Panyik Gáborné versenyigazgató, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének adjunktusa elmondta, a Gyulán áprilisban zajlott versenyre összesen 791 tétel érkezett nemcsak Magyarországról, hanem többek közt Szlovákiából, Csehországból, Romániából, sőt Örményországból is. Nyolcvanhat párlat kapott aranyérmet, közülük húsz champion minősítést. Utóbbiakból választotta ki a zsűri a legjobbat, az agárdi szilvapálinkát.
A győztes pálinkát a korábbi évek nyertes párlataival együtt, "megőrzendő nemzeti kincsként" helyezték el külön vitrinben a Mezőgazdasági Múzeumban.
Az Agárdi Pálinkafőzde képviseletében Vértes Tibor főzőmester úgy fogalmazott, a 2001-ben alakult cég mindent megtesz, hogy az általuk termelt gyümölcsből a legjobb minőségű termékek készüljenek és igyekeznek mindig megfelelni a feladatoknak.
"Magyarországon mintegy 300 ezren foglalkoznak pálinkafőzéssel. A gazdasági válság idején fontos, hogy az ország minőségi termékek készítésével foglalkozzon. A magyar pálinka ismertté válását és minőségének fenntartását pedig az ehhez hasonló versenyekkel lehet biztosítani" - hangsúlyozta Habsburg György, Magyarország európai uniós nagykövete, a verseny fővédnöke.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is kiemelte: a magyar pálinka értékhordozó, része a történelemnek, a mindennapoknak. Fontos ezért támogatni, hogy egyre inkább visszakapja kiérdemelt helyét a jelenben és a jövőben.
"Igazán örvendetes, hogy a magyar jogalkotás is kiveszi részét a pálinka jövőjének biztosításában" - mondta a miniszter.
A magyar párlat azonban külföldön még nem eléggé ismert. További támogatásra van tehát szükség ahhoz, hogy méltó helyet foglaljon el a vodka, a konyak, a whisky és egyéb termékek sorában - mutatott rá Oroszné Dr. Prekop Erzsébet, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.(MTI)
Múzeumban a legjobb pálinka
(MTI) - Ünnepélyesen vitrinbe helyezték az Agárdi Pálinkafőzde szilvapálinkáját, a XIX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny győztesét a Mezőgazdasági Múzeumban kedden.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.