No photo please!

A New York Times írásában az éttermi fotózást járja körbe, megszólaltatva szakácsokat, tulajdonosokat és egyszerű embereket is. David Bouley séf sokféle ételfotózást látott már, kezdve a hatalmas objektívekkel is jól bánó külföldi turistáktól az asztalra aprócska állványt is felállító profikon át a körülöttük a vakuval mindenkit megzavaró kompakthasználókig - fogalmaz az SG.hu.

Még olyan is előfordult, aki felállt a székre, hogy felülről fotózza le ételét. "Muszáj valamit csinálnunk, különben olyan lesz, mint a cirkuszban" - vélte. De ahelyett, hogy közölték volna, hogy tilos az ételek fotózása, inkább elébe mentek a problémának, és segítenek abban, hogy vendégeik terjeszthessék ismerőseik körében milyen finomat esznek. Ilyenkor behívják a vásárlót a konyhába és közlik vele, hogy "a fotó sokkal jobban nézne ki egy márványasztalon", majd mellérakják a szószt, és készülhet a fotó.

Persze nem minden konyhafőnök vagy étteremtulajdonos ilyen alkalmazkodó, főként napjainkban, amikor mindenkinek a zsebében ott lapul a sokmegapixeles okostelefon. A Michelin csillagos New York-i Momofuku Ko-ban például rászól a pincér a kattintgató betérőkre, de a torontói Shoto, vagy az Ausztráliában lévő Seiobo is külön szabályozást volt kénytelen bevezetni. Az olyan felsőkategóriás éttermek pedig, mint a Fat Duck vagy a Per Se tiltják a vakuhasználatot. "Komoly méreteket kezd ölteni a probléma" - nyilatkozta a 16 éve a szakmában dolgozó Steven Hall, a Bouley és számos más étterem szóvivője. "Mindenki szeretne egy saját képet, és nem érdekli őket hogyan hat mindez a körülöttük ülőkre".

A Brooklin Fare tulajdonosa, Moe Issa már több hónapja betiltotta a fotózást, mivel az túl zavaró volt 18 személyes családias éttermében. "Sok ember dühös lesz emiatt, nem értik miért tilos. Elmondjuk nekik, hogy azt szeretnénk, hogy a körülöttük lévő emberek élvezni tudják az ételüket. Ők sok pénzt fizetnek az élményért, és még a szakácsunkat is megzavarják." Bouley egyetértett vele abban, hogy a fotózás lerombolja a hangulatot. "Megtörik a beszélgetés, és nehéz emlékezetes estét felépíteni, ha párpercenként egy vaku villan." A probléma kezelésére Moe Issa másnap profi fotókkal lepi meg látogatóit, de Hall szerint ez nem jó megoldás, mert az emberek azonnal el akarják mondani barátaiknak, hogy mit esznek. Ők egy olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amellyel már a számla kiállítása előtt meg tudják lepni vendégeiket az általuk evett ételek fotóival.

A probléma nehézségét jelzi, hogy nehéz megmondani kit zavar jobban az ételfotózás, a tulajdonosokat, a szakácsot, a mellettük lévő asztalnál étkezőket vagy a fotós saját asztaltársaságát. Emma Kate Tsai, egy houstoni szerkesztő szerint 64 éves apja őrületbe kerget családját, mert egy falatot sem ehetnek, míg apjuk le nem fotózott mindent. Még az iPhone-nal ételfotózást tanító Valery Rizzo szerint is átléptek egy határt. Belefáradva a rosszul pozícionált, túlvakuzott, homályos képek tömegébe osztályának az olyan alkalmazások használatán, mint az Instagram túl a fotózás alapjait is igyekszik átadni. "Az első szabály, hogy nem vakuzunk."

De minden erőfeszítés kár, ha egyre nő az okostelefonos gasztrobloggerek légiója, akik szerint amellett, hogy tevékenységük tisztelgés a munka előtt még ingyenreklámot is nyújtanak a helyeknek. Az utóbbi két évben minden tál ramenjéről fotót posztoló Jordy Trachtenberg egyenesen döbbenetét fejezte ki a tiltást hallva. "Ez sokkoló, legális ez egyáltalán?" Vallomása szerint soha nem tapasztalt ellenkezést tevékenysége iránt.

Forrás: SG.hu


Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.