Minden békéscsabai fiatalt megtanítana a kolbászkészítésre a Csabai Kolbászklub

Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, ezt a kezdeményezést tűzte zászlójára a Csabai Kolbászklub Egyesület - mondta Hégely Sándor elnök.

Kifejtette: a kolbászklub - amelynek körülbelül háromszáz tagja van - már két éve foglalkozik azzal, hogy a fiatalokat megismertesse a disznóvágás hagyományaival és a kolbászkészítés fortélyaival. "Mindig csillogó szemmel távoznak a gyerekek, amit nagyon jó látni" - fogalmazott. Kovács Nóra klubtag kezdeményezésére ezt a feladatot igyekeznek "magasabb szintre" emelni, ezért pénteken egy megállapodást is aláírnak a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatójával, Köveskúti Péterrel, miszerint az iskolába járó diákok például az osztályfőnöki órák keretében meglátogatják a csabai kolbászházat, ahol disznóvágás-bemutatón vesznek részt és saját kolbászt készítenek - mondta Hégely Sándor.

Hozzátette: a tervek szerint hetente egy-két alkalommal tartanának ilyen interaktív órákat a diákoknak. Az egyesületi elnök - aki a Csabai Kolbászfesztiválnak is az igazgatója - elmondta: Békéscsabán kereseti lehetőséget jelent a kolbászkészítés, hiszen nagy igén van a minőségi, egyedi termékekre. A fesztiválon már második éve egy húszas éveiben járó, a kolbászkészítést a szüleitől elsajátító fiatal nyerte el termékével a fesztivál fődíját, a Kolbászkirály címet. Ebből Hégely Sándor arra következtet, hogy van igény e tudás elsajátítására. Hozzátette: azt is látják, hogy a fesztiválon az ifjúsági kolbászgyúráson egyre több csapat vesz részt, idén összesen csaknem kétezer gyerek gyúrta a kolbászt.

Pénteken Szarvas Péter polgármesterrel és Hanó Miklós alpolgármesterrel is aláírnak egy megállapodást, ugyanis a városvezetők és a képviselő-testület is támogatja a kezdeményezést - közölte az elnök. Hégely Sándor elmondta, egyéb módon is igyekeznek megszólítani a fiatalokat: óvodásoknak, alsó és felső tagozatosoknak, valamint középiskolásoknak pályázatot írtak ki, hogy egy disznóvágás általuk legemlékezetesebbnek tartott pillanatait örökítsék meg. Valamennyi korosztályból díjazzák majd a legjobb pályázatot és a beküldő diák pedagógusát.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.