Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét, a belvárosi Wekerle Sándor utcában. Az olasz étterem az ötcsillagos Dorothea Hotel épületében van, és nem mindennapi ízekkel várja mostantól vendégeit.

Újabb nemzetközileg ismert gasztronómiai világmárka érkezett Budapestre. A Vörösmarty térnél található ötcsillagos Dorothea Hotel épületében nyitotta meg május 15-én első éttermét a régióban a Grupo Dani García, Dani García világhírű séf cégcsoportja. Az Alelí Budapest nyitóeseményén személyesen Dani García is részt vett.

Az új hely megnyitója szerdán, május 15-én / Forrás: BDPST
Az új hely megnyitója szerdán, május 15-én / Forrás: BDPST

Örülök nagyon, hogy ismét Budapesten lehetek, egy olyan városban, amelyet néhány évvel ezelőtt volt szerencsém felfedezni a Michelin európai útikönyve kapcsán. Akkoriban csak álmodtam arról, hogy újra itt járhatok, most pedig már az Alelí megnyitóján ünnepelhetek a csapattal

– mondta az olasz étterem nyitása kapcsán Dani García, aki azt is hozzátette, váratlan meglepetésként érte őket a nyitás lehetősége a Dorothea Hotel épületében, de egy percig sem haboztak megragadni az alkalmat.

Forrás: BDPST
Forrás: BDPST

Ízek művésze, két csillag, majd még feljebb - és jön az újabb állomás

A gasztronómiai trendeket alakító Dani García önmagát az „ízek művészeként" határozza meg, aki hazája gasztronómiáját ötvözi a világ konyháinak hagyományaival és összetevőivel. A spanyol séf akkor tett szert világhírnévre, amikor korábbi étterme,

a Dani García Restaurante először már azonnal 2 Michelin-csillagot szerzett, majd 2018-ban 3 Michelin-csillagot kapott, és ezt követően nemsokkal bejelentette, hogy bezárja azt, hogy egy nagyobb álmára koncentrálhasson.

Az általa alapított Grupo Dani García célja, hogy kiterjessze a séf kulináris vízióját, eljuttatva az andalúz konyha interpretációját a világ minden szegletébe. Azóta a Grupo Dani García számos nagy sikernek örvendő éttermet nyitott világszerte, a terjeszkedést pedig 2024-ben a régióban is folytatja.

Igazi dolce vita

Az Alelí egy igazi olasz osteria, ahol García inspirációja és receptjei nyomán elevenedik meg a mediterrán konyha varázsa. A családias légkört áthatja a dolce vita életérzés,

az étterem étlapja utazásra invitálja a vendégeket, akik azon keresztül átélhetik Piemont, Lombardia, Lazio, Campania vagy Szicília különböző vidékeinek hangulatát.

Forrás: BDPST
Forrás: BDPST

Az étterem célja, hogy mindenki kötetlenül élvezhesse a mediterrán konyha klasszikus fogásait, amelyeket az Olaszországból érkező alapanyagok mellett a legkiválóbb magyar alapanyagokból készítenek - a libamájat, néhány paradicsomfélét például hazai termelőktől szerzik be.

A 3 csillagot elért spanyol sztárséf feketében, Dani García, mellette az Alelí Head chef-je, Giorgio Cavicchiolo / Forrás: BDPST
A 3 csillagot elért spanyol sztárséf feketében, Dani García, mellette az Alelí Head chef-je, Giorgio Cavicchiolo / Forrás: BDPST

Számtalan kulináris kaland és tapasztalat során mindig a kapcsolatteremtés volt számomra a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy ez az, amit az Alelí és egyben az olasz konyha is megtestesít: szívvel lélekkel főzni mindegy egyes vendégünknek függetlenül attól, hogy kik ők és honnan érkeztek. Az Alelíben számunkra mindenki családtag" 

– mondta a megnyitó alkalmával a budapesti Alelí Head chef-je, Giorgio Cavicchiolo, aki kiválóan beszéli a magyart.

Forrás: BDPST
Forrás: BDPST

Az Alelí Budapest mellett 2024-ben várható a BiBo nyitása is, szintén a Dorothea Hotel épületében - áll még a BDPST a nyitás kapcsán kiadott közleményében.

 


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.