorlatok pályázatán nyertek, a maradék összeget a szolnoki önkormányzat biztosította.

Elmondta: az 500 példányban elkészült kiadványt nem lehet megvásárolni, de a szolnoki polgármesteri hivatal honlapján bárki elolvashatja, sőt le is letöltheti onnan. Hozzátette: a megjelent példányokat kulturális, nevelési-oktatási intézményeknek, partnerszervezeteknek adják, de a felmerült igények függvényében elképzelhető további példányok megjelentetése is. A tervek között szerepel a kiadvány roma nyelvre történő fordítása is.

A kiadványhoz kapcsolódó gyűjtőmunkát, a szerkesztést a szolnoki Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület végezte, a szakmai közreműködő Csányi Sándor, a Gulyásfesztivál fő szervezője volt.


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.