Mit szólna ehhez Lúdas Matyi? - Nincs jó hírünk Márton-napra

Társlapunk, az mfor.hu munkatársa, Elek Lenke Márton-nap előtt egy héttel körbejárta a szupermarketeket, és szinte sehol nem volt libahús, még nyak se, ami oly finom levesnek.

Sok munkát igényel a libatenyésztés, a 21. században is. De arról, hogy nem fogy több, talán a szűkös kínálat is tehet.

Amin persze nem lehet csodálkozni, hiszen a külföldi láncok „központilag” rendelnek mindent, nem elsősorban a magyar szokásokat, keresletet veszik figyelembe.

Ugyanakkor a libahús fogyasztásától külföldön sokan elfordultak – nemcsak a vegetáriánusok –, mert nem tudnak róla megbizonyosodni, hogy nem tépték-e vagy tömték-e a jószágot. De ez a szemlélet még kevéssé befolyásolja a hazai fogyasztást.

A kihalófélben lévő hazai hentesboltokban sem jellemző, hogy libahúst gyakran tartanának. A nagyobb piacokon néhol – de ott meg sokan csak ácsingózva nézik a pultot, olyan drágán mérik. Bár egyes vendéglátós cégek szerint csökkent a beszerzési ár, ez nem nagyon látszik a jelenlegi kínálaton.

Nem a libahúseladás időszaka volt az elmúlt év: a 2022 októberétől 2023 szeptemberéig tartó periódusban 123 tonna libahús fogyott a magyarországi kiskereskedelmi üzletekben, ami 48 százalékos mennyiségi visszaesést jelent a megelőző 12 hónaphoz képest.

A jelentős csökkenés az értékbeli eladásban is megmutatkozik, ugyanis a 624 millió forintos forgalom 120 millió forinttal marad el a korábbi 12 hónapban az NIQ kiskereskedelmi indexe által regisztrált összegtől.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Mfor.hu


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.