Nyolcszázmillió forint van a Bormarketing Alapban, amelyből a magyar bor marketingjét lehetne finanszírozni, s amelynek felhasználási módjáról jelenleg nincs egyetértés a szakmán belül. A jogszabály alapján ebbe az alapba kell a termelőknek a Magyarországon forgalmazott minőségi, illetve védett védjegyű bor után literenként tíz forintot, a többi után literenként öt forintot befizetniük. Ezen a pénzen kaptak össze a magyar borászszervezetek, ugyanis tavaly év végén az alapítók úgy döntöttek, hogy felszámolják a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft.-t, mert a társaság tízmillió forintot meghaladó adósságot halmozott fel, amelyet az alapítók saját forrásból már nem akartak finanszírozni. Az Agrármarketing Cetrum a feladatra kiírt közbeszerzési pályázatán ketten indultak, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a nyúli székhelyű, kiállításberendezéssel foglalkozó IDCM Kft. Végül az utóbbi nyerte a közbeszerzési eljárást, ám ez a megbízás csak fél évre szól. Kovács László, a Duna Borrégió titkára úgy véli, hogy a tervezett csúcsszerv feladatainak elvégzésére inkább alkalmas a hegyközségi szervezet, amelynek minden szőlő- és bortermelő tagja. – Javaslataink szerint a bort forgalomba hozók is tagjai lennének a szervezetnek – mondta a szakember, hozzátéve, hogy valódi szakmai hálózatról van szó, amelynek megvannak a helyi, térségi (régiós) és országos szervezetei. Nem túl nagy szervezeti átalakítással (a borkereskedők és -fogyasztók szervezeteinek bevonásával) alkalmassá tehető az ágazati csúcsszerv feladatainak ellátására, arra, hogy a mindenkori kormánynak az ágazat ügyeiben partnere legyen. Ehhez viszont át kell alakítani a jelenlegi képviseleti arányokat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában az egyes szereplőknek, a borvidékeknek, az ágazatban képviselt súlyának megfelelően.
Neves magyar borászok kiáltványban akarják elszámoltatni az eddigi bormarketingköltést, és nem értik, hogy miért kellett felszámolni az egy évig működő Magyar Bormarketing Nonprofit Kft.-t. Követelik, hogy amíg nem tisztázódik a Nemzeti Bormarketing Program sorsa, ne írjanak ki új marketingprogramokat.
Nem könnyíti a tisztánlátást a felszámolás alatt álló Magyar Bormarketing Nonprofi t Kft. egykori munkatársainak levele, amelyet szerkesztőségünkhöz eljuttattak. Ebben olvasható egyebek mellett, hogy feladatukat azért nem tudták ellátni, mert az agrártárca nem biztosította a működéshez szükséges anyagi feltételeket. A tárcánál viszont ugyanezt pontosították: a kft. vezetésének nem tetszett, hogy a minisztérium közbeszerzési pályázatot akart kiírni a feladatra.
A HNT nem kíván részt venni egy új közösségi bormarketinges cég megalakításában –mondta Horváth Csaba főtitkár. Erről a szervezet elnöksége egyhangulag már döntött. A testület álláspontja szerint ha már az Agrármarketing Centrum közbeszerzési pályázatot írt ki a közösségi bormarketing idei lebonyolítására, és ennek nyertesét ki is hirdették, akkor a szervezkedés helyett inkább tegye le a programját, és arról vitatkozzon a szakma. Együttműködésre van szükség bormarketingben ahhoz, hogy az évi több mint hárommillió hektoliteres magyar borpiac fennmaradjon – mondta Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke. A szakmában azonban nincs egyetértés arról, ki kezelje a bormarketingkeretet – tette hozzá.
Összevesztek a borászok a marketingkasszán
Egymásnak ugrott a borászszakma a magyar borok népszerűsítésére elkülönített 800 millió forint miatt. A marketinggel eddig foglalkozó céget felszámolták, a feladatra pedig most többen is bejelentkeztek - írta a NOL.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.