Kifejtette: a kolbászklub - amelynek körülbelül háromszáz tagja van - már két éve foglalkozik azzal, hogy a fiatalokat megismertesse a disznóvágás hagyományaival és a kolbászkészítés fortélyaival. "Mindig csillogó szemmel távoznak a gyerekek, amit nagyon jó látni" - fogalmazott. Kovács Nóra klubtag kezdeményezésére ezt a feladatot igyekeznek "magasabb szintre" emelni, ezért pénteken egy megállapodást is aláírnak a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatójával, Köveskúti Péterrel, miszerint az iskolába járó diákok például az osztályfőnöki órák keretében meglátogatják a csabai kolbászházat, ahol disznóvágás-bemutatón vesznek részt és saját kolbászt készítenek - mondta Hégely Sándor.
Hozzátette: a tervek szerint hetente egy-két alkalommal tartanának ilyen interaktív órákat a diákoknak. Az egyesületi elnök - aki a Csabai Kolbászfesztiválnak is az igazgatója - elmondta: Békéscsabán kereseti lehetőséget jelent a kolbászkészítés, hiszen nagy igén van a minőségi, egyedi termékekre. A fesztiválon már második éve egy húszas éveiben járó, a kolbászkészítést a szüleitől elsajátító fiatal nyerte el termékével a fesztivál fődíját, a Kolbászkirály címet. Ebből Hégely Sándor arra következtet, hogy van igény e tudás elsajátítására. Hozzátette: azt is látják, hogy a fesztiválon az ifjúsági kolbászgyúráson egyre több csapat vesz részt, idén összesen csaknem kétezer gyerek gyúrta a kolbászt.
Pénteken Szarvas Péter polgármesterrel és Hanó Miklós alpolgármesterrel is aláírnak egy megállapodást, ugyanis a városvezetők és a képviselő-testület is támogatja a kezdeményezést - közölte az elnök. Hégely Sándor elmondta, egyéb módon is igyekeznek megszólítani a fiatalokat: óvodásoknak, alsó és felső tagozatosoknak, valamint középiskolásoknak pályázatot írtak ki, hogy egy disznóvágás általuk legemlékezetesebbnek tartott pillanatait örökítsék meg. Valamennyi korosztályból díjazzák majd a legjobb pályázatot és a beküldő diák pedagógusát.
Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI