Nemzetközi tapasztalatcsere Muravidéken

Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását - adta hírül a Vas Népe.

A Pannon Gasztronómia Élmények projekt keretében immáron második alkalommal találkoztak vasi és zalai, valamint muravidéki vendéglősök, vendéglátással foglalkozó szakemberek és újságírók. A vasi és zalai küldöttség tagjai - a Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szlovén kollégáik Vas megyei látogatását viszonozták. Ellátogattak több helyi terméket előállító vállalkozáshoz, s a nap a helyi alapanyagokra alapozó, vezetett konyhaművészeti esttel zárult.

Az egyes vállalkozásoknál szerzett tapasztalatokból kiderült, hogy Szlovéniában a helyi termékeket előállítók között egyaránt vannak nagy hagyományokkal rendelkező, többgenerációs családi üzemek, újdonsült vállalkozások,s nagyobb gyárak is.

A Kodila sonkaüzem Margisavciban harmadik generációs vállalkozás, amelynek a friss húsok mellett három termékcsaládja van: a sonka, a házi szalámi, valamint a különleges pástétomok. Ezek közül a speciális módszerekkel készült muravidék sonka a a legnépszerűbb.

Az osztrák határ tőszomszédságában lévő Rogasovciban Martin Ficko középiskolai álmát valósította meg a gyümölcsöse, valamint az ehhez kapcsolódó feldolgozó létrehozásával. A fiatalember azonban nem a gorickói körzet korábbi gyümölcstermesztési hagyományait vitte tovább, hanem olyan ültetvényt hozott létre, amelyek korábban egész Szlovénia szerte sem voltak. Így telepített első lépésben birsalmafát.

A későbbiekben még ültetett naspolyafákat, s előtérbe kerültek a térség hagyományos ősi fajtái is. A gyümölcsöt nem frissen, hanem feldolgozva, lekvárként, pálinkaként, s likőrként értékesíti.

Nagyüzem, ám bizonyos fokig speciális terméket állít elő - turisztikai látványosságnak sem utolsó körülmények között - a Radgonai Pezsgőpincészet. Az alapanyagot 380 hektár területen termelik meg, ebből 4,5 millió liter pezsgőt készítenek. Termékeik az egész országban nagyon keresettek.

Az esti vacsorán a tanulmányútnak is beillő találkozó résztvevői még további helyi termék-előállítókkal, illetve azok produktumaival ismerkedhettek meg. Ezek között volt például egy biogazdaság is, amely mozgáscsökkent embereknek adnak munkát.

A vasi szakemberek nagy érdeklődést mutattak az élelmiszereket előállító szlovéniai vállalkozások működése iránt. Az elmondásból azt is megállapíthatták, hogy a határon túli kis cégek előnyben vannak azért is, mert a korábbi jugoszláviai szabályozás nem akadályozta a családi vállalkozások működését.

Ez abból a szempontból is előnyös, hogy egy-egy cég lépésről-lépésre fejlődhetett, miközben a szülők átadhatták a gyermekekeiknek a szakmai tapasztalatokat. (forrás: Vas Népe)


Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben

Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.