Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét, a belvárosi Wekerle Sándor utcában. Az olasz étterem az ötcsillagos Dorothea Hotel épületében van, és nem mindennapi ízekkel várja mostantól vendégeit.

Újabb nemzetközileg ismert gasztronómiai világmárka érkezett Budapestre. A Vörösmarty térnél található ötcsillagos Dorothea Hotel épületében nyitotta meg május 15-én első éttermét a régióban a Grupo Dani García, Dani García világhírű séf cégcsoportja. Az Alelí Budapest nyitóeseményén személyesen Dani García is részt vett.

Az új hely megnyitója szerdán, május 15-én / Forrás: BDPST
Az új hely megnyitója szerdán, május 15-én / Forrás: BDPST

Örülök nagyon, hogy ismét Budapesten lehetek, egy olyan városban, amelyet néhány évvel ezelőtt volt szerencsém felfedezni a Michelin európai útikönyve kapcsán. Akkoriban csak álmodtam arról, hogy újra itt járhatok, most pedig már az Alelí megnyitóján ünnepelhetek a csapattal

– mondta az olasz étterem nyitása kapcsán Dani García, aki azt is hozzátette, váratlan meglepetésként érte őket a nyitás lehetősége a Dorothea Hotel épületében, de egy percig sem haboztak megragadni az alkalmat.

Forrás: BDPST
Forrás: BDPST

Ízek művésze, két csillag, majd még feljebb - és jön az újabb állomás

A gasztronómiai trendeket alakító Dani García önmagát az „ízek művészeként" határozza meg, aki hazája gasztronómiáját ötvözi a világ konyháinak hagyományaival és összetevőivel. A spanyol séf akkor tett szert világhírnévre, amikor korábbi étterme,

a Dani García Restaurante először már azonnal 2 Michelin-csillagot szerzett, majd 2018-ban 3 Michelin-csillagot kapott, és ezt követően nemsokkal bejelentette, hogy bezárja azt, hogy egy nagyobb álmára koncentrálhasson.

Az általa alapított Grupo Dani García célja, hogy kiterjessze a séf kulináris vízióját, eljuttatva az andalúz konyha interpretációját a világ minden szegletébe. Azóta a Grupo Dani García számos nagy sikernek örvendő éttermet nyitott világszerte, a terjeszkedést pedig 2024-ben a régióban is folytatja.

Igazi dolce vita

Az Alelí egy igazi olasz osteria, ahol García inspirációja és receptjei nyomán elevenedik meg a mediterrán konyha varázsa. A családias légkört áthatja a dolce vita életérzés,

az étterem étlapja utazásra invitálja a vendégeket, akik azon keresztül átélhetik Piemont, Lombardia, Lazio, Campania vagy Szicília különböző vidékeinek hangulatát.

Forrás: BDPST
Forrás: BDPST

Az étterem célja, hogy mindenki kötetlenül élvezhesse a mediterrán konyha klasszikus fogásait, amelyeket az Olaszországból érkező alapanyagok mellett a legkiválóbb magyar alapanyagokból készítenek - a libamájat, néhány paradicsomfélét például hazai termelőktől szerzik be.

A 3 csillagot elért spanyol sztárséf feketében, Dani García, mellette az Alelí Head chef-je, Giorgio Cavicchiolo / Forrás: BDPST
A 3 csillagot elért spanyol sztárséf feketében, Dani García, mellette az Alelí Head chef-je, Giorgio Cavicchiolo / Forrás: BDPST

Számtalan kulináris kaland és tapasztalat során mindig a kapcsolatteremtés volt számomra a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy ez az, amit az Alelí és egyben az olasz konyha is megtestesít: szívvel lélekkel főzni mindegy egyes vendégünknek függetlenül attól, hogy kik ők és honnan érkeztek. Az Alelíben számunkra mindenki családtag" 

– mondta a megnyitó alkalmával a budapesti Alelí Head chef-je, Giorgio Cavicchiolo, aki kiválóan beszéli a magyart.

Forrás: BDPST
Forrás: BDPST

Az Alelí Budapest mellett 2024-ben várható a BiBo nyitása is, szintén a Dorothea Hotel épületében - áll még a BDPST a nyitás kapcsán kiadott közleményében.

 


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.