Mit szólna ehhez Lúdas Matyi? - Nincs jó hírünk Márton-napra

Társlapunk, az mfor.hu munkatársa, Elek Lenke Márton-nap előtt egy héttel körbejárta a szupermarketeket, és szinte sehol nem volt libahús, még nyak se, ami oly finom levesnek.

Sok munkát igényel a libatenyésztés, a 21. században is. De arról, hogy nem fogy több, talán a szűkös kínálat is tehet.

Amin persze nem lehet csodálkozni, hiszen a külföldi láncok „központilag” rendelnek mindent, nem elsősorban a magyar szokásokat, keresletet veszik figyelembe.

Ugyanakkor a libahús fogyasztásától külföldön sokan elfordultak – nemcsak a vegetáriánusok –, mert nem tudnak róla megbizonyosodni, hogy nem tépték-e vagy tömték-e a jószágot. De ez a szemlélet még kevéssé befolyásolja a hazai fogyasztást.

A kihalófélben lévő hazai hentesboltokban sem jellemző, hogy libahúst gyakran tartanának. A nagyobb piacokon néhol – de ott meg sokan csak ácsingózva nézik a pultot, olyan drágán mérik. Bár egyes vendéglátós cégek szerint csökkent a beszerzési ár, ez nem nagyon látszik a jelenlegi kínálaton.

Nem a libahúseladás időszaka volt az elmúlt év: a 2022 októberétől 2023 szeptemberéig tartó periódusban 123 tonna libahús fogyott a magyarországi kiskereskedelmi üzletekben, ami 48 százalékos mennyiségi visszaesést jelent a megelőző 12 hónaphoz képest.

A jelentős csökkenés az értékbeli eladásban is megmutatkozik, ugyanis a 624 millió forintos forgalom 120 millió forinttal marad el a korábbi 12 hónapban az NIQ kiskereskedelmi indexe által regisztrált összegtől.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Mfor.hu


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.