Nemzetközi tapasztalatcsere Muravidéken

Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását - adta hírül a Vas Népe.

A Pannon Gasztronómia Élmények projekt keretében immáron második alkalommal találkoztak vasi és zalai, valamint muravidéki vendéglősök, vendéglátással foglalkozó szakemberek és újságírók. A vasi és zalai küldöttség tagjai - a Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szlovén kollégáik Vas megyei látogatását viszonozták. Ellátogattak több helyi terméket előállító vállalkozáshoz, s a nap a helyi alapanyagokra alapozó, vezetett konyhaművészeti esttel zárult.

Az egyes vállalkozásoknál szerzett tapasztalatokból kiderült, hogy Szlovéniában a helyi termékeket előállítók között egyaránt vannak nagy hagyományokkal rendelkező, többgenerációs családi üzemek, újdonsült vállalkozások,s nagyobb gyárak is.

A Kodila sonkaüzem Margisavciban harmadik generációs vállalkozás, amelynek a friss húsok mellett három termékcsaládja van: a sonka, a házi szalámi, valamint a különleges pástétomok. Ezek közül a speciális módszerekkel készült muravidék sonka a a legnépszerűbb.

Az osztrák határ tőszomszédságában lévő Rogasovciban Martin Ficko középiskolai álmát valósította meg a gyümölcsöse, valamint az ehhez kapcsolódó feldolgozó létrehozásával. A fiatalember azonban nem a gorickói körzet korábbi gyümölcstermesztési hagyományait vitte tovább, hanem olyan ültetvényt hozott létre, amelyek korábban egész Szlovénia szerte sem voltak. Így telepített első lépésben birsalmafát.

A későbbiekben még ültetett naspolyafákat, s előtérbe kerültek a térség hagyományos ősi fajtái is. A gyümölcsöt nem frissen, hanem feldolgozva, lekvárként, pálinkaként, s likőrként értékesíti.

Nagyüzem, ám bizonyos fokig speciális terméket állít elő - turisztikai látványosságnak sem utolsó körülmények között - a Radgonai Pezsgőpincészet. Az alapanyagot 380 hektár területen termelik meg, ebből 4,5 millió liter pezsgőt készítenek. Termékeik az egész országban nagyon keresettek.

Az esti vacsorán a tanulmányútnak is beillő találkozó résztvevői még további helyi termék-előállítókkal, illetve azok produktumaival ismerkedhettek meg. Ezek között volt például egy biogazdaság is, amely mozgáscsökkent embereknek adnak munkát.

A vasi szakemberek nagy érdeklődést mutattak az élelmiszereket előállító szlovéniai vállalkozások működése iránt. Az elmondásból azt is megállapíthatták, hogy a határon túli kis cégek előnyben vannak azért is, mert a korábbi jugoszláviai szabályozás nem akadályozta a családi vállalkozások működését.

Ez abból a szempontból is előnyös, hogy egy-egy cég lépésről-lépésre fejlődhetett, miközben a szülők átadhatták a gyermekekeiknek a szakmai tapasztalatokat. (forrás: Vas Népe)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.