No photo please!

A New York Times írásában az éttermi fotózást járja körbe, megszólaltatva szakácsokat, tulajdonosokat és egyszerű embereket is. David Bouley séf sokféle ételfotózást látott már, kezdve a hatalmas objektívekkel is jól bánó külföldi turistáktól az asztalra aprócska állványt is felállító profikon át a körülöttük a vakuval mindenkit megzavaró kompakthasználókig - fogalmaz az SG.hu.

Még olyan is előfordult, aki felállt a székre, hogy felülről fotózza le ételét. "Muszáj valamit csinálnunk, különben olyan lesz, mint a cirkuszban" - vélte. De ahelyett, hogy közölték volna, hogy tilos az ételek fotózása, inkább elébe mentek a problémának, és segítenek abban, hogy vendégeik terjeszthessék ismerőseik körében milyen finomat esznek. Ilyenkor behívják a vásárlót a konyhába és közlik vele, hogy "a fotó sokkal jobban nézne ki egy márványasztalon", majd mellérakják a szószt, és készülhet a fotó.

Persze nem minden konyhafőnök vagy étteremtulajdonos ilyen alkalmazkodó, főként napjainkban, amikor mindenkinek a zsebében ott lapul a sokmegapixeles okostelefon. A Michelin csillagos New York-i Momofuku Ko-ban például rászól a pincér a kattintgató betérőkre, de a torontói Shoto, vagy az Ausztráliában lévő Seiobo is külön szabályozást volt kénytelen bevezetni. Az olyan felsőkategóriás éttermek pedig, mint a Fat Duck vagy a Per Se tiltják a vakuhasználatot. "Komoly méreteket kezd ölteni a probléma" - nyilatkozta a 16 éve a szakmában dolgozó Steven Hall, a Bouley és számos más étterem szóvivője. "Mindenki szeretne egy saját képet, és nem érdekli őket hogyan hat mindez a körülöttük ülőkre".

A Brooklin Fare tulajdonosa, Moe Issa már több hónapja betiltotta a fotózást, mivel az túl zavaró volt 18 személyes családias éttermében. "Sok ember dühös lesz emiatt, nem értik miért tilos. Elmondjuk nekik, hogy azt szeretnénk, hogy a körülöttük lévő emberek élvezni tudják az ételüket. Ők sok pénzt fizetnek az élményért, és még a szakácsunkat is megzavarják." Bouley egyetértett vele abban, hogy a fotózás lerombolja a hangulatot. "Megtörik a beszélgetés, és nehéz emlékezetes estét felépíteni, ha párpercenként egy vaku villan." A probléma kezelésére Moe Issa másnap profi fotókkal lepi meg látogatóit, de Hall szerint ez nem jó megoldás, mert az emberek azonnal el akarják mondani barátaiknak, hogy mit esznek. Ők egy olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amellyel már a számla kiállítása előtt meg tudják lepni vendégeiket az általuk evett ételek fotóival.

A probléma nehézségét jelzi, hogy nehéz megmondani kit zavar jobban az ételfotózás, a tulajdonosokat, a szakácsot, a mellettük lévő asztalnál étkezőket vagy a fotós saját asztaltársaságát. Emma Kate Tsai, egy houstoni szerkesztő szerint 64 éves apja őrületbe kerget családját, mert egy falatot sem ehetnek, míg apjuk le nem fotózott mindent. Még az iPhone-nal ételfotózást tanító Valery Rizzo szerint is átléptek egy határt. Belefáradva a rosszul pozícionált, túlvakuzott, homályos képek tömegébe osztályának az olyan alkalmazások használatán, mint az Instagram túl a fotózás alapjait is igyekszik átadni. "Az első szabály, hogy nem vakuzunk."

De minden erőfeszítés kár, ha egyre nő az okostelefonos gasztrobloggerek légiója, akik szerint amellett, hogy tevékenységük tisztelgés a munka előtt még ingyenreklámot is nyújtanak a helyeknek. Az utóbbi két évben minden tál ramenjéről fotót posztoló Jordy Trachtenberg egyenesen döbbenetét fejezte ki a tiltást hallva. "Ez sokkoló, legális ez egyáltalán?" Vallomása szerint soha nem tapasztalt ellenkezést tevékenysége iránt.

Forrás: SG.hu


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.