Eredetileg a pezsgő készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai gyakorlatban azonban már a többfajta tudatos arányban házasított bort is ezzel az elnevezéssel illették. Az utóbbi időkben a Villányi- Siklósi borvidéken is elterjedt a többféle szőlő házasításából készült borkülönlegesség, mely egyes kisebb termelők csúcsborai és a legjobb vörösborok összeházasításával jönnek létre. Ilyenkor a hazai bortörvény előírásainak megfelelően a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a címkén kellett feltüntetni.A cuvée név helyett mostantól a borászok vagy az alkotó fajtákat, vagy egy általuk választott fantázianevet írhatnak a cimkékre. Az idei borok palackozása már megkezdődött. A már forgalomban lévő borokon maradhat a kifejezés, de a még a pincészetekben lévő palackok átcimkézése komoly költséget jelent a hazai borászoknak. Az Európai Unió mér néhány évvel ezelőtt kizárólagos portugál privilégiummá minősítette az oportó elnevezést, de hasonló védelmet élvez a magyar pálinka is.
Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet
Egy Európai Uniós rendelet az idei szürettől nem engedélyezi a magyar borászoknak a cuvée elnevezés használatát. A továbbiakban csak a francia pezsgőgyártáshoz használt kevert alapbort nevezhetik így az uniós országokban.
Járatlan utakon - elindult az új boros kampány
Az idei kampány keretében a három kiemelt borvidékről készült videóban mutatják be az egyes vidékek ikonikus fajtáit.
Már az Oktoberfest sem a régi - egyre jobban fogy az alkoholmentes sör!
A Nemzeti Sörfőzdék Szövetségének statisztikái is azt mutatják, hogy 2015 óta folyamatosan csökken a sörértékesítés.
Változó alkoholfogyasztás a világ legnépesebb generációjánál
A Z generáció a fejlődés és a jövő egyik kulcsa, és most kiderült, hogy lényegesen kevesebb alkoholt fogyaszt, mint az idősebb korosztályok.
Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat
2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!
Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza
Az 50 Top Pizza Awards listája a világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg
A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban
Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme
Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont
Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Interjú
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén
A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.