Eredetileg a pezsgő készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai gyakorlatban azonban már a többfajta tudatos arányban házasított bort is ezzel az elnevezéssel illették. Az utóbbi időkben a Villányi- Siklósi borvidéken is elterjedt a többféle szőlő házasításából készült borkülönlegesség, mely egyes kisebb termelők csúcsborai és a legjobb vörösborok összeházasításával jönnek létre. Ilyenkor a hazai bortörvény előírásainak megfelelően a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a címkén kellett feltüntetni.A cuvée név helyett mostantól a borászok vagy az alkotó fajtákat, vagy egy általuk választott fantázianevet írhatnak a cimkékre. Az idei borok palackozása már megkezdődött. A már forgalomban lévő borokon maradhat a kifejezés, de a még a pincészetekben lévő palackok átcimkézése komoly költséget jelent a hazai borászoknak. Az Európai Unió mér néhány évvel ezelőtt kizárólagos portugál privilégiummá minősítette az oportó elnevezést, de hasonló védelmet élvez a magyar pálinka is.
Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet
Egy Európai Uniós rendelet az idei szürettől nem engedélyezi a magyar borászoknak a cuvée elnevezés használatát. A továbbiakban csak a francia pezsgőgyártáshoz használt kevert alapbort nevezhetik így az uniós országokban.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc
A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata
Új séf, új étlap, új élmények.

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme
Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Szigorítás az energiaitalok piacán
A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén
Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják
A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás
Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója
Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

A világ tíz legjobb kávézója
Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre
Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.