No photo please!

A New York Times írásában az éttermi fotózást járja körbe, megszólaltatva szakácsokat, tulajdonosokat és egyszerű embereket is. David Bouley séf sokféle ételfotózást látott már, kezdve a hatalmas objektívekkel is jól bánó külföldi turistáktól az asztalra aprócska állványt is felállító profikon át a körülöttük a vakuval mindenkit megzavaró kompakthasználókig - fogalmaz az SG.hu.

Még olyan is előfordult, aki felállt a székre, hogy felülről fotózza le ételét. "Muszáj valamit csinálnunk, különben olyan lesz, mint a cirkuszban" - vélte. De ahelyett, hogy közölték volna, hogy tilos az ételek fotózása, inkább elébe mentek a problémának, és segítenek abban, hogy vendégeik terjeszthessék ismerőseik körében milyen finomat esznek. Ilyenkor behívják a vásárlót a konyhába és közlik vele, hogy "a fotó sokkal jobban nézne ki egy márványasztalon", majd mellérakják a szószt, és készülhet a fotó.

Persze nem minden konyhafőnök vagy étteremtulajdonos ilyen alkalmazkodó, főként napjainkban, amikor mindenkinek a zsebében ott lapul a sokmegapixeles okostelefon. A Michelin csillagos New York-i Momofuku Ko-ban például rászól a pincér a kattintgató betérőkre, de a torontói Shoto, vagy az Ausztráliában lévő Seiobo is külön szabályozást volt kénytelen bevezetni. Az olyan felsőkategóriás éttermek pedig, mint a Fat Duck vagy a Per Se tiltják a vakuhasználatot. "Komoly méreteket kezd ölteni a probléma" - nyilatkozta a 16 éve a szakmában dolgozó Steven Hall, a Bouley és számos más étterem szóvivője. "Mindenki szeretne egy saját képet, és nem érdekli őket hogyan hat mindez a körülöttük ülőkre".

A Brooklin Fare tulajdonosa, Moe Issa már több hónapja betiltotta a fotózást, mivel az túl zavaró volt 18 személyes családias éttermében. "Sok ember dühös lesz emiatt, nem értik miért tilos. Elmondjuk nekik, hogy azt szeretnénk, hogy a körülöttük lévő emberek élvezni tudják az ételüket. Ők sok pénzt fizetnek az élményért, és még a szakácsunkat is megzavarják." Bouley egyetértett vele abban, hogy a fotózás lerombolja a hangulatot. "Megtörik a beszélgetés, és nehéz emlékezetes estét felépíteni, ha párpercenként egy vaku villan." A probléma kezelésére Moe Issa másnap profi fotókkal lepi meg látogatóit, de Hall szerint ez nem jó megoldás, mert az emberek azonnal el akarják mondani barátaiknak, hogy mit esznek. Ők egy olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amellyel már a számla kiállítása előtt meg tudják lepni vendégeiket az általuk evett ételek fotóival.

A probléma nehézségét jelzi, hogy nehéz megmondani kit zavar jobban az ételfotózás, a tulajdonosokat, a szakácsot, a mellettük lévő asztalnál étkezőket vagy a fotós saját asztaltársaságát. Emma Kate Tsai, egy houstoni szerkesztő szerint 64 éves apja őrületbe kerget családját, mert egy falatot sem ehetnek, míg apjuk le nem fotózott mindent. Még az iPhone-nal ételfotózást tanító Valery Rizzo szerint is átléptek egy határt. Belefáradva a rosszul pozícionált, túlvakuzott, homályos képek tömegébe osztályának az olyan alkalmazások használatán, mint az Instagram túl a fotózás alapjait is igyekszik átadni. "Az első szabály, hogy nem vakuzunk."

De minden erőfeszítés kár, ha egyre nő az okostelefonos gasztrobloggerek légiója, akik szerint amellett, hogy tevékenységük tisztelgés a munka előtt még ingyenreklámot is nyújtanak a helyeknek. Az utóbbi két évben minden tál ramenjéről fotót posztoló Jordy Trachtenberg egyenesen döbbenetét fejezte ki a tiltást hallva. "Ez sokkoló, legális ez egyáltalán?" Vallomása szerint soha nem tapasztalt ellenkezést tevékenysége iránt.

Forrás: SG.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.