Eredetileg a pezsgő készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai gyakorlatban azonban már a többfajta tudatos arányban házasított bort is ezzel az elnevezéssel illették. Az utóbbi időkben a Villányi- Siklósi borvidéken is elterjedt a többféle szőlő házasításából készült borkülönlegesség, mely egyes kisebb termelők csúcsborai és a legjobb vörösborok összeházasításával jönnek létre. Ilyenkor a hazai bortörvény előírásainak megfelelően a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a címkén kellett feltüntetni.A cuvée név helyett mostantól a borászok vagy az alkotó fajtákat, vagy egy általuk választott fantázianevet írhatnak a cimkékre. Az idei borok palackozása már megkezdődött. A már forgalomban lévő borokon maradhat a kifejezés, de a még a pincészetekben lévő palackok átcimkézése komoly költséget jelent a hazai borászoknak. Az Európai Unió mér néhány évvel ezelőtt kizárólagos portugál privilégiummá minősítette az oportó elnevezést, de hasonló védelmet élvez a magyar pálinka is.
Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet
Egy Európai Uniós rendelet az idei szürettől nem engedélyezi a magyar borászoknak a cuvée elnevezés használatát. A továbbiakban csak a francia pezsgőgyártáshoz használt kevert alapbort nevezhetik így az uniós országokban.

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben
Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?
2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak
A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál
Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka
A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown
Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe
Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.