No photo please!

A New York Times írásában az éttermi fotózást járja körbe, megszólaltatva szakácsokat, tulajdonosokat és egyszerű embereket is. David Bouley séf sokféle ételfotózást látott már, kezdve a hatalmas objektívekkel is jól bánó külföldi turistáktól az asztalra aprócska állványt is felállító profikon át a körülöttük a vakuval mindenkit megzavaró kompakthasználókig - fogalmaz az SG.hu.

Még olyan is előfordult, aki felállt a székre, hogy felülről fotózza le ételét. "Muszáj valamit csinálnunk, különben olyan lesz, mint a cirkuszban" - vélte. De ahelyett, hogy közölték volna, hogy tilos az ételek fotózása, inkább elébe mentek a problémának, és segítenek abban, hogy vendégeik terjeszthessék ismerőseik körében milyen finomat esznek. Ilyenkor behívják a vásárlót a konyhába és közlik vele, hogy "a fotó sokkal jobban nézne ki egy márványasztalon", majd mellérakják a szószt, és készülhet a fotó.

Persze nem minden konyhafőnök vagy étteremtulajdonos ilyen alkalmazkodó, főként napjainkban, amikor mindenkinek a zsebében ott lapul a sokmegapixeles okostelefon. A Michelin csillagos New York-i Momofuku Ko-ban például rászól a pincér a kattintgató betérőkre, de a torontói Shoto, vagy az Ausztráliában lévő Seiobo is külön szabályozást volt kénytelen bevezetni. Az olyan felsőkategóriás éttermek pedig, mint a Fat Duck vagy a Per Se tiltják a vakuhasználatot. "Komoly méreteket kezd ölteni a probléma" - nyilatkozta a 16 éve a szakmában dolgozó Steven Hall, a Bouley és számos más étterem szóvivője. "Mindenki szeretne egy saját képet, és nem érdekli őket hogyan hat mindez a körülöttük ülőkre".

A Brooklin Fare tulajdonosa, Moe Issa már több hónapja betiltotta a fotózást, mivel az túl zavaró volt 18 személyes családias éttermében. "Sok ember dühös lesz emiatt, nem értik miért tilos. Elmondjuk nekik, hogy azt szeretnénk, hogy a körülöttük lévő emberek élvezni tudják az ételüket. Ők sok pénzt fizetnek az élményért, és még a szakácsunkat is megzavarják." Bouley egyetértett vele abban, hogy a fotózás lerombolja a hangulatot. "Megtörik a beszélgetés, és nehéz emlékezetes estét felépíteni, ha párpercenként egy vaku villan." A probléma kezelésére Moe Issa másnap profi fotókkal lepi meg látogatóit, de Hall szerint ez nem jó megoldás, mert az emberek azonnal el akarják mondani barátaiknak, hogy mit esznek. Ők egy olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amellyel már a számla kiállítása előtt meg tudják lepni vendégeiket az általuk evett ételek fotóival.

A probléma nehézségét jelzi, hogy nehéz megmondani kit zavar jobban az ételfotózás, a tulajdonosokat, a szakácsot, a mellettük lévő asztalnál étkezőket vagy a fotós saját asztaltársaságát. Emma Kate Tsai, egy houstoni szerkesztő szerint 64 éves apja őrületbe kerget családját, mert egy falatot sem ehetnek, míg apjuk le nem fotózott mindent. Még az iPhone-nal ételfotózást tanító Valery Rizzo szerint is átléptek egy határt. Belefáradva a rosszul pozícionált, túlvakuzott, homályos képek tömegébe osztályának az olyan alkalmazások használatán, mint az Instagram túl a fotózás alapjait is igyekszik átadni. "Az első szabály, hogy nem vakuzunk."

De minden erőfeszítés kár, ha egyre nő az okostelefonos gasztrobloggerek légiója, akik szerint amellett, hogy tevékenységük tisztelgés a munka előtt még ingyenreklámot is nyújtanak a helyeknek. Az utóbbi két évben minden tál ramenjéről fotót posztoló Jordy Trachtenberg egyenesen döbbenetét fejezte ki a tiltást hallva. "Ez sokkoló, legális ez egyáltalán?" Vallomása szerint soha nem tapasztalt ellenkezést tevékenysége iránt.

Forrás: SG.hu


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.