Morzsi igen, babuka nem

Nagy felháborodást váltott ki, amikor a szóbeszéd tárgya lett, hogy a Moki's Goodies nevű hamburgi kávézó házirendjében az szerepel: „a kutyák a teraszig bejöhetnek, a hat év alatti gyerekek egyáltalán nem".

Az Instragramon indulatos kommenteket szült a gyerekeket kizáró házirend.

A kávézó tulajdonosa, Monika Ertl megelégelte a szidásokat és ellenségeskedést. A tulaj szerint pszichológiai terror (mobbing) zajlik ellene, és azt kívánja, hogy a támadói „bizonyára egészen csodálatos” gyerekei ne éljenek át ilyet. Kifejti: ő maga is anya és nagy családból származik, így pontosan ismeri a témát, és nehezen lehetne őt gyerekellenességgel vádolni. „A Moki's Goodies nem adományokból finanszírozott, demokratikus anya-gyermek projekt, hanem egy étterem, aminek én találtam ki a koncepcióját és én invesztáltam bele a saját pénzemet. Mert a saját döntéseimet szeretném megvalósítani anélkül, hogy azokat igazolnom kellene.” A tulajdonos arról is ír a vitában, hogy itt nem „szociális romantikáról” van szó, hanem számokról, és „anyuka-kávézóként” nem működött a hely.

Németországban nem ez az első ilyen botrány: Berlinben már évekkel ezelőtt „gyerekmentes zónát” vezetett be egy kávézó, és Rügen szigetén is van egy Omas Küche (Nagyi konyhája) nevű hely, amely 17 órától csak felnőtteket kíván fogadni.

Magyarországon több olyan hotel működik, ahol nem hallani gyerekzsivajt, például Egerben, Szentendrén, Ráckevén, Püspökladányban, Balatonfüreden és még sok egyéb helyen. Kifejezetten felnőttbarát vagy gyerekmentes étteremmel még nem találkoztunk, de olyan étteremmel igen, amely gyermekeket abban az esetben tud fogadni, amennyiben az étteremben való tartózkodás során mindvégig felügyelet alatt állnak.

Amikor nincsenek erre vonatkozó pontosan meghatárosott szabályok, gyakran előfordul, hogy a gyerekek a felszolgáló munkaterületét nem hagyják szabadon és erre a szüleik sem szólítják fel őket. Ez kifejezetten balesetveszélyes: például a lengőajtó megüti a gyereket, esetleg a felszolgáló kezéből kiütött tányér a földön vagy a forró étellel együtt a gyereken landol. Ezeket a baleseteket elkerüli a gyerekmentes kávézó.

 

Forrás: mandiner.hu

Forrás: turizmusonline.hu


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?