Milyen lehet az ürgéből készült pekenyica?

A Szolnok és térsége roma gasztronómiájának legjellegzetesebb ételeit tartalmazó, látványos, színes képekkel illusztrált könyvet jelentetett meg a város önkormányzata.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) A töklecsótól a bodagig című kiadványt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a csaknem hetven oldalas kiadvány a mintegy félszáz roma étel receptje mellett különféle, a cigánysághoz kötődő történeteket, anekdotákat is tartalmaz.

Mint mondta, megtalálható a szakácskönyvben például a legényfogó káposztaleves, a varjúleves, az ürgéből készült pekenyica, az anyadisznó méhéből, vagyis a kucurából készült pörkölt, a sült tehéntőgy, a lófasírt vagy a kecskepaprikás receptje is.

A szokatlan, mégis rendkívül ízletes ételek hatására felmerült a város vezetésében egy roma étterem létrehozásának gondolata is, „hogy ezeket az ételeket közkinccsé tegyük" - jegyezte meg. Kiemelte: az együttműködés a városban élő cigánysággal a gasztronómia révén tovább erősödik.

Vincze Lajos, az Integrációs Munkabizottság elnöke elmondta: a romák rengeteg nyelvi, kulturális értéket hordoznak, amelyeket folyamatosan, gyűjtenek, archiválnak, dokumentálnak.

A könyv elkészítése összesen mintegy kétmillió forintba került, amelyből 800 ezer forintot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Példát Adó Gyakorlatok pályázatán nyertek, a maradék összeget a szolnoki önkormányzat biztosította.

Elmondta: az 500 példányban elkészült kiadványt nem lehet megvásárolni, de a szolnoki polgármesteri hivatal honlapján bárki elolvashatja, sőt le is letöltheti onnan. Hozzátette: a megjelent példányokat kulturális, nevelési-oktatási intézményeknek, partnerszervezeteknek adják, de a felmerült igények függvényében elképzelhető további példányok megjelentetése is. A tervek között szerepel a kiadvány roma nyelvre történő fordítása is.

A kiadványhoz kapcsolódó gyűjtőmunkát, a szerkesztést a szolnoki Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület végezte, a szakmai közreműködő Csányi Sándor, a Gulyásfesztivál fő szervezője volt.


Michelin-csillagfényben falatozhatunk a Nagyerdőn

Michelin-csillagfényben falatozhatunk a Nagyerdőn 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.